Asperges met gribiche saus

Asperges met gribiche saus

by Louise

Vorige week aten wij onze eerste asperges van dit seizoen en het was weer genieten! Inmiddels heb ik al een aantal verschillende variaties met asperges op mijn “wit gouden” lijstje staan zoals je hier kunt zien. En mijn nieuwste ontdekking voeg ik daar graag aan toe: asperges met gribiche saus!

Asperges met gribiche saus

Asperges met gribiche saus, lekker en erg makkelijk te maken

Met “mijn ontdekking” bedoel ik niet dat het mijn uitvinding is, want gribiche saus is namelijk een vondst uit de Franse keuken. Inmiddels heb ik er wel mijn eigen draai aan gegeven, want gribiche saus is een basis principe waar je heel makkelijk je eigen smaak aan kunt geven. In essentie is gribiche een koude licht gebonden eiersaus op basis van olie, verse tuinkruiden en frisheid in de vorm van kappertjes en of augurkjes. Deze saus is lekker bij kip, vis, sla en natuurlijk zijn asperges met gribiche saus ook zeker het proberen waard!

Asperges schillen

Asperges sous vide bereiden

Sinds kort hebben wij een stoom-oven die ik spelenderwijs aan het uitproberen ben. Behalve stomen kun je er ook sous vide bereidingen in doen. Zo heb ik nu ook voor het eerst asperges sous vide bereid. Ik vond het een uitkomst! De garing gaat namelijk heel gecontroleerd omdat je de gewenste temperatuur kunt instellen. Daarnaast wordt de smaak van de asperges optimaal behouden omdat deze niet (deels) verloren gaat in het kookwater. Bovendien kun je indien gewenst nog smaakmakers toevoegen door deze in de zak mee te laten garen. Ik heb het vrij neutraal gehouden met een beetje zout en boter en dat was al heerlijk! Uiteraard is een stoomoven geen must om dit recept te maken, want je kunt de asperges ook in een pan koken. Maar als je het eens uit wilt proberen in je eigen stoomoven of met een sous vide stick dan deel ik in het recept graag mijn methode met jullie.

Asperges sous vide

Voor meer asperge recept-ideeën kun je hier kijken.

Veel plezier en eet smakelijk!

Asperges met gribriche saus

Personen: 4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 1½-2 kg asperges
 • 2 eieren, hard gekookt en afgekoeld
 • 6 el olijfolie*
 • 2 el zonnebloemolie of andere neutrale olie
 • 2 tl Franse mosterd
 • 2 el witte wijnazijn
 • ½ tl suiker
 • zout en peper
 • 3 el peterselie, fijn gehakt
 • 1 el kappertjes
 • eventueel 250 g warm gerookte zalm
 • eventueel aardappel of krieltjes

*  Ik gebruik extra vierge olijfolie, maar een mildere olijfolie kan ook.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Schil de asperges en snijd 2 cm van de uiteinden af en kook ze (beet)gaar in ongeveer 15 minuten, in een pan met water en een beetje zout (en eventueel een beetje suiker). Of bereid de asperges volgens het sous vide principe op 88°C samen met een beetje boter en zout in de vacuüm zak. De tijd die hiervoor nodig is hangt af van de dikte van asperges en hoe gaar je ze wilt hebben. Ik hou meestal 35-40 minuten aan maar anderen houden soms 25 minuten aan.
 2. Maak ondertussen de gribiche saus. Scheid de dooiers van de eiwitten. Prak met een vork de dooiers fijn in een kom en roer deze om met de mosterd, suiker en azijn tot een homogene massa. Voeg dan beetje bij beetje de olie toe, tot de saus iets gaat binden. Voeg daarna de kappertjes en kruiden toe. Snijd de eiwitten fijn en meng deze erdoor. Breng de gribiche op smaak met zout en peper.
 3. Serveer de asperges met de gribiche saus, de zalm en gekookte of gebakken aardappeltjes.

Voor andere recept-ideeën met asperges kun je hier kijken.

Opmerkingen

Variatie tips voor de gribiche saus: 

 • Ter variatie in tuinkruiden kun je denken aan dille, kervel, bieslook en dragon
 • Andere smaakmakers die je kunt toevoegen zijn augurkjes, sjalot, knoflook en citroen
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.