kip zoet zuur 1

Zoetzure kip

by Louise

kip zoet zuur 1Er zijn denk ik maar weinig mensen zijn die niet van zoetzure gerechten houden. Inmiddels zijn er dan ook talloze recepten geschreven met dit thema. En toch vind ik het leuk om ook mijn variant op het zoetzure verhaal met jullie te delen. Het is hier thuis namelijk een favoriet gerecht. En het is daarnaast een super makkelijk recept, waarbij je ongemerkt ook lekker wat groente en zelfs fruit gebruikt. Een potje zoetzure saus opendraaien gaat dan misschien ietsje sneller, maar deze verse versie is echt veel lekkerder én gezonder!

Je kunt met dit basisgerecht ook prima variëren en improviseren. Zo zou je in plaats van ananas ook mango kunnen gebruiken (is erg lekker). En als groente kun je ook denken aan courgette, champignons, wortel etc. En natuurlijk zou je dit gerecht ook met tahoe, garnalen of witte vis kunnen maken, dan heet het alleen geen zoetzure kip meer ?.

Ingrediënten (voor 4-5 personen):

 • 500 g kippendijfilet*, in stukken van 2 cm
 • 1 el bloem
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1/2 tl zout
 • zwarte peper naar smaak
 • 3 el zonnebloemolie (of arachideolie)
 • 2 rode (punt)paprika’s, in stukjes
 • 4 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
 • 2 teentje knoflook, geperst
 • 1 tl geraspte of fijngehakte gember
 • 1 blikje ananas, 4 ringen in stukjes
 • 200 g kers- of smaaktomaatjes, gehalveerd
 • 1 tl sambal oelek (alternatief: chilipeper)
 • 4 el ketchup
 • 2 1/2 el ketjap manis
 • 1 el (witte wijn)azijn
 • 3 bosui, gesnipperd
 • 3-4 el verse koriander, fijngehakt

*je kunt ook kipfilet gebruiken, maar ik vind kippendijfilet hierbij lekkerder

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

In het recept voor kip met oestersaus geef ik enkele tips hoe je het beste kunt wokken.

Bereiding:

 1. Bestrooi de kip met bloem, kerrie, zout en peper en en hussel het om zodat alle kip is bedekt. Bak (wok) de kip in 2 el hete olie rondom bruin en haal de kip dan uit de pan.
 2. Bak in dezelfde pan (wok) met 1 el extra olie de paprika en bleekselderij op hoog vuur gedurende 2 minuten. Voeg dan de knoflook en gember toe en bak het 1 minuut mee (pas op dat de knoflook niet te donker bakt, dan wordt hij bitter!). Doe de kip weer terug in de pan (wok) en zet het vuur lager. Voeg nu de sambal, ketchup, ketjap, azijn, tomaatjes en ananas (of mango) toe en bak dit heel kort mee (de tomaatjes moeten niet helemaal zacht te worden). Wacht tot de kip gaar is en proef of er nog zout of peper bij moet. Haal dan de pan van het vuur en voeg tot slot de koriander en bosui toe.
 3. Serveer de zoetzure kip met rijst of noedels. Wat ik hier erg lekker bij vind is pandanrijst of wholegrain basmatirijst.

Het gerecht heb ik in een wok bereid. Het gietijzeren pannetje en de houten plank waarin ik de kip op de foto serveer zijn van Bordenenzo en kun je hier vinden.

kip zoet zuur 2

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.