zuurkoolschotel | keukenatelier.com

Zuurkoolschotel met pittig (vegetarisch) gehakt

by Louise

zuurkoolschotel 4 | keukenatelier.comIn mijn jeugd verwende tante Lya ons regelmatig met een zuurkoolschotel. In het recept van de Surinaamse nasi, die ook op haar recept is geïnspireerd had ik het al over haar befaamde zuurkoolschotel. Ruim twintig jaar geleden heb ik haar recept op een kladblaadje gekrabbeld. Hierop stonden echter alleen de ingrediënten en niet de benodigde hoeveelheden. Koken was voor mijn tante immers een gevoelskwestie: “een beetje van dit en een scheutje van dat”. Dat gevoel voor smaak bleek goed ontwikkeld, want in mijn herinnering smaakte haar zuurkoolschotel elke keer even heerlijk. Zacht gegaarde zuurkool die net zuur genoeg was, met daarop pittig gekruid gehakt. Dit alles bedekt onder een smeuïge laag aardappelpuree, voorzien van een goudbruine krokante laag (naar mijn idee een must voor een goede ovenschotel!).

zuurkoolschotel 3 | keukenatelier.com

Ondanks dat mijn tante er helaas niet meer is, blijven mijn warme herinneringen aan haar voortleven: de leuke logeerpartijen in de schoolvakanties, de goede moppen en haar grappige imitaties waar ik nooit genoeg van kreeg en natuurlijk haar heerlijke nasi en zuurkoolschotel. Na het recept voor haar nasi te hebben vastgelegd, was het nu ook de beurt aan haar zuurkoolschotel. Met de aantekeningen op het kladblaadje en de smaken uit mijn herinnering ben ik aan de slag gegaan met dit recept als resultaat. Ik weet zeker dat ze het heel erg leuk had gevonden om “haar” zuurkoolschotel hier terug te zien in mijn digitale receptenverzameling. Ik hoop dat jullie, net als mijn tante graag deed, er velen mee zullen verwennen!

Vegetarische zuurkoolschotel met vegetarisch gehakt en linzen

Voor een vegetarische variant, kun je het rundergehakt vervangen door vegetarisch gehakt, of een mix van linzen en vegetarisch gehakt. Deze laatste optie heb ik inmiddels ook geprobeerd en is ook zeer smakelijk! Met de aardappelpuree kun je eventueel ook variëren (zie onderaan het recept). 

zuurkoolschotel how to | keukenatelier.com

De ovenschaal is van Bordenenzo uit de Antoinette lijn.

Veel plezier en eet smakelijk! 

Zuurkoolschotel met pittig (vegetarisch) gehakt

Personen: 4-5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor een ovenschaal van 33 x 23 cm

 • 500 g zuurkool
 • 2 el olijfolie en beetje extra
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 500 g rundergehakt (of vegetarisch gehakt)*
 • ¼ tl kruidnagelpoeder
 • 2-3 el tomatenketchup**
 • 2-3 el ketjap manis**
 • 1-1½ tl sambal oelek**
 • zwarte peper, liefst vers gemalen
 • nootmuskaat, liefst vers geraspt

* Voor een vegetarische variant, kun je het rundergehakt vervangen door vegetarisch gehakt, of een mix van 200 g linzen en 300 g vegetarisch gehakt.

**  Ik gebruik meestal 3 el ketchup en ketjap en 1½ tl sambal, maar je kunt hier gerust van afwijken en afhankelijk van je eigen smaak er minder van toevoegen.

voor de aardappelpuree:

 • 1300 g kruimige aardappelen (met schil gewogen)
 • 150 g volle melk
 • 40 g roomboter
 • zwarte peper, liefst vers gemalen
 • nootmuskaat, liefst vers geraspt
 • zout

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Spoel de zuurkool met water en knijp het vocht er goed uit. Spreid de zuurkool uit in een ingevette ovenschaal. Zet het daarna apart en maak ondertussen het pittige gehakt.
 2. Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht).
 3. Fruit de ui in 2 el olijfolie gedurende 5 minuten zachtjes gaar. Doe er in de laatste minuut de knoflook bij. Voeg daarna het (vegetarische) gehakt (en eventueel linzen) toe en bak deze op iets hoger vuur rul en gaar. Breng het tot slot op smaak met kruidnagelpoeder, ketchup, ketjap, sambal, zwarte peper en nootmuskaat. Verdeel het pittige gehakt over de zuurkool.
 4.  Zet de schaal alvast 10-15 minuten in de oven terwijl je de aardappelpuree maakt. Deze stap zorgt ervoor dat de zuurkool 10-15 minuten extra tijd in de oven krijgt. Hierdoor wordt hij heerlijk zacht en bovendien kan hierdoor de smaak van het gehakt langer in de zuurkool trekken. Als je de zuurkool juist met iets meer bite wilt hebben dan sla je deze stap over en doe je de zuurkoolschotel aan het einde van stap 5 in de oven.
 5. Giet de gare aardappelen af en stamp deze met de pureestamper fijn. Doe er de melk en boter bij en breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Neem de ovenschotel uit de oven en verdeel de aardappelpuree over het gehakt. Als je van een krokant korstje op de aardappelpuree houdt, strijk de puree dan niet glad maar maak hem juist extra grillig door middel van een vork. Bak de zuurkoolschotel 30 minuten in de hete oven tot de puree goudbruin en krokant is.

Opmerkingen

Variatie tips:

 • de volle melk en de roomboter geven de aardappelpuree extra smaak, maar voor een slankere versie kun je eventueel de hoeveelheid roomboter halveren en er iets meer (halfvolle) melk aan toevoegen.
 • vervang de aardappelen door zoete aardappelen (mogelijk dat er dan minder melk bij hoeft), of vervang de aardappelpuree door deze bloemkoolpuree. Laat dan de melk en boter van dit recept achterwege en volg het bloemkool recept).

Veel plezier en eet smakelijk! 

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

8 reacties

Hermien 9 januari 2019 - 18:02

Heerlijk recept, alleen heb ik zoete aardappelen gebruikt met crème frêche i.p.v. melk en boter

Antwoord
Louise 11 januari 2019 - 19:55

Fijn dat je ervan hebt genoten. Leuk dat je de zoete aardappel variatie hebt gemaakt en crème fraîche is inderdaad een prima vervanging voor melk en boter. Bedankt voor je reactie! Groetjes, Louise

Antwoord
Carin 4 december 2019 - 18:40

Heerlijk recept! We eten het met vega-gehakt, erg lekker! Een blijvertje, staat nu voor de tweede keer in de oven 🙂

Antwoord
Louise 5 december 2019 - 07:52

Wat leuk om te horen dat jullie er zo enthousiast over zijn en fijn dat het met vega-gehakt ook erg lekker is! Groetjes, Louise

Antwoord
Joke 10 maart 2020 - 10:47

Lijkt me heerlijk! Kun je de kruidnagelpoeder ook weglaten?

Antwoord
Louise 10 maart 2020 - 11:05

Je kunt het zeker weglaten, maar een deel van de smaak wordt bepaald door de kruidnagel. Ik zou er ook geen alternatief voor kunnen bedenken. Hou je niet van kruidnagel of ben je er allergisch voor?

Antwoord
Marika 28 oktober 2021 - 18:28

Heerlijk recept dit, hebben hem al vaak gemaakt vorige winter en ook nu staat hij weer in de oven!

Antwoord
Louise 29 oktober 2021 - 10:51

Dankjewel voor je enthousiaste bericht! Erg leuk om te horen dat de zuurkoolschotel zo in de smaak valt!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.