portobello burger 1 | KeukenAtelier

Portobello burger

by Louise

portobello burger 1 | KeukenAtelierVandaag gaan we met het recept van deze portobello burger op de vegetarische tour. Dat ik geen vegetariër ben, blijkt wel uit de diverse vlees- en visrecepten op mijn site. Toch eet ik enkele keren per week vegetarisch. Niet alleen omdat ik dit lekker vind, maar ook omdat ik denk dat het beter is voor ons milieu, het dierenwelzijn en voor mijn gezondheid. Volgens sommige definities ben ik dan, met een mooi woord, een flexitariër.

Ik heb de statistieken niet paraat, maar ik denk dat het aantal flexi- en vegetariërs in Nederland de laatste jaren behoorlijk is gestegen. Je hoeft maar in de schappen van de supermarkt te kijken, waar het aanbod aan vega-produkten nog steeds toeneemt. Een kaasschnitzel vind ik best lekker, maar ik moet je bekennen dat ik met de rest van het vleesvervangende assortiment in de vorm van burgers, nuggets, worsten en balletjes nog niet heb kennis gemaakt. Tot nu toe lukt het me nog steeds om de vegetarische dagen gevarieerd in te vullen met het uitgebreide aanbod aan peulvruchten, soja, noten, kaas en eieren. Meestal laat ik me hierbij inspireren door de Mediterrane of Oosterse keuken, met gebruik van allerlei kruiden en specerijen. En in het geval van deze portobello burgers heb je eigenlijk niet eens zoveel culinaire “toeters en bellen” nodig. Een gegrilde of gebakken portobello champignon is namelijk op zich al heel erg smaakvol.

Ik denk zelfs dat een echte vleeseter, die niets op heeft met vegetarisch eten, deze portobello burger ook lekker zal vinden. Eenmaal van de grill of barbecue, ziet deze portobello er namelijk niet alleen uit als een steak, hij lijkt er ook zelfs qua smaak enigszins op. In combinatie met gegrilde ui en paprika op een vers (zelfgemaakt) hamburgerbroodje eet je er je vegetarische vingers bij op. De saus die ik dit keer heb gebruikt is de koriander mayonaise, waarvan ik het recept laatst hier heb gepost. Met wat knapperige zoete aardappelfrites (zie recept hieronder) en een zomers drankje erbij is je eigen foodfestival helemaal compleet!

Ingrediënten:

 • 4 portobello champignons
 • 2 el olijfolie
 • 2 el balsamico azijn
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1/2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
 • peper en zout, naar smaak

om erbij te serveren:

 • 2 rode puntpaprika’s, zonder zaadlijsten en in grote stukken
 • 1 rode ui, in ringen van 1 cm dikte
 • paar el (kruiden)mayonaise (zie eventueel dit recept)
 • 4 plakken (smelt)kaas, geitenkaas of blauwe kaas is hier ook erg lekker bij
 • paar blaadjes sla
 • 4 hamburgerbroodjes (zie dit recept)
 • zoete aardappel frites (zie recept hieronder)

Bereiding:

 1. Roer voor de balsamico-marinade de olijfolie, balsamico azijn, knoflook en kruiden door elkaar.
 2. Verhit een grillpan (of barbecue). Borstel de Portobello champigons schoon (of veeg ze schoon met een tissue) en verwijder het steeltje. Bewaar de steeltjes eventueel voor een andere keer, want fijngesneden zijn ze lekker in bijvoorbeeld een soep of omelet. Kwast de portobello’s, paprika stukken en ui-ringen in met een beetje balsamico-marinade en bak ze op de hete grill pan. Grill de portobello’s aan beide kanten gedurende 5-7 minuten tot ze mooi bruin en zacht zijn. Grill ook de uien en paprika tot ze zacht zijn (of beetgaar als je dat lekkerder vindt). Als je nog wat van de balsamico-marinade over hebt, kwast je dit tijdens het bakken nog een paar keer op de portobello’s. Leg na het bakken de groente op een bord en breng ze met peper en zout op smaak.
 3. Grill de snijkanten van de broodjes kort op de grill, dat is erg lekker. Maar pas op dat ze niet aanbranden! Besmeer de broodjes met een beetje (kruiden)mayonaise en beleg ze vervolgens met sla, paprika, ui, portobello en kaas. Serveer de burgers eventueel met zoete aardappel frites (zie recept hieronder).

Recept zoete aardappel frites:

 1. Schil 3 grote zoete aardappels in frites van ongeveer 1 cm dikte. Leg ze in een kom met koud water gedurende 30 minuten. Droog ze daarna met een theedoek en doe ze daarna in een droge kom.
 2. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Meng 2 el maizena met chilipoeder, zout, komijn, zwarte peper naar smaak. Voeg dit toe aan de frites en hussel het goed om. Schenk dan 2 el olijfolie of gesmolten kokosvet erbij en hussel het weer goed om.
 3. Spreid de frites uit op twee bakplaten die bekleed zijn met bakpapier. De frites moeten namelijk genoeg ruimte hebben, anders worden ze niet krokant tijdens het bakken. Bak de frites gedurende ongeveer 30 minuten tot ze gaar en krokant zijn. Keer ze tijdens het bakken 1-2 keer om, hierdoor kan tegelijkertijd ook het overtollige condens uit de oven ontsnappen. Zet aan het einde van de baktijd de oven uit en laat ze dan eventueel nog 5 minuten in de oven liggen met de deur op een kiertje, hierdoor worden de randjes nog knapperiger.

 

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Het bamboe bord op de foto is van Bordenenzo uit de Cosy & Trendy lijn.

portobello burger 2 | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.