Groenteschotel met scones topping

Groenteschotel met hartige scones topping

by Louise

Groenteschotel met hartige scones topping

Het recept voor deze groenteschotel is ontstaan uit de restjes groenten die ik nog had liggen: een beetje zoete aardappel en twee winterpenen. Gecombineerd met linzen uit de voorraadkast, wat prei en champignons is uiteindelijk dit heerlijke gerecht vol met groenten ontstaan. Ideaal voor het najaar, vol vitaminen en lekker verwarmend na een regenachtige dag.

Groenteschotel ook ideaal voor restjes groenten

Deze groenteschotel leent zich ook prima voor het maken van variaties en improvisaties. Dus als je nog restjes groenten hebt liggen, maak er dan deze groenteschotel mee. Denk bijvoorbeeld aan bloemkool, paprika, sperziebonen, doperwten of bleekselderij. Maar ook peulvruchten zoals kikkererwten en witte bonen zullen vast prima smaken in een herfstige groenteschotel als deze. Ook een restje witte of rode wijn kun je gebruiken voor dit stoofgerecht!

Topping van kruidige kaas scones

Wanneer de groenten kort sudderen in de pan kun je ondertussen het deeg maken voor de scones. Dit klinkt misschien als veel werk, maar het is net zo makkelijk als pannenkoekenbeslag maken.  Het is alleen een kwestie van roeren met een lepel en het deeg is klaar om in kleine hoopjes op de groentestoof te scheppen. Je hoeft het deeg dus niet te kneden of uit te rollen. Erg makkelijk dus!

Ovenbestendige pan voor de groenteschotel

De scones topping wordt afgebakken in de oven. Het is daarom handig als je de groentestoof klaarmaakt in een ovenbestendige pan (zie tip* onderaan voor een alternatieve oplossing). Ik gebruikte hiervoor een gietijzeren lage braadpan van 28 cm diameter zoals je op de foto kunt zien. Deze is van het bekende merk BK, type Bourgogne in de spectaculaire kleur Chili Red. Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen dus ook voor inductie en de oven (tot 230 °C). Ideaal dus voor een gerecht als deze. Maar behalve voor deze groenteschotel kun je hem ook gebruiken voor bijvoorbeeld orzotto of risotto. Of voor heerlijk stoofvlees en diverse pastagerechten. En mijn zoon heeft de pan inmiddels ook geleend voor een lekkere paella die hij voor ons heeft gekookt. 🙂

Veel plezier en eet smakelijk!

Personen: 4-5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor de groentevulling:

 • 1 ui, gesnipperd
 • 4 teentjes knoflook, geperst
 • 2 el olie
 • 2 el boter
 • 2 middelgrote prei (400 g schone prei), in halve ringen
 • 2 medium winterpenen (totaal 250 g) in blokjes van 1 cm
 • 250 g kastanje champignons, in dunne plakjes
 • 300 g zoete aardappel, in blokjes van 1 cm
 • 3 el kikkererwtenmeel* (25 g)
 • 500 ml groentebouillon
 • 300 g tomatenblokjes
 • 2 tl Provençaalse kruiden
 • ¼ tl chili vlokken (of iets minder naar eigen voorkeur)
 • 1 laurierblaadje
 • peper en zout naar smaak

*  in plaats van kikkererwtenmeel kun je ook bloem gebruiken

Voor de scones topping:

 • 240 g zelfrijzend bakmeel
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl gehakte verse rozemarijn
 • ½ tl zout
 • zwarte peper naar smaak, vers gemalen
 • 60 g koude boter in blokjes van 2 cm
 • 100 g geraspte belegen kaas
 • 200 g karnemelk

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Begin met het maken van de groentevulling. Fruit in een hapjespan (zie tip onderaan*) de ui en knoflook in olie. Doe er een beetje zout bij, hierdoor komt er vocht vrij en fruit de ui makkelijker aan.
 2. Zodra de ui zacht en glazig is kan de gesneden wortel erbij.
 3. Voeg daarna de boter toe met de en bak deze tot ze bruin beginnen te worden.
 4. Doe dan de prei en zoete aardappel erbij en bak tot de prei wat zachter wordt.
 5. Meng dan het kikkererwtenmeel (of bloem) erdoor en bak het even 1 minuutje aan. Schenk dan de bouillon erbij en voeg de tomatenblokjes toe.
 6. Doe tot slot de Provençaalse kruiden erbij en het blaadje laurier.
 7. Laat de groenten afgedekt 10 minuten stoven, of net zo lang tot de wortel en zoete aardappel beetgaar zijn. Zet het vuur daarna uit.
 8. Verwarm de oven voor op 200° (hetelucht).
 9. Maak ondertussen het deeg voor de scones. Doe hiervoor het zelfrijzend bakmeel, zout en knoflookpoeder in een kom. Doe de blokjes koude boter erbij en wrijf met je vingertoppen de boter door het meel zodat de boter wordt opgenomen in het meel tot je een "fijn zanderig" mengsel hebt.
 10. Meng hierdoor 60 g van de geraspte kaas toe en de rozemarijn en schenk dan de karnemelk erbij. Roer het kort met een lepel tot een samenhangend deeg.
 11. Schep met een kleine ijsschep of met behulp van 2 dessertlepels, kleine porties van het deeg ter grootte van een walnoot. Leg deze direct op de groentestoof. Leg de hoopjes deeg niet te dicht op elkaar, zodat er straks tijdens het bakken nog ruimte is voor het rijzen van het deeg.  Bestrooi het sconesdeeg tot slot met de resterende 40 g kaas.
 12. Bak de groenteschotel 20 min in de oven tot de scones mooi goudbruin zijn. Dek ondertussen de tafel terwijl je alvast kunt genieten van de heerlijke geur! 🙂

 

Opmerkingen

*  Tip: een ovenbestendige hapjespan is hiervoor handig omdat de pan na het stoven van de groente nog in de oven moet om de scones topping af te bakken. Heb je geen ovenbestendige pan, schep de groentestoof dan na het stoven in een ovenschaal en doe dan de topping erop voordat hij de oven in gaat.

De BK braadpan in dit artikel heb ik gekregen ter inspiratie. Lees voor verdere toelichting mijn disclaimer.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.