Witlof plaattaart met brie

Witlof plaattaart met mangochutney en brie

by Louise

Ik ben gek op plaattaarten en galettes, zowel zoet als hartig. Je bakt ze namelijk heel eenvoudig op de bakplaat zonder gebruik van een bakvorm. En bij de keuze van de vulling kun je je fantasie de vrije loop geven. Zo is het ook gegaan met het bedenken van deze witlof plaattaart. Zelfs wanneer je geen grote liefhebber bent van witlof, denk ik dat je door deze hartige taart met witlof aangenaam verrast zult zijn!

Plaattaart met witlof

Gekarameliseerde witlof door natuurlijke suikers

Alhoewel witlof tegenwoordig lang niet meer zo bitter smaakt als vroeger, staat hij helaas voor sommigen nog steeds op de zwarte lijst. Heel jammer, want het is een lekkere en veelzijdige groente! In een salade of ovenschotel is witlof met z’n lichte bitterheid het meest herkenbaar aanwezig. Maar in dit recept zul je versteld staan van het zachte en zoete karakter dat witlof ook in zich heeft. Dit komt doordat je hem langzaam laat smoren waardoor het vocht van de witlof verdampt, waarna hij langzaam kan karamelliseren. Dit laatste zorgt voor een extra smaak-dimensie, die erg smaakvol is.

Witlof plaattaart

Witlof plaattaart met witlofsalade dubbel lekker

In combinatie met de mangochutney wordt de zoetheid op een subtiele manier versterkt. Dit is heel erg lekker met gesmolten brie en als klap op de vuurpijl ook nog een frisse witlofsalade erbij! Het bittertje van de verse witlof met de frisse appel maken deze smakelijke parade van witlof helemaal compleet! Probeer het maar eens…

Wellicht vind je deze salade met witlof, (bloed)sinaasappel en bietjes ook lekker!

Veel plezier en eet smakelijk!

Witlof plaattaart met mangochutney en brie

Personen: 3-4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor de plaattaart:

 • 800 g witlof
 • 1 sjalot
 • klontje boter
 • peper en zout
 • 60 g zoete mangochutney (bv. van Patak's)
 • 80 g geraspte belegen kaas
 • 1 rol bladerdeeg
 • 100 g brie in dunne plakken

Voor de salade:

 • 2 witlof of roodlof of een mix van beide
 • 1 kleine Elstar appel
 • 2 el vers gehakte peterselie
 • ½ tl honing
 • 1 tl Franse mosterd
 • 1½ el witte balsamico azijn
 • 2 el olijfolie
 • zwarte peper naar smaak

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Snijd de witlof in ringen van 1 cm en snipper de sjalot fijn. Bak ze daarna in een grote koekenpan (28-30 cm diameter) met een beetje zout en een klontje boter. Roer het regelmatig om zodat het vocht kan verdampen. Bak het daarna verder zodat de witlof kan karameliseren tot hij lichtbruin is. Dit duurt in totaal ongeveer 15 minuten.
 2. Zet het vuur uit en roer dan de mangochutney erdoor. Breng de witlof op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel een beetje zout. Laat het iets afkoelen voordat je de witlof vulling op het bladerdeeg legt.
 3. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
 4. Rol het bladerdeeg uit en vouw een klein randje van 1 cm om. Prik met een vork gaatjes in de bodem om straks tijdens het bakken luchtbellen in het deeg te voorkomen.
 5. Strooi de geraspte belegen kaas over de bodem. Verdeel dan de gebakken witlof erover. Bak de witlof plaattaart gedurende 20-25 minuten tot het bladerdeeg krokant en goudbruin is.
 6. Maak ondertussen de witlofsalade. Klop een dressing van honing, mosterd, azijn, olie en peper. Snijd de witlof en/of roodlof in halve ringen. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd hem (met schil) in dunne reepjes, plakjes of blokjes. Meng de dressing met de appel, witlof en peterselie en bewaar de salade gekoeld tot gebruik.
 7. Haal de plaattaart uit de oven en zet de oven uit. Beleg de plaattaart met plakjes brie en schuif hem daarna terug in de nog hete oven. Laat de brie in ongeveer 2 minuten smelten voordat je hem serveert met de witlofsalade.

Opmerkingen

Variaties tips:

 • in plaats van brie kun je ook geitenkaas, feta of camembert kiezen
 • als alternatief voor mangochutney kun je ook uienchutney of een andere zoet pittige chutney gebruiken
 • voeg wat walnoten toe aan de witlofsalade
 • koriander kan ook in plaats van peterselie in de salade
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.