Pulled paddenstoelen taco's

Pulled paddenstoelen taco’s (vegan)

by Louise

Taco's met pulled paddenstoelenTaco’s met pulled paddenstoelen, ananas komkommersalsa en avocado vormen tezamen een lekkere zomerse maaltijd. Zet alles op tafel en laat iedereen gezellig aan tafel zijn (haar) eigen taco samenstellen. De basis van deze zomerse ‘fiesta’ zijn heerlijk gekruide en geroosterde paddenstoelen. Wellicht denk je bij paddenstoelen meer aan hartige taarten in de herfst of winterse stoofgerechten. Tot voor kort deed ik dat ook, maar inmiddels weet ik beter…

Paddenstoelen ook lekker in zomerse gerechten

Paddenstoelen “gedragen” zich in recepten namelijk als een soort kameleon. Net zoals een aubergine dat kan. Ze nemen de smaken van het gerecht in zich op en passen zich daardoor helemaal aan aan het gerecht. Het enige verschil met aubergines is dat paddenstoelen meer textuur hebben en een “bite”, een beetje zoals vlees. Dat bracht me op het idee om ze net als vlees te roosteren in de oven, vooraf kort gemarineerd in een pittig specerijenmengsel. Het resultaat is een smaakvolle basis voor een zomerse Tex Mex Taco maaltijd! Een leuke bijkomstigheid is dat het een compleet vegan gerecht is (mits je vegan feta kiest).

Bevatten minder water, ideaal voor roosteren en grillen

Ik heb in dit recept een mix van shiitake, oesterzwammen en koningsoesterzwammen gebruikt. Ze hebben elk hun eigen smaak en textuur en zijn ook goed te combineren. Wat deze paddenstoelen gemeen hebben is dat ze meer “droge stof” bevatten dan champignons, waardoor ze minder vocht loslaten tijdens de bereiding. Hierdoor zijn ze ook ideaal om te roosteren en grillen, een leuk idee voor een zomerse barbecue! Nog even een tip van de teler (Oakfield) die mij deze mooie paddenstoelen kado gaf (zie foto*): “Spoel de paddenstoelen niet af met water want dan zuigen ze zich vol met water, dit gaat ten koste van de smaak. Ze zijn biologisch en geteeld op hout of stro, er zit dus geen aarde op. Er worden ook geen bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens de teelt.”

Exotische paddenstoelen

*  Op deze foto zie je shiitake, oesterzwammen en koningsoesterzwammen die ik voor dit gerecht gebruikte. De roodbruine bundelzwammen heb ik gewokt in een lekker rijstgerecht (zie onderstaande foto). En met de kastanjechampignons heb ik een heerlijk vega gehakt gemaakt.

Kimchi fried rice met bundelzwammen

Kimchi fried rice met bundelzwammen

 

Meer recept inspiratie met champignons en paddenstoelen

Ben je net als ik een liefhebber van champignons en Tex Mex gerechten dan vind je misschien deze enchiladas of deze chili sin carne ook erg lekker! Deze vega shoarma met champignon shoarma zijn net als deze taco’s een feestelijke maaltijd om te delen met anderen. Heerlijke bak recepten met champignons vind je bij diverse hartige taarten met champignons of probeer eens deze focaccia met tomaat en paddenstoelen vol met umami (hartige smaken)!

Veel plezier en eet smakelijk!

Pulled paddenstoelen taco's (vegan)

Personen: 4-6 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor de pulled paddenstoelen:

 • 950 g paddenstoelen (mix van koningsoesterzwammen, oesterzwammen en shiitake)
 • 2 tl korianderpoeder
 • 1½ tl gedroogde oregano
 • 2 tl komijnpoeder
 • 2 tl gerookte paprikapoeder
 • ½ tl chilipoeder
 • 2-3 el sojasaus* (Kikkoman)
 • 2 el balsamico azijn
 • 2 el ketchup
 • 4 el olijfolie
 • 4 teentjes knoflook, geperst
 • peper en zout, eventueel en naar smaak

*  Je kunt beginnen met 2 el sojasaus in de marinade. Breng dan na het roosteren de paddenstoelen op smaak met eventueel extra sojasaus en/of zout.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Om erbij te serveren:

 • 16 tortillas (small)
 • Tabasco
 • Jalapeno peper, vers of ingemaakt
 • witte kaas, feta (eventueel vegan)
 • salsa, zie onderstaande ingrediënten*
 • rode ui pickle, zie onderstaande ingrediënten**
 • geprakte avocado***

Voor de ananas komkommer salsa:

 • ½ limoen, alleen het sap
 • 2 el gehakte verse koriander
 • 250 g verse ananas
 • ½ komkommer
 • 4 radijsjes, optioneel

** Voor de rode ui pickle:

 • 1 rode ui
 • 4 el appelcider azijn
 • 1 el suiker
 • ¼ tl zout

*** Voor de geprakte avocado:

 • 2 avocado"s
 • peper en zout naar smaak
 • ½ limoen, alleen het sap

Bereiding

 1. Haal de kapjes van de koningsoesterzwammen en snijd of breek deze in stukjes. Bewerk de stelen met een vork door inkepingen te maken in lengterichting. Hierna kun je de stelen makkelijk lostrekken in repen zodat je een soort "pulled stukjes" krijgt.
 2. Scheur de oesterzwammen in stukken van ongeveer 1 cm breed.
 3. Snijd de shiitake in dunne plakjes van ongeveer 5 mm. De steeltjes van de grotere shiitake kunnen (aan het uiteinde) erg stug zijn. Deze kun je eventueel gebruiken voor een bouillon.
 4. Meng voor de marinade alles behalve peper en zout. Hussel de marinade (met je handen) door de paddenstoelen. Verdeel ze eventueel in 2 kommen, want het is erg veel. Laat het 15 minuten marineren.
 5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C (hetelucht) en vet 2 bakplaten in.
 6. Maak ondertussen de ananas komkommersalsa. Snijd de ananas, komkommer en radijs in kleine blokjes. Meng deze met limoensap en koriander.
 7. Snijd voor de rode uien pickle de ui in dunne halve ringen. Los de suiker en het zout op in de azijn en meng dit met de ui. "Masseer of kneed" de uien in het azijnmengsel zodat ze wat soepeler worden. Laat het 30 min intrekken, hierdoor worden de uien frisser en milder van smaak.
 8. Prak de avocado met limoensap en breng op smaak met peper en zout.
 9. Verdeel de paddenstoelen over de 2 bakplaten zodat ze voldoende ruimte hebben (zie foto), anders bakken ze niet krokant. Bak ze gedurende 25-30 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Keer ze ondertussen 2 keer om zodat ook het gevormde condens direct uit de oven kan ontsnappen.
 10. Breng de paddenstoelen op smaak met peper en eventueel 1 el extra sojasaus en/of zout.
 11. Serveer de pulled paddenstoelen met tortilla's (deze eerst kort bakken in een pan of opwarmen in de oven). Zet ook de pickled rode uien, de salsa en geprakte avocado op tafel net als wat verbrokkelde (vegan) feta, schijfjes Jalapeno, partjes limoen en een flesje Tabasco voor wat extra pit die dat wenst. Zo kan iedereen zijn eigen taco's vullen. Rol ze op en geniet ervan, eten met je handen is toegestaan ;).
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.