Surinaamse nasi | KeukenAtelier

Surinaamse nasi

by Louise

Surinaamse nasi | KeukenAtelierDat ik hier vandaag het recept voor deze Surinaamse nasi opschrijf, is voor een groot deel te danken aan mijn zoon. Al maanden vraagt hij mij om dit recept op mijn site te plaatsen, zodat hij deze nasi ook kan maken. Dat mijn zoon nu dus ook aan de slag gaat met dit nasi recept vind ik extra leuk. Ik heb het recept namelijk grotendeels van mijn dierbare tante Lya heb overgenomen. Zo blijft het nasi recept en dus ook de herinneringen aan haar voortleven in de familie. Behalve met deze lekkere nasi verraste mijn tante ons vroeger ook regelmatig met haar heerlijke zuurkoolschotel. Deze schotel maak ik nu zelf ook graag met enige regelmaat, het recept kun je hier lezen.

Zoals ik net al zei heb ik mijn tantes recept grotendeels van haar overgenomen. Ik heb er slechts één kleine wijziging in aangebracht. Mijn tante gebruikte namelijk gedroogde garnaaltjes, maar deze heb ik vervangen door trassi. Dit is een gedroogde en gefermenteerde garnalenpasta (lees verderop meer hierover). Het voordeel van trassi is dat het goedkoper is en makkelijker verkrijgbaar is in de supermarkt dan gedroogde garnaaltjes. Laat je door de garnaaltjes echter niet afschrikken, want deze nasi smaakt gek genoeg niet naar garnalen. Deze toevoeging dient uitsluitend als een soort hartige smaakcomponent. Net zoals vissaus dit doet in een gerecht zonder dat je direct vis proeft.

Ben je geïnteresseerd in nog meer Surinaamse recepten, dan kun je eventueel eens kijken bij deze recepten van: pom, pastei, bruine bonen (vega en vlees versie)aardappelsalade, cola koekjes en cola siroop.

Veel plezier en eet smakelijk! Tang Boeng, Njang Swietie!

Surinaamse nasi

Personen: 4-5 Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 4 kippendijfilets (400 g)
 • 2 uien (300 g)
 • 175 g prei (van 1 grote of 2 kleine preien)
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • 5 g trassi* (stukje van ongeveer 2 x 2 cm)
 • 1 - 2 tl sambal oelek (naar smaak)
 • 3 el zoete ketjap
 • 2-3 el zoute ketjap**
 • gemalen zwarte peper naar smaak
 • 500 g rijst*** (ik vind Pandanrijst erg lekker, maar Basmati of Surinaamse rijst kan ook)
 • 3 el zonnebloemolie
 • 3 el fijn gehakte bladselderij

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

*  trassi (trassie, terasi, terasie) is een gefermenteerde garnalenpasta. Het wordt veel gebruikt als smaakmaker in de Indonesische keuken, maar ook in gerechten uit andere Zuidoost-Aziatische landen. Je hebt er weinig van nodig, maar het geeft echt een onmisbare en lekkere smaak aan de nasi. Eén waarschuwing wil ik je wel meegeven: als je trassi gebruikt heeft het aanvankelijk een vreselijke geur (stank!),  maar daar is uiteindelijk echt niets meer van te herkennen is, laat staan te proeven. Ik gebruikte hiervoor trassi van het merk "flower brand", gekocht bij Dirk in een klein pakje van 25 g voor € 0,59.

** Zoute sojasauzen kunnen in sterkte variëren, probeer daarom desnoods eerst wat minder. Je kunt dan eventueel aan het eind van stap 6 nog sojasaus toevoegen.

*** Afgekoelde gekookte rijst werkt het beste. Zorg wel dat de rijst na het koken zo snel mogelijk wordt terug gekoeld en tot gebruik in de koelkast wordt bewaard.

Bereiding

 1. Begin met het koken van de rijst, zodat deze kan afkoelen. Dit geeft het beste resultaat, omdat koude rijst minder zacht is. Ik kook de rijst meestal in de ochtend of de avond van tevoren. Ik laat de rijst dan (uit voedselveiligheid) zo snel mogelijk afkoelen op het aanrecht en bewaar 'm dan in de koelkast. Als je vergeten bent de rijst eerder te koken, geen nood. Laat de rijst dan na het koken op een groot bord zoveel mogelijk afkoelen en uitdampen.
 2. Kook de kip in 500 ml water gaar en laat hem daarna enigszins afkoelen. Snijd de kip daarna in hele kleine stukjes (½ cm). Bewaar 250 ml van het kookvocht (bouillon) van de kip voor straks.
 3. Snijd de ui in stukjes. Ik snij hiervoor de halve uien in dunne plakjes (½ cm) en snij vervolgens deze halve ringen in 3 - 4 stukken. Was en snijd de prei en halveer de prei in de lengte. Snijd elke helft in dunne plakjes (½ cm).
 4. Neem een grote wok of pan, want dit recept is voor een flinke hoeveelheid nasi. Verhit de olie en fruit de ui hierin, gedurende 3-5 minuten, tot hij zacht maar niet bruin is. Voeg de trassi, knoflook en prei toe en bak deze kort mee. Probeer ondertussen de trassi in de wok een beetje fijn te maken, zodat hij goed mengt met de andere ingrediënten.
 5. Voeg dan de stukjes kip toe, samen met de beide soorten sojasaus, wat gemalen zwarte peper en sambal naar smaak. Meng dit alles goed en voeg dan in 3 etappes de 250 ml bouillon toe. Laat de bouillon telkens op hoog vuur inkoken en voeg dan pas weer nieuwe bouillon toe. Door dit sudderen worden de uien en prei in de nassi-mix lekker zacht en zoet van smaak.
 6. Wanneer vrijwel al het vocht is verdampt en je een dikke nassi-mix overhoudt, kun je de afgekoelde rijst erbij doen. De rijst plakt aanvankelijk erg aan elkaar vast, maar naar mate je het langer met de nassi-mix mengt, komt dit vanzelf goed. Gebruik desnoods een extra vork of lepel om de vastgeplakte rijst los te maken. Voeg tot slot, kort voor het serveren, de gehakte bladselderij toe. Proef of er eventueel nog een beetje zout bij moet. Ik vind de smaak prima zonder extra zout, maar als je bijvoorbeeld minder of geen sambal hebt toegevoegd, kan het zijn dat je nog een beetje zout moet toevoegen.
 7. Serveer de nasi met komkommerzuur (of zuurgoed) en een salade van komkommer met tomaat (of een andere salade). Gebakken banaan is er ook heerlijk bij. Gebruik hiervoor wel speciale bakbananen (zie foto), gewone bananen zijn hiervoor niet geschikt. Neem hiervoor de donkerbuine to zwarte bakbananen (mag zelfs nog bruiner dan op de foto) en niet de groene. De groene bakbananen zijn om te koken voor andere doeleinden en zijn niet zoet. Bak de plakjes bakbanaan in hete zonnebloemolie tot ze mooi bruin zijn.

Opmerkingen

Ben je geïnteresseerd in nog meer Surinaamse recepten, dan kun je eventueel eens kijken bij deze recepten van: pom, pastei, bruine bonen (vega en vlees versie)aardappelsalade, cola koekjes en cola siroop.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

8 reacties

Liyen 9 januari 2018 - 15:53

Wat ziet dat er lekker uit! Ik wist niet dat je Surinaamse roots had. Die keuken is zo divers! Het is leuk om hier een recept van te zien!

Antwoord
Louise 9 januari 2018 - 21:38

Hi Liyen, ik heb ook nog andere Surinaamse gerechten op mijn site staan. In dit recept heb ik ze genoemd met de link erbij. Het zijn allemaal gerechten waar ik als kind al dol op was en goede (familie)herinneringen aan heb overgehouden. Ik vind het leuk dat anderen nu ook plezier kunnen hebben van deze recepten! Groetjes, Louise

Antwoord
Jeroen 4 februari 2018 - 20:03

Ik ben zeker geen keukenprins, maar met dit makkelijke en complete recept heb ik echt een héérlijke Surinaamse nasi schotel op tafel kunnen zetten, al zeg ik het zelf 🙂 !!

Antwoord
Louise 4 februari 2018 - 21:53

Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over dit recept! Goed om te horen dat je er zo makkelijk mee aan de slag kunt. Groetjes, Louise

Antwoord
Ellen 24 augustus 2018 - 12:10

Dank je wel voor dit heerlijke recept. Ik heb het intussen al vaak gemaakt (de ene keer lukt het beter dan de andere keer) en het is veruit favoriet hier in huis. Ben benieuwd naar andere surinaamse gerechten.

Antwoord
Louise 24 augustus 2018 - 12:31

Graag gedaan Ellen! Bedankt voor je leuke reactie, fijn dat de nasi zo in de smaak is gevallen. Misschien vind je de Surinaamse pastei, pom en aardappelsalade ook lekker. Groetjes, Louise

Antwoord
Karel 13 november 2023 - 23:33

Hallo Louise, soms krijg je bij Surinaamse nasi met geroosterde kip een bruine saus met een bijzondere smaak. Venkel? Weet jij hoe die saus heet?

Antwoord
Louise 15 november 2023 - 10:22

Ik weet denk ik welke saus je bedoelt, maar heb helaas geen idee hoe het heet. Hopelijk kom ik daar een keer achter…

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.