Gestoofde kip met gember - keukenatelier

Vietnamese gestoofde kip met gember – Gà kho gừng

by Louise

Gestoofde kip met gember - Gà kho gừngHet recept voor deze overheerlijke Vietnamese gestoofde kip met gember komt uit het boek An An van mijn goede vriendin en mede foody, Mai Nguyen.  Haar boek bevat niet alleen vele lekkere (familie)recepten, maar gaat ook over verhalen en tradities van Mai’s geboorteland Vietnam. Zoals Mai het zo mooi beschrijft in de introductie van haar kookboek is haar reis roerig geweest, maar zoals ze zelf zegt: “zonder deze reis was ik nooit geworden wie ik nu ben”.

Gastvrijheid kenmerkend voor de Vietnamese keuken en cultuur

Veertig jaar geleden kwam Mai met haar moeder en twee broers naar Nederland als 11-jarige. Wat zij toen al in haar jonge leven heeft meegemaakt is indrukwekkend! De rol die Herman van Veen en zijn  familie hebben gespeeld bij hun opvang in Nederland, ontroerde me. De gastvrijheid die zij toen in hun nieuwe thuisland mochten ervaren moet denk ik als een warm welkom hebben gevoeld.

An An betekent letterlijk “eet eet”, schuif aan en voel je thuis

Diezelfde gastvrijheid is ook kenmerkend voor de Vietnamese keuken en cultuur. De Vietnamezen doen er namelijk alles aan om hun gasten te verwelkomen met een warm hart en een warme maaltijd. Dat Mai haar kookboek An An heeft genoemd is dus niet verrassend. An An betekent letterlijk “eet eet”, wat erop neerkomt “schuif aan en voel je thuis”. Ik heb dit persoonlijk meerdere keren mogen ervaren bij Mai thuis, waar er altijd heerlijk eten klaarstaat en je nooit zonder een bakje met restjes naar huis gaat.

Kip met gember, een mooie mix van zout, zoet en warme pittigheid

De totstandkoming van dit boek heb ik aan de zijlijn een beetje mogen meemaken. Met het geluk dat ik ook diverse gerechten heb mogen proeven die nu in Mai’s kookboek staan. Waaronder de flensje met buikspek en garnalen, de viskoekjes, de biefsalade en natuurlijk de befaamde phở (soep). Allemaal even lekker! Ook het recept wat ik hier met jullie mag delen is een aanrader. Gestoofde kip met gember, een mooie mix van zout, zoet en warme pittige smaken. Bij ons thuis is deze gemberkip van Mai inmiddels een nieuwe favoriet. Als jullie benieuwd zijn naar de overige smaakvolle recepten kan ik je dit boek van harte aanbevelen, want ook de sfeervolle foto’s en verhalen zijn de moeite waard!

Gestoofde kip met gember - keukenatelierIngrediënten Vietnamese kip met gember (voor 4 personen):

 • 500 g kippendij-filet
 • 3 tenen  knoflook, geperst
 • 1 el karamelsiroop (zie recept)
 • ¼ tl zout
 • 1 tl gemalen zwarte peper
 • 3 el zonnebloemolie
 • 100 g sjalotjes, fijngehakt
 • 100 g gemberwortel, in (Julienne) reepjes gesneden
 • 1 rode chilipeper, schuin in ringetjes van 2 mm
 • 100 ml kokoswater*
 • 1 el vissaus
 • ½ el sojasaus (bv. Kikkoman)
 • 10 g koriander, grof gesneden en/of bosui, schuin in ringetjes van 2 mm

*  Ik had meer kokoswater nodig en heb ongeveer 180-200 ml gebruikt.

Ingrediënten voor karamelsiroop (Nước màu)** , voor ca. 50 ml:

 • 25 g riet- of kristalsuiker
 • 50 ml water
 • ½ el lichte of Kikkoman sojasaus
 • 1 el vissaus

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

** De karamelsiroop wordt in Vietnam vooral bij stoofpotten gebruikt als een soort ketjap manis. Het geeft het gerecht niet alleen een warmbruine kleur, maar ook een mooie balans van zoet, zout en hartig. Ik heb hier het oorspronkelijke recept uit het boek gehalveerd en had hieraan genoeg om deze kip 2-3 keer te maken. Deze karamelsiroop wordt in het boek ook gebruikt voor de gestoofde vis en het gestoofde buikspek.

Maak eerst de karamelsiroop zodat deze kan afkoelen voor gebruik:

 1. Verhit de suiker en 1 el water in een steelpan op halfhoog vuur. Laat de suiker oplossen en karameliseren terwijl je de pan ronddraait (dit proces duurt ca. 5-7 minuten). Let op: roer nooit in de pan maar draai de pan rond. Als je roert blijft de suiker plakken aan je spatel, gaat de suiker klonteren en duurt het langer voor de suiker oplost en karameliseert.
 2. Meng de vissaus en sojasaus in een kom. Voeg zodra het suikermengsel borrelt en bruin van kleur begint te worden, eerst de soja-vissaus en daarna het water toe. De karamel gaat dan flink borrelen en spetteren, dus pas op!
 3. Draai de pan rond tot alles is gemengd. Laat de siroop ca. 5 minuten koken tot ze de consistentie van schenkstroop heeft (als de siroop afkoelt wordt de substantie dikker, dus laat deze niet te lang koken).
 4. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen. In een gesloten potje blijft ze buiten de koelkast maximaal vier weken goed. (ik heb de siroop in de koelkast bewaard)

Bereiding Vietnamese kip met gember:

 1. Snijd de kippendijen in stukken van 2 cm. Meng in een kom de helft van de knoflook, 1 el karamelsiroop, het zout en de peper. Leg de kip erin en laat deze minstens 30 marineren in de koelkast.
 2. Verhit de olie in de wok of hapjespan en voeg de andere helft van de knoflook, de sjalotten, gember en chilipeper toe. Schep goed om en bak 3 minuten.
 3. Doe de gemarineerde kip erbij en laat 1 minuut staan zonder te roeren. Roer de kip daarna om en bak hem in 3-4 minuten rondom bruin. Schenk dan het kokoswater en de vis- en sojasaus erbij. Schep weer om en stoof de kip 20-30 minuten op halfhoog vuur, zonder deksel tot de vloeistof voor de helft is ingekookt. (bij mij was de vloeistof na 15 minuten bijna helemaal ingekookt en heb er toen meer kokoswater aan toegevoegd)
 4. Proef of je stoofpot zout en zoet genoeg smaakt, met de warmte van gember en chilipeper. Bestrooi met wat grof gesneden koriander en/of bosui en serveer direct. Ook lekker met bijvoorbeeld gestoomde groenten zoals bimi, een zuurtje en witte rijst.

Gestoofde kip met gember 2 - Keukenatelier

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Auteur: Mai Nguyen
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Prijs: € 25,=
ISBN: 9789024588404
224 pagina’s, hardcover, Nederlands april 2020
Met dank aan Luitingh-Sijthoff voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar en de foto’s van het boek.

Andere recept ideeën

9 reacties

Marja 3 mei 2020 - 00:15

Hoi Louise,

Ik heb dit recept gisteravond gemaakt en we vonden het allemaal erg lekker. Zeker voor herhaling vatbaar. Het boek van AnAn ziet er ook mooi uit en ik denk dat ik die binnenkort ook wel ga aanschaffen. Had er nog een Koreaans sojabonen receptje bijgemaakt. Altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Dank je wel voor het delen.
Groetjes uit Groningen
Marja

Antwoord
Louise 4 mei 2020 - 12:02

Hallo Marja,
Wat leuk om te horen dat het jullie heeft gesmaakt en dat je enthousiast over het boek bent. Ik zal het doorgeven aan Mai!
Groetjes, Louise

Antwoord
Willeke Van Dongen 16 mei 2020 - 13:22

In een woord :Verrukkelijk!
Kreeg de tip van mijn vriendin en heb het gisteravond gemaakt. Het is absoluut een gerecht wat hier vaker op tafel komt! De siroop is wel een lastig gevalletje.😕 In eerste instantie dacht ik ,,perfect gelukt”, totdat hij was afgekoeld. Je had het al vermeld in het recept, maar toch bij het afkoelen wordt hij dikker dan verwacht. Geen probleem ik heb het gewoon mee verwarmd daarna. Met groente, rijst en een zoet/zuurtje een heerlijke maaltijd.😋
Bedankt voor het delen met ons.

Antwoord
Louise 17 mei 2020 - 17:03

Hallo Willeke,
Bedankt voor je enthousiaste reactie! Wat fijn dat jullie er zo van hebben genoten en leuk dat het voor herhaling vatbaar is!
Groetjes, Louise

Antwoord
Hermien 26 september 2020 - 22:44

Heerlijk gegeten en mijn gasten vonden het ook erg smakelijk. Ik had kippendijen en die lopen wel wat terug in de pan, dus de volgende keer ruimer kip nemen. De pan was schoon op! Ik had het smorgens al gemaakt en konden de smaken er goed intrekken.

Antwoord
Louise 28 september 2020 - 13:59

Dat klinkt als een groot succes! Fijn dat het is gelukt en dat je het kokoswater hebt kunnen vinden in de winkel!

Antwoord
Margot Broer 29 november 2021 - 17:33

As we speak aan het maken, kip staat te marineren, de karamelsaus vond ik lastig, laten koken tot stroop achtig, laten afkoelen, maar toen was het totaal niet meer vloeibaar, wat water erbij weer gedaan, daarna meteen in potje, denk dat ie toen weer te dun was, nou we gaan het zo merken! Heb 100 gram gember, lijkt me ook veel??? Maar ik laat je weten hoe het smaakte!

Antwoord
Margot Broer 30 november 2021 - 19:06

Update; het was verschrikkelijk lekker, mn vingers bij opgevroten, blijvertje, dit recept!

Antwoord
Louise 2 december 2021 - 09:52

Fijn dat het uiteindelijk is gelukt en nog mooier, dat het ook erg lekker was! Leuk om te horen, dankjewel voor je enthousiaste reactie!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.