Pasta met geroosterde pompoen en prei | KeukenAtelier.com

Pasta met geroosterde pompoen en prei (orzotto)

by Louise

Pasta met geroosterde pompoen en prei | KeukenAtelier.comVoordat ik begin te vertellen over mijn eerste recept van het jaar, wil ik jullie allereerst een voorspoedig 2019 wensen! Waar de grens op de kalender precies ligt tot wanneer deze wensen nog gepast zijn, is niet helemaal duidelijk. De meningen zijn daarover verdeeld: tot 6 januari (Drie Koningen) of tot half januari. Wat mij betreft maakt het niet echt uit. Daarbij hoop ik ook hier in het KeukenAtelier op een wederom gezellig en heerlijk jaar met elkaar met veel plezier in de keuken! Dus laten we beginnen…

De feestdagen zijn weer achter de rug en de regelmaat keert langzamerhand met het gewone leven weer terug. Ook op ons bord. Dat “gewoon” zeker niet saai of minder lekker hoeft te zijn wil ik jullie met dit recept laten proeven. Deze pasta met geroosterde pompoen en prei is een lekkere en kleurrijke maaltijd, die oogt alsof de feestmaand nog niet voorbij is. Leuk, zeker voor het geval de post-feestdagen-dip om de hoek komt kijken.

Deze pasta lijkt op risotto, maar is een pasta in de vorm van een rijstkorrel. Het heet risoni of orzo en is te koop bij vrijwel alle Arabische winkels en tegenwoordig ook bij de grotere vestigingen van Albert Heijn. Ik gebruik er één van een Turks merk (zie foto), eerlijk gezegd weet ik niet wat de Turkse naam is van deze pasta. In deze recepten gebruik ik deze pasta ook, wellicht spreken deze je ook aan!

orzo pasta | KeukenAtelier

Dit keer maakte ik orzotto met een combinatie van geroosterde pompoen en prei, die beiden een licht zoete smaak hebben. In combinatie met de frisse geitenkaas is dit erg lekker. Terwijl de pasta in de pan pruttelt, roostert de pompoen in de oven. Deze zijn nagenoeg gelijktijdig klaar. Daarna meng je het geheel in de warme pasta pan en kun je genieten!

Wellicht vind je deze pasta met pompoen ook lekker.

Ingrediënten (voor 4-5 personen):

 • 400 g risoni pasta (zie foto)
 • 1 liter (groente- of kippen-) bouillon, zelfgemaakt of van 2 bouillonblokjes
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 ui, gesnipperd
 • 3 el boter
 • 2 tl verse rozemarijn, fijngehakt
 • 300 g schoongemaakte prei in dunne ringen (van ongeveer 2 middelgrote prei)
 • 1 flespompoen (van 1 kg)
 • 2 el olijfolie
 • 20 g pijnboompitten (ongeveer 3 el)
 • 125 g zachte geitenkaas zonder korst
 • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • 3 el peterselie, fijngehakt
 • zout en peper naar smaak

Variatie tips:

 • vervang de pijnboompitten door bijvoorbeeld pompoenpitten, pecannoten, of walnoten
 • neem in plaats van rozemarijn eens salie

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Begin met het roosteren van de pompoen. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 1½ cm. Leg de blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Bestrooi ze met een beetje peper en zout en hussel het om. Bak de pompoen in de oven gedurende 30-40 minuten tot ze gaar zijn, met hier en daar een bruin randje (keer ze halverwege). Rooster de pijnboompitten in een pannetje of bak ze de laatste 5-8 minuten mee met de pompoenblokjes in een hoekje van de bakplaat, tot ze goudbruin zijn.
 2. Ga ondertussen verder met de pasta (orzotto). Fruit de ui in de boter op middelhoog vuur tot hij zacht is en voeg dan knoflook, rozemarijn en de prei toe. Bak het even mee tot de prei wat zachter is.
 3. Voeg dan de risoni pasta toe en roer het goed om. Schenk de bouillon erbij, als je bouillontabletten gebruikt kun je deze verkruimelen en tezamen met 1 liter water in de pan doen zonder eerst de tabletten op te lossen. Breng het aan de kook zonder deksel op de pan. Laat het vervolgens 20 minuten zachtjes pruttelen  op middelhoog vuur, tot de bouillon is opgenomen en de pasta gaar is. Roer de pasta regelmatig om, zodat het niet aanbakt.
 4. Wanneer de orzotto gaar is kunnen de geroosterde pompoenblokjes, Parmezaanse kaas, geitenkaas, pijnboompitten en peterselie erbij. Meng het geheel en breng het op smaak met lekker wat versgemalen zwarte peper en eventueel een beetje zout indien nodig (hangt ervan af hoeveel zout er in de bouillon zat). Serveer de pasta direct, want pasta koelt snel af.

Het diepe bord is van Bordenenzo uit de Rustico Natura lijn.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.