Roti met vegetarische jackfruit masala

Surinaamse roti met vegetarische jackfruit masala

by Louise

Roti met jackfruit masalaAlhoewel ik geen vegetariër ben, vind ik het wel erg inspirerend om nieuwe alternatieven voor vlees uit te proberen. Op deze manier kan ik mijn dagelijkse maaltijden steeds vaker vervangen door vegetarische alternatieven. Koken met jackfruit is daar zo’n voorbeeld van. Vorig jaar ontdekte ik jackfruit en sindsdien komt hij regelmatig op tafel in de vorm van deze jackfruit masala. In ons gezin is dit een nieuwe favoriet en een goed alternatief voor roti met masala kip.

Jonge jackfruit als gedeeltelijke vleesvervanger

Jackfruit is een vrucht, ook wel nanka genoemd. De rijpe jackfruit is zoet en wordt in Azië veel gebruikt voor snacks en desserts. De jonge jackfruit daarentegen is neutraler van smaak wordt veel gebruikt als groente. Door zijn ‘vlezige’ structuur is de jonge jackfruit inmiddels een populaire vleesvervanger geworden. Alhoewel hij qua ‘bite’ veel op vlees lijkt is jackfruit volgens het voedingscentrum echter geen volwaardige vleesvervanger. Hij bevat namelijk minder ijzer, eiwit en vitamine B12.  Als je meer wilt weten over de voedingswaarde ervan, dan kun je op internet hier meer informatie over  vinden.Roti met vegetarische jackfruit masala

Jackfruit masala met aardappel, ei en kousenband

Bij mijn jackfruit masala serveer ik een gekookt ei, zoals ook vaak wordt gedaan bij een roti met masalakip. Samen met twee soorten aardappel, kousenband en een rotivel (roti plaat) vormt dit een heerlijke maaltijd! De iets kruimige aardappel zorgt voor binding van de saus en de zoete aardappel is vanwege zijn smaak een goede aanvulling. Als je geen kousenband kunt vinden (zie tip onderaan), kun je ook sperziebonen als alternatief gebruiken. Van de rotivellen koop ik meestal een voorraadje bij de toko die ik dan in de vriezer bewaar. Voor gebruik hoeven ze alleen nog kort opgewarmd te worden in de magnetron. Ik ga me zeker nog eens wagen aan een recept voor zelfgemaakte rotivellen, maar met deze kant en klare rotivellen is deze vegetarische jackfruit masala in ieder geval een lekkere en makkelijke maaltijd die snel klaar is!

Als je meer Surinaamse recept inspiratie zoekt, neem dan vooral hier eens een kijkje naar bijvoorbeeld mijn Surinaamse pom, pastei en nasi.

Veel plezier en eet smakelijk!

Surinaamse roti met vegetarische jackfruit masala

Personen: 4-5 Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 1 ui, fijn gesneden
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • 2 el plantaardige olie
 • 2½ el masala specerijen*
 • 1 blokje groentebouillon
 • 350 ml water
 • 1 blik Jackfruit** (550 g, uitgelekt 280 g)
 • 400 g zoete aardappel, in blokjes van 2-3 cm (of pompoen als alternatief)
 • 400 g aardappel (iets kruimig), in stukken van 3 cm
 • peper en zout naar smaak
 • 4-5 eieren, hardgekookt
 • 4-5 rotivellen***

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

*  Masala gebruik ik meestal van het merk Nandan. Deze is te koop bij AH. Chan's masala is ook prima. Gebruik in ieder geval geen garam masala, ondanks dat de naam erop lijkt is dit een heel ander specerijen mengsel!

** Ik heb dit keer jackfruit van Fairtrade gebruikt, deze is te koop bij oa. Albert Heijn. Bij Jumbo of bij de toko hebben ze andere merken die ook geschikt zijn. Gebruik hiervoor jonge Jackfruit die wordt bewaard in water met zout (brine), dus niet de zoete rijpe jackfruit op suikersiroop!

*** Ik koop de rotivellen (roti platen) altijd bij een toko, bijvoorbeeld Amazing Oriental (ze liggen daar in de koeling of het vriesvak). Voor gebruik warm ik ze even op in de magnetron. De rotivellen zijn meestal gevuld, dat wil zeggen dat het deeg is uitgerold met een dun laagje gekruide spliterwten (dahl) of aardappel. Ik kies meestal die met dahl, maar die voorkeur is persoonlijk. 🙂

Bereiding

 1. Fruit de ui in olie gedurende 5 minuten tot hij zacht is. Bak de knoflook in de laatste minuut mee. Schil ondertussen de beide soorten aardappel en snijd ze in stukken. Giet de jackfruit af en snijd de grotere stukken iets kleiner.
 2. Bak de masala specerijen 1 minuut mee met de ui. Doe dan de aardappel en jackfruit erbij. Schenk het water erbij en verkruimel de bouillontablet erover. Roer alles goed om en laat het afgedekt pruttelen tot de aardappel gaar is. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten, afhankelijk van de grootte van je aardappel.
 3. Kook ondertussen de eieren hard, spoel ze daarna af onder koud water en pel ze.
 4. Als je kousenband of sperziebonen erbij wilt serveren, maak deze dan ook terwijl de masala pruttelt (zie bereiding onderaan).
 5. Prak een paar stukken van de aardappel fijn. Hierdoor krijg je een dikkere saus, wat erg lekker is! Je kunt de eieren eventueel kort mee laten pruttelen in de masala.
 6. Serveer de masala met rotivellen, kousenband (zie tip hieronder), gekookt ei en sambal voor de liefhebber. Als je geen rotivellen kunt vinden, kun je deze jackfruit masala ook prima met rijst serveren.

Bereiding kousenband:

Kousenband koop ik altijd bij de toko in de vriezer. Hij is al in stukken gesneden. Je kunt kousenband ook vers kopen, dan moet je hem nog snijden. Fruit een klein gesnipperd ui in een beetje olie tot hij zacht is. Doe de gesneden (bevroren) kousenband erbij met een klein beetje water. Laat de kousenband afgedekt gaar stomen. Breng het gerecht dan op smaak met peper en zout. Je kunt eventueel ook sperziebonen gebruiken als alternatief.

Opmerkingen

Tip: als je van pittig houdt serveer er dan Roti Sambal Tomaat van Lekker Bekkie bij, deze is er erg lekker bij!

Als je meer Surinaamse recept inspiratie zoekt, neem dan vooral hier eens een kijkje naar bijvoorbeeld mijn Surinaamse pom, pastei en nasi.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.