cola koekjes

Cola Koekjes

by Louise

cola koekjesMisschien zul je denken dat deze cola koekjes gebaseerd zijn op de bekende cola frisdrank. Maar dat is zeker niet zo! Deze cola koekjes hebben hun naam te danken aan colasiroop, een heerlijke Surinaamse limonade. Net als Surinaamse gommakoekjes is dit een favoriete lekkernij uit mijn jeugd. Deze twee smaakherinneringen hebben mij geïnspireerd bij het bedenken van dit cola koekje, waarin ik beide smaken heb gecombineerd. Voor mij is het dus een super nostalgisch koekjes geworden en ik denk dat je zoiets nog nooit eerder hebt geproefd. Het is een zacht kruimelig koekje die smelt in de mond met een frisse vulling op basis van colasiroop.

cola koekjes 2De smaak van colasiroop is denk ik het beste te vergelijken met die van Oudhollandse perendrups. Het is gemaakt van een suikersiroop die op smaak is gebracht met cola essence en citroenzuur. De zelfgemaakte roze colasiroop van mijn oma was vroeger een ware traktatie voor mij en helemaal favoriet waren de cola waterijsjes. Mijn oma had vaak een paar bekers in de vriezer met dit waterijs en als je geduldig met een lepeltje over het ijs bleef schrapen kreeg je tenslotte een soort schaafijs. Dit was als kind altijd een leuke bezigheid op een warme zomermiddag! cola koekjes 6Surinaamse gommakoekjes zijn kruimelige droge koekjes op basis van maïzena, boter, suiker en vanille en zijn vrolijk versierd met gekleurde muisjes (musketballetjes). Voor dit recept heb ik niet het originele recept voor gommakoekjes gebruikt, maar ik heb een recept van “melting moments” gebruikt uit een boek van Rachel Allen. Deze koekjes smelten op de tong, vandaar hun naam. Ze lijken een beetje op gommakoekjes, maar door toevoeging van bloem aan het deeg hebben ze een minder “poederige” structuur dan gommakoekjes. “Melting moments” worden gevuld met een crème van chocolade, vanille of citroen, maar voor mijn versie heb ik natuurlijk een colacrème bedacht!

Dit recept is goed voor ongeveer 20-25 koekjes. Met een tl wordt een theelepel van 5 ml bedoeld (zie daarvoor de handige maatschepjes).

Ingrediënten:

Voor de koekjes:

 • 225 g zachte boter
 • 50 g poedersuiker
 • 125 g maïzena
 • 170 g bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • snuf zout
 • 1 tl vanille essence

Voor de vulling:

 • 50 g zachte boter
 • 125 g poedersuiker
 • ¼ – ½ tl cola essence (te koop bij de toko)
 • ½ tl citroenrasp
 • 2 tl citroensap
 • 1 druppel roze voedselkleurstof (optioneel)cola essence

Bereiding:

 1. Meng eerst kort de droge ingrediënten in de keukenmachine en voeg dan de boter en vanille toe. Meng tot je een deegbal hebt die loslaat van de wand. Bij gebrek aan een keukenmachine volstaan een kom en houten lepel ook.cola koekjes 5
 2. Vorm van het deeg ca 40-45 balletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze plat met een vork die even in water is gedoopt en bestrooi ze met musketballetjes. Bak de koekjes in 15 min op 160°C (conventionele oven). De koekjes horen bleek te blijven! Laat ze eerst een minuut afkoelen voordat je ze voorzichtig op een rooster legt om verder af te laten koelen.cola koekjes 4
 3. Maak ondertussen de vulling. Meng in dezelfde kom van de keukenmachine alle ingrediënten tot een homogene crème. Smeer iets meer dan een halve theelepel crème op een koekje en plak een tweede koekje erop. Doe dit met beleid, want het zijn breekbare koekjes.

cola koekjesVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

5 reacties

Roshni 19 december 2014 - 21:40

Wauw! Wat een gaaf recept. En de gommakoekjes koop ik regelmatig. Leuk dit recept net iets anders dan het traditionele recept.

Antwoord
Maria 16 augustus 2015 - 11:05

Wat een apart recept!!! Ik wil het vandaag maken. Hoe lang zijn deze koekjes houdbaar?

Antwoord
KeukenAtelier 16 augustus 2015 - 11:49

Hallo Maria, leuk dat je het recept gaat maken! De koekjes hebben bij ons niet zo lang gelegen, omdat ze goed in de smaak vielen ?. De eerste dag zijn de koekjes krokant en iets kruimelig, de tweede dag juist iets zachter en smelten ze meer in je mond. Ik vind dat laatste iets lekkerder, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Ik denk dat je ze prima 2-3 dagen kunt bewaren, maar ik hoor graag wat jouw bevindingen zijn!

Antwoord
Maria 20 augustus 2015 - 12:45

Ik heb ze gemaakt en ze waren lekker!!!
Ik heb een hetelucht oven en heb de eerste lading koekjes op 160 graden gebakken voor 15 min, maar ze werden al snel erg bruin (aangekoekt aan de onderkant). Bij de tweede lading koekjes heb ik de koekjes op 150 graden voor 18 min gebakken (want na 15 min waren ze nog niet helemaal gaar). Dan nog waren mijn koekjes niet zo mooi wit gebleven als die van jou :p
Maar ik zal het zeker opnieuw willen proberen 🙂

Antwoord
KeukenAtelier 20 augustus 2015 - 13:03

Hoi Maria, ik ben blij dat je ze lekker vond. Een hetelucht oven moet ongeveer 10% lager ingesteld worden dan een conventionele. Dus 145-150 graden zou moeten lukken, maar ovens kunnen onderling toch iets verschillen qua temperatuur. De koekjes worden overigens na het afkoelen steviger dan wanneer ze net uit de oven zijn. Dus misschien kun je ze toch nog iets korter in de oven laten. Hopelijk gaat het de volgende keer nog beter! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.