week zonder vlees KeukenAtelier weekmenu

Weekmenu KeukenAtelier: week zonder vlees

by Louise

Volgende week, van 11 t/m 17 maart, is het de nationale week zonder vlees. Een campagne die dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd. Een week waarin, de naam spreekt voor zich, het eten van minder (of geen) vlees- en vis wordt gepromoot. Zoals jullie weten ben ik geen vegetariër, maar ben ik de laatste jaren wel kritischer ten aanzien van mijn vleesconsumptie. Dit heeft geleid tot een flexitarisch eetpatroon, waarbij er minstens een paar keer per week bijons een vegetarisch gerecht op tafel staat. En hierdoor zijn wij zeker niet minder lekker gaan eten! Dat dit flexitarische eetpatroon goed is voor mens, dier en milieu is inmiddels uit allerlei onderzoeken gebleken.

Eén week zonder vlees is natuurlijk niet voldoende om dit flexitarische eetpatroon landelijk vorm te geven, maar het is wel een manier om er ons er meer bewust van te maken dat we allemaal ons steentje bij kunnen dragen aan een beter milieu en dierenwelzijn. Mijn bijdrage hieraan is om deze week een menu samen te stellen met 7 vegetarische recepten. Bij deze recepten heb ik geen gebruik gemaakt van kant-en-klare vleesvervangers, ondanks dat ik ze soms wel gebruik, in de vorm van een kaasschnitzel of gegrilde vegetarische stukjes. Maar deze week wilde ik jullie op een andere manier inspireren en laten zien dat je ook met een beetje creativiteit, gevarieerd en budgetvriendelijk zonder vlees of vis kunt koken. Je kunt hierbij gebruik maken van vele alternatieven, zoals: peulvruchten, jackfruit, noten, kaas, tahoe, tempeh en nog vele andere mogelijkheden.KeukenAtelier week zonder vlees

Strikt genomen zou je in een vegetarisch recept ook bij de keuze van de gebruikte kaas moeten letten of deze vegetarisch is. Bij vegetarische kaas, wordt namelijk het dierlijke stremsel (verkregen uit de maag van kalveren) vervangen. Er zijn tegenwoordig diverse vegetarische kazen verkrijgbaar, dit is te zien op het etiket. Ik gebruik zelf (nog) geen vegetarische kazen, maar ik ben me er wel op aan het oriënteren om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn.

Dan nu het weekmenu zonder vlees: ik heb hiervoor een keuze gemaakt uit diverse vegetarische recepten. Een gevarieerd menu van Mediterraan tot Mexicaans of Oosters en ik hoop dat ik jullie hiermee kan inspireren. Ben je benieuwd naar mijn andere vegetarische recepten, dan kun je die hier bekijken. Ik ben ondertussen bezig met nieuwe vegetarische recepten, die ook binnenkort online komen. Wat ik graag van jullie wil weten: welke vegetarische recepten missen jullie nog op KeukenAtelier, of voor welk specifiek gerecht zou je graag een vegetarisch alternatief willen zien? Laat het me weten in een reactie hieronder!

KeukenAtelier Weekmenu: week zonder vlees

Klik op de foto’s om naar het recept te gaan.

Maandag: Enchiladas

aubergine lasagne 1 | keukenatelier.com

Dinsdag: Aubergine lasagne

gado gado keukenatelier.com

Woensdag: Gado Gado

galette met ratatouille 2a | KeukenAtelier

Donderdag: Galette met geroosterde ratatouille

portobello burger 1 | KeukenAtelier

Vrijdag: Portobello burger

Pasta met geroosterde pompoen en prei | KeukenAtelier.com

Zaterdag: Pasta met geroosterde pompoen en prei (orzotto)

Vegetarische curry strudel met zoete aardappel en linzen 2 | KeukenAtelier.com

Zondag: Vegetarische curry strudel met zoete aardappel en linzen

Heb je één van deze recepten gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Anne Marie de Wit 7 maart 2019 - 16:19

De vegetarische currystrudel is verrukkelijk, meer van dit soort recepten graag!

Antwoord
Louise 12 maart 2019 - 15:06

Wat leuk om te horen dat je er zo enthousiast over bent Anne Marie! Ik ga m’n best doen meer van dit soort recepten te maken. Ik heb zojuist een vegetarische goulash met linzen online gezet. Wie weet is dit ook wat voor je. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.