Pasta met kikkererwten (Pasta e ceci)

smaakvol en voedzaam stoofgerecht

by Louise

Een pasta met kikkererwten klinkt misschien niet erg bijzonder. Toch kan ik kan je alvast verklappen dat deze op het eerste gezicht eenvoudige combinatie verrassend smaakvol is en bovendien erg voedzaam. Het is een kruising tussen een soep en een pastagerecht met een pittige combinatie van chili, Parmezaanse kaas en aromatische groenten als bleekselderij en wortel. Je kunt hiervoor kikkererwten uit blik gebruiken, maar het zelf koken van gedroogde kikkererwten geeft echt een beter resultaat!

pasta met kikkererwten

Gedroogde kikkererwten voor een smaakvoller resultaat

De structuur van zelf gekookte kikkererwten vind ik vaak veel beter dan die uit blik: romiger en zachter qua textuur. Bovendien kan ik je aanbevelen om aan het kookwater van de kikkererwten ook wat kruiderijen toe te voegen. Hierdoor krijgen niet alleen de kikkererwten meer smaak, maar ook het kookvocht. Deze bouillon kun je dan weer als basis gebruiken voor deze pasta met kikkererwten voor een optimaal resultaat. Ik doe er meestal wat ui, knoflook, laurier en tijm bij, maar je kunt hierbij ook je eigen fantasie gebruiken voor variaties.

Kook extra kikkererwten voor tijdswinst

Ik kook mijn kikkererwten altijd in de snelkookpan, omdat dit een stuk sneller gaat dan op de reguliere manier. Je kunt mijn recept hier lezen. Uiteraard kun je voor dit recept de kikkererwten ook koken in een gewone pan, houd dan de aangegeven kooktijd aan op de verpakking. Voor zowel het koken in de snelkookpan als op de reguliere manier moet je de kikkererwten eerst een nachtje weken. Het zelf koken van gedroogde kikkererwten kost dus iets meer tijd, maar het loont zeker de moeite! Mijn tip is dan ook om dan direct wat meer kikkererwten te koken, kleine moeite groot plezier. Je kunt dan een deel van de gekookte kikkererwten bewaren in de koelkast of vriezer om deze later te gebruiken voor bijvoorbeeld deze kikkererwten k√∂fte. Of om deze pasta met kikkererwten nog een keer te maken, want ik denk dat als je deze pasta eenmaal hebt geproefd je terugkomt voor meer! ūüôā

Veel plezier en eet smakelijk!

Pasta met kikkererwten (Pasta e ceci)

Personen: 3 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingredi√ęnten

 • 3 el olijfolie
 • 1 ui, fijn gesnipperd
 • 2 kleine stengels bleekselderij, in kleine blokjes (5 mm)
 • 1 kleine winterpeen, in kleine blokjes (5 mm)
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • gedroogde chili vlokken naar smaak
 • 70 g tomatenpuree (ik heb Mutti doppio gebruikt)
 • 480 g gekookte kikkererwten (van 200 g gedroogde kikkererwten)*
 • kookvocht van de kikkererwten (eventueel aangevuld met water tot 900 ml)**
 • verse kruiden, fijngehakt naar keuze en smaak: rozemarijn, tijm en /of oregano
 • 1 blaadje laurier
 • 150 g pasta, vorm naar keuze zoals ditalini op de foto
 • 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • 1¬Ĺ tl balsamico azijn
 • zout en peper
 • beetje gehakte verse peterselie

* Ik heb gedroogde kikkererwten vooraf gekookt in de snelkookpan met knoflook, ui, laurier en tijm. Hiervoor heb ik dit recept gebruikt. Omdat de snelkookpan voor minimaal 1/3 gevuld moet worden, kook ik 400 g gedroogde kikkererwten, dat is dus genoeg voor een dubbele hoeveelheid van dit recept. De andere helft van de kikkererwten kun je eventueel ook gebruiken voor een ander recept.

** Dit gerecht is een kruising tussen een soep en een stoofgerecht. Je kunt eventueel iets minder vocht toevoegen als je het meer gebonden wilt hebben. Hou er rekening mee dat dit gerecht na de bereiding nog iets indikt. Het gekruide kookvocht van de kikkererwten heb ik aangevuld met water tot 900 ml.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Verhit de olijfolie en fruit de ui, bleekselderij en wortel hierin gedurende 15 minuten tot de ui zacht is en de wortel beetgaar. Bak de knoflook in de laatste minuut mee.
 2. Pureer ondertussen met behulp van de staafmixer de helft van de gekookte kikkerwten met 900 ml kookvocht. Bij gebrek aan een staafmixer kun je de kikkererwten ook fijnprakken met een vork. De gepureerde kikkerwten geven straks binding aan het gerecht.
 3. Voeg de tomatenpuree en chilivlokken toe aan de gefruite groenten en bak deze kort mee.
 4. Doe dan de pasta, kruiden en laurier erbij, samen met de hele kikkererwten en het vocht met de gepureerde kikkererwten.
 5. Roer alles goed en laat het afgedekt koken tot de pasta gaar is. Roer het regelmatig om zodat het niet aanbrandt op de bodem. De dikte van het gerecht kun je be√Įnvloeden: voeg eventueel iets minder water toe in stap 2 als je het wat dikker wilt en/of kook het in de laatste minuten zonder deksel zodat er meer vocht kan verdampen. Als je het juist nog dunner wilt kun je wat meer water toevoegen.
 6. Doe tot slot de balsamicoazijn, Parmezaanse kaas en gehakte peterselie erbij en breng het op smaak met peper en zout. Serveer het direct en geniet ervan!
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept idee√ęn

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.