Surinaamse Bruine Bonen KeukenAtelier.com

Surinaamse bruine bonen met rijst

vegetarische en vlees variant

by Louise

Surinaamse Bruine Bonen met rijstNa mijn peulvruchten pleidooi vorige week, in het recept van de vegetarische goulash, realiseerde ik mij dat mijn recept voor Surinaamse bruine bonen met rijst nog ontbrak hier in het KeukenAtelier. Gek eigenlijk, want wij eten het vrij regelmatig. Het is namelijk erg lekker én makkelijk te maken.

Vegetarische versie of met vlees

Vorige week heb ik mijn bruine bonen recept, in het kader van de Week zonder vlees, omgetoverd tot een vegetarische variant (ik vind nog steeds dat vegetariseren opgenomen moet worden in onze vocabulaire) ;). De plakjes rookworst die ik normaal mee laat sudderen heb ik daarbij vervangen door vegetarische gerookte “spek”-reepjes (zie foto). Een prima alternatief, zo bleek later. Deze ontdekking was voor mij de aanleiding om mijn recept te delen, zodat jullie zelf kunnen kiezen voor een vlees- óf vegetarische- variant. Ik ben benieuwd welke jullie voorkeur heeft!

Vele varianten van bruine bonen met rijst

Zoals er vele versies van Hollandse appeltaart zijn, zo zijn er ook vele varianten van Surinaamse bruine bonen met rijst, oftwel BBmetR. Met kip, zoutvlees, pimentkorreltjes en het bekende Maggiblokje komt het veel voor. Mijn ouders eten er gestoofd rundvlees bij in plaats van kip en zoutvlees. Mijn oma at haar BBmetR op haar wijze: met rijst en Surinaamse kip, maar dan de bruine bonen in een apart schaaltje erbij met naar smaak gemengd met een beetje suiker en Madame Jeanette peper. Deze laatste manier (meteen beetje suiker erbij) zullen veel Surinamers denk ik wel herkennen. De versie met rookworst is misschien iets minder bekend, maar de zoute rooksmaak van de worst is echt lekker in dit gerecht. Vandaar ook mijn keuze om vegetarische “speckjes” te kiezen voor de vega versie.

Met zelfgemaakte komkommerzuur

Behalve rijst eten wij er ook zelfgemaakte komkommerzuur bij en vaak ook een beetje appelcompote. Ik denk dat ik de enige ben die dat laatste doet en het is ook niet iets Surinaams is. Maar aangezien mijn oma er een beetje suiker bij deed, is de stap naar appelcompote niet eens zo’n gek sprongetje. Mijn BBmetR is dus een beetje Suri en een beetje bakra, net als ik ;). Hopelijk valt dit Surinaamse gerecht bij jullie net zo in de smaak als mijn Surinaamse pom, pastei en nasi.

Veel plezier en eet smakelijk! Tang boeng, njang swietie!

Surinaamse bruine bonen met rijst (vega en vlees versie)

Personen: 4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 2 el olie
 • 1 groot blik bruine bonen (800 g)
 • gerookte speckjes 125 g (Vegetarische slager) of 200 g rookworst in plakjes
 • 2 el tomatenpuree (25 g)
 • 1½ el zoete ketjap
 •  beetje kruidnagelpoeder, iets minder dan 1/8 tl
 • 1 laurierblaadje
 • 1 rijpe tomaat of 5 smaak (snoep) tomaatjes, in stukjes
 • peper en zout naar smaak
 • paar takjes selderij, fijngehakt (ook de steeltjes)
 • 1 Madamme Jeanette peper (optioneel)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Komkommerzuur:

 • komkommer
 • azijn
 • suiker of suikervervanger
 • kruidnagelpoeder
 • peper en zout
 • rode ui (optioneel)

Bereiding

 1. Fruit de ui en knoflook gedurende een paar minuten in de olie tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree en kruidnagelpoeder toe en bak het 1 minuutje mee. Doe de gehele inhoud van het blik bruine bonen erbij (inclusief kookvocht) en spoel het blik met een bodempje water, zodat ook de laatste boontjes in de pan komen.
 2. Voeg de tomaat, ketjap, laurier, speckjes (of rookworst) en zwarte peper naar smaak toe. Laat dit alles afgedekt 30 minuten rustig sudderen. Voeg in de laatste 15 minuten eventueel een Madame Jeanette peper toe. Check of deze intact is, anders geeft de peper niet alleen zijn aroma af maar ook zijn (pijnlijke) pepersmaak.
 3. Indien je de bruine bonen iets wilt laten indikken, laat het dan in de laatste 5-10 minuten sudderen zonder deksel. Proef na afloop of er nog zout bij moet en voeg de gehakte bladselderij toe. Verwijder de Madame Jeanette peper uit de pan (vooral niet fijnknijpen om te voorkomen dat hij barst) en serveer deze er eventueel apart bij. Pas met deze peper, want hij is echt heel erg pittig! Ik eet het er niet bij, maar gebruik 'm in dit gerecht alleen voor zijn aroma.
 4. Serveer de bruine bonen met rijst (uiteraard), komkommerzuur en als je net als wij ervan houdt om er iets fris zoets bij te eten, dan kan ik je een beetje appelcompote aanraden! Het klinkt vreemd, maar is wel erg lekker!

Komkommerzuur (snelle manier): Ik maak dit altijd "op gevoel", dus heb er geen exacte hoeveelheden van. Doe dit dus vooral ook naar jouw eigen smaak afhankelijk van hoe zuur of zoet je dit wilt.

 1. Snijd de komkommer in gewenste stukjes, of schaaf ze met een kaasschaaf in plakjes. Hoe dunner, hoe sneller de smaak van het zuur intrekt. Snijd de rode ui (indien je die gebruikt) in dunne partjes en doe deze met de komkommer in een schaal.
 2. Giet er een laagje azijn op (tot alles ongeveer  ¼ onder staat) en doe er peper, zout en suiker (of suikervervanger) naar smaak bij en een snufje kruidnagelpoeder. Laat de smaken intrekken en roer het ondertussen een paar keer om. Je zult zien dat de komkommer aardig wat vocht loslaat, waardoor de azijn vanzelf wordt verdund. Daarom doe ik er vrijwel nooit water bij.
 3. Afhankelijk van de tijd zal de (zoet)zure smaak van de komkommer steeds sterker worden. De methode zoals ik hier heb beschreven is een snelle manier (klaar binnen 30 minuten tot een paar uur). Wil je het zuur een paar dagen van tevoren maken, gebruik dan minder azijn en voeg desnoods een beetje water toe, anders wordt de smaak te sterk. Bewaar het komkommerzuur dan afgedekt in de koelkast.

Opmerkingen

Het bord op de foto is van Bordenenzo uit de Q Raw lijn.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

10 reacties

Sabine 19 maart 2019 - 17:17

Grappig ik had net het gerecht aan mn Surinaamse moeder gevraagd gisteren voor BB met R. Rookworst erdoor kende ik nog niet en de Vega variant ga ik eens proberen.

Antwoord
Louise 20 maart 2019 - 12:03

Dat is zeker toevallig Sabine! Leuk dat je de vega variant gaat maken. Veel plezier ermee, njang swietie! Groetjes, Louise

Antwoord
Trijnie Huizenga 2 april 2020 - 14:39

Hoi,
Er staat niet of je de gehele inhoud van de bonen in de pan fort, dus met vocht en al??

Antwoord
Louise 2 april 2020 - 15:38

Hallo Trijnie,
Ik gebruik hiervoor de gehele inhoud van het blik bruine bonen, met kookvocht en al. Ik heb het er zojuist bijgeschreven in het recept. Dank voor de tip.:)
Veel plezier met het recept als je het gaat maken!
Groetjes, Louise

Antwoord
Kelly 11 januari 2022 - 18:36

Dit is een van onze favoriete gerechten geworden bij ons thuis. Mn partner en ik roosteren er sneetjes brood bij ipv rijst en ik doe er een theelepel madame jeanette sambal bij in de pan voor wat extra pit. Echt een geweldig recept. Super bedankt☆彡

Antwoord
Louise 13 januari 2022 - 13:30

Hallo Kelly,
Jullie variant klinkt ook erg lekker, bedankt voor de tip!
Groetjes, Louise

Antwoord
Bastiaan 4 november 2020 - 13:51

Gisteravond gemaakt en van gesmuld. Erg lekker recept, dat wordt een blijvertje.

Antwoord
Louise 6 november 2020 - 12:54

Dat is erg leuk om te horen, fijn dat het voor herhaling vatbaar is!

Antwoord
Bert-Renè Brinkman 10 januari 2022 - 14:24

Lijkt mij een fijn recept, wil ik graag gaan maken, maar twee vragen:
Is het hele blik niet een beetje veel vocht?
En de bonen zijn toch al gaar? Wordt het dan niet een pretje, na 30 minuten koken?

Dank en groet.

Antwoord
Louise 11 januari 2022 - 11:43

Ik maak het altijd op de manier zoals hier in mijn recept staat. Het resultaat ziet er dan uit zoals je op de foto kunt zien. De boontjes zijn dan nog intact en de saus is niet te dun. Je kunt de saus eventueel nog meer laten indikken door de pan minder lang af te dekken. Het 30 minuten laten pruttelen is om de smaken goed te laten intrekken, maar uiteraard kun je dit verkorten als je denkt dat de boontjes te zacht worden. Veel plezier met het recept en eet smakelijk! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.