Amandelspijs van geroosterde amandelen maken

Amandelspijs maken van geroosterde amandelen

by Louise

Amandelspijs maken is niet moeilijk en inmiddels staan er meerdere recepten op mijn site waar ik het in gebruik. De teller van het aantal recepten staat inmiddels op zeven! Daarover straks meer, maar eerst meer over hoe en waarom ik (meestal) mijn amandelspijs zelf maak.

Amandelspijs maken van gemalen amandelen en suiker

In grote lijnen bestaat amandelspijs uit amandel (logisch), suiker en een beetje ei voor de binding. Dit alles wordt gemalen en je hebt amandelspijs, ingewikkeld is het dus niet. Je kunt er voor extra smaak nog een beetje citroenrasp aan toevoegen en als je het lekker vindt ook een beetje amandelextract. Dat is alles! Tenzij…je mijn foefje gebruikt. Het is slechts een klein verschil in de bereiding, maar het resultaat is echt anders en naar mijn idee lekkerder! Het kleine verschil zit ‘m namelijk in het roosteren van de amandelen.

Amandelspijs maken van geroosterde amandelen

Geroosterde amandelen hebben meer smaak

Om uit te leggen hoe ik op mijn idee ben gekomen, moet ik even een paar jaar terug in de tijd toen ik meedeed aan een bakwedstrijd, met als thema: wie bakt het lekkerste kerstbrood van 2015? Bij het bedenken van mijn recept wilde ik natuurlijk de beste ingrediënten gebruiken: gebakken appeltjes, lekkere specerijen, vruchtjes geweekt in sinaasappelsap en likeur, vanille in het deeg en natuurlijk zelfgemaakte amandelspijs. Toen ik me in dat laatste ging verdiepen, verbaasde ik me erover dat amandelen hiervoor niet geroosterd hoeven te worden. Het roosteren van noten geeft immers een smaakvoller resultaat. Mijn eerste zelfgemaakte amandelspijs maakte ik daarom met geroosterde amandelen. En vanaf die tijd heb ik het eigenlijk nooit anders gedaan, je zult wel begrijpen waarom.

Amandelspijs maken

Eerste prijs wedstrijd ‘lekkerste kerstbrood van 2015’

Hoe ik uiteindelijk toen met mijn Kerstboombrood de eerste prijs heb gewonnen. inclusief het recept ervan, kun je hier lezen. Behalve voor dit kerstbrood kun je dit amandelspijs van geroosterde amandelen natuurlijk in vele andere recepten gebruiken. Zoals ik net al zei, staan er inmiddels al zeven recepten op mijn site waarin amandelspijs een rol heeft. Dus als je eens amandelspijs volgens dit recept wil maken, dan heb ik in ieder geval genoeg inspiratie om het daarna te gebruiken. Onderaan het recept zal ik het lijstje voor jullie opschrijven.

Tip: Je kunt deze amandelspijs ook prima gebruiken in de volgende recepten:

 1. Kerstboombrood
 2. Appel cranberry kruimeltaart
 3. Appelmeisjes
 4. Kerststol
 5. Speculaastaart met appel en cranberry
 6. Sacristains
 7. Babka met hazelnoten en amandelen

Veel plezier en eet smakelijk!

Amandelspijs maken van geroosterde amandelen

Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 250 g hele amandelen, zonder vlies
 • 250 g suiker
 • 1 ei (L)
 • rasp van ½ (biologische) citroen
 • 1 tl citroensap
 • ¼ tl amandelessence, optioneel

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Rooster de amandelen 8-10 minuten in de oven op 180°C (hetelucht) tot ze lichtbruin zijn en een heerlijke geur afgeven. Laat ze daarna helemaal afkoelen.
 2. Maal de amandelen en suiker in de keukenmachine, maar niet te lang anders komen alle vetten uit de amandelen vrij en wordt het een pasta. Voeg dan 1 ei, de rasp van 1/2 (biologische) citroen, citroensap en eventueel ¼ tl amandelessence toe. Meng het nog kort en dat is alles.
 3. Laat voor gebruik de amandelspijs nog een paar dagen in de koelkast “rijpen”, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Direct gebruiken kan ook, maar bewaar het dan wel in de koelkast tot gebruik. Of bewaar de amandelspijs in porties in de vriezer.

Opmerkingen

Waarschuwing: amandelspijs bevat rauw ei.

Tip: Je kunt deze amandelspijs ook prima gebruiken in de volgende recepten:

 1. Kerstboombrood
 2. Appel cranberry kruimeltaart
 3. Appelmeisjes
 4. Kerststol
 5. Speculaastaart met appel en cranberry
 6. Sacristains
 7. Babka met hazelnoten en amandelen
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.