Amandelspijs van geroosterde amandelen maken

Amandelspijs maken van geroosterde amandelen

by Louise

Amandelspijs van geroosterde amandelen makenInmiddels staan er meerdere recepten op mijn site waar amandelspijs in wordt gebruikt. Dat ik een liefhebber ben van amandelspijs verraadt het aantal recepten ermee, want goed geteld zijn het er nu al zeven! Daarover straks meer, maar eerst meer over hoe en waarom ik (meestal) mijn amandelspijs zelf maak.

Amandelspijs is gemalen amandelen en suiker

In grote lijnen bestaat amandelspijs uit amandel (logisch), suiker en een beetje ei voor de binding. Dit alles wordt gemalen en je hebt amandelspijs, ingewikkeld is het dus niet. Je kunt er voor extra smaak nog een beetje citroenrasp aan toevoegen en als je het lekker vindt ook een beetje amandelextract. Dat is alles! Tenzij…je mijn foefje gebruikt. Het is slechts een klein verschil in de bereiding, maar het resultaat is echt anders en naar mijn idee lekkerder! Het kleine verschil zit ‘m namelijk in het roosteren van de amandelen.

Geroosterde amandelen hebben meer smaak

Om uit te leggen hoe ik op mijn idee ben gekomen, moet ik even een paar jaar terug in de tijd toen ik meedeed aan een bakwedstrijd, met als thema: wie bakt het lekkerste kerstbrood van 2015? Bij het bedenken van mijn recept wilde ik natuurlijk de beste ingrediënten gebruiken: gebakken appeltjes, lekkere specerijen, vruchtjes geweekt in sinaasappelsap en likeur, vanille in het deeg en natuurlijk zelfgemaakte amandelspijs. Toen ik me in dat laatste ging verdiepen, verbaasde ik me erover dat amandelen hiervoor niet geroosterd hoeven te worden. Het roosteren van noten geeft immers een smaakvoller resultaat. Mijn eerste zelfgemaakte amandelspijs maakte ik daarom met geroosterde amandelen. En vanaf die tijd heb ik het eigenlijk nooit anders gedaan, je zult wel begrijpen waarom.

Eerste prijs wedstrijd ‘lekkerste kerstbrood van 2015’

Hoe ik uiteindelijk toen met mijn Kerstboombrood de eerste prijs heb gewonnen. inclusief het recept ervan, kun je hier lezen. Behalve voor dit kerstbrood kun je dit amandelspijs van geroosterde amandelen natuurlijk in vele andere recepten gebruiken. Zoals ik net al zei, staan er inmiddels al zeven recepten op mijn site waarin amandelspijs een rol heeft. Dus als je eens amandelspijs volgens dit recept wil maken, dan heb ik in ieder geval genoeg inspiratie om het daarna te gebruiken. Onderaan het recept zal ik het lijstje voor jullie opschrijven.

Ingrediënten amandelspijs van geroosterde amandelen:

 • 250 g hele amandelen, zonder vlies
 • 250 g suiker
 • 1 ei (L)
 • rasp van ½ (biologische) citroen
 • 1 tl citroensap
 • ¼ tl amandelessence, optioneel

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding amandelspijs:

 1. Rooster de amandelen 8-10 minuten in de oven op 180°C (hetelucht) tot ze lichtbruin zijn en een heerlijke geur afgeven. Laat ze daarna helemaal afkoelen.
 2. Maal de amandelen en suiker in de keukenmachine, maar niet te lang anders komen alle vetten uit de amandelen vrij en wordt het een pasta. Voeg dan 1 ei, de rasp van 1/2 (biologische) citroen, citroensap en eventueel ¼ tl amandelessence toe. Meng het nog kort en dat is alles.
 3. Laat voor gebruik de amandelspijs nog een paar dagen in de koelkast “rijpen”, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Direct gebruiken kan ook, maar bewaar het dan wel in de koelkast tot gebruik. Of bewaar de amandelspijs in porties in de vriezer.

Waarschuwing: amandelspijs bevat rauw ei.

Tip: Je kunt deze amandelspijs ook prima gebruiken in de volgende recepten:

 1. Kerstboombrood
 2. Appel cranberry kruimeltaart
 3. Appelmeisjes
 4. Kerststol
 5. Speculaastaart met appel en cranberry
 6. Sacristains
 7. Babka met hazelnoten en amandelen

Amandelspijs van geroosterde amandelen

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

 

 

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close