Vegetarische goulash 2 KeukenAtelier.com

Vegetarische goulash

by Louise

Vegetarische goulash 1 KeukenAtelier.comLang geleden, tijdens een wintersportvakantie heb ooit een heerlijke goulash gegeten. Ik had deze Hongaarse stoofschotel nog nooit thuis gemaakt en gek genoeg, daarna ook niet. Onlangs, tijdens een gure dag, kreeg ik er ineens trek in. Dus dook ik de keuken in en een paar uur later stond er een dampende pan goulash op tafel. Ik zal dit recept zeker nog een keer met jullie delen, maar nu wil het eerst over mijn nieuwste goulash ontdekking hebben, namelijk vegetarische goulash.

Het is deze week de nationale week zonder vlees, zoals ik vorige week al in dit weekmenu aankondigde. Dit spoorde mij aan om nog eens kritisch naar mijn eigen eetpatroon te kijken. Helemaal zonder vlees hoeft wat mij betreft (nog) niet, maar ik begin de consumptie van vlees wel meer als een luxe te zien. Als ik vlees eet doe ik dat daarom bewuster, met kwaliteit boven kwantiteit. Daarnaast zet deze week me aan om creatief te zijn in het bedenken van gerechten zonder vlees, die niet alleen lekker zijn maar ook gunstig voor de portemonnee. Koken met linzen is daarbij een goede optie en zo ontstond het idee om mijn goulash om te bouwen tot een vega variant. Mijn missie is geslaagd, want mijn vaste proefpanel (gezin) was enthousiast!

Geen vermomde vlees versie, maar wel een goede stand-in

Natuurlijk is dit geen vermomde vlees versie van goulash, want vlees heeft toch echt een andere smaak en structuur dan linzen. Toch vind ik deze vegetarische goulash een goede stand-in. De linzen geven namelijk een lekkere bite aan deze goulash en ook de volle en hartige smaak van de goulash zit erin. De champigons, paprika en tomaten vullen deze stoofschotel met veel smaak, maar ook een andere leverancier zorgt in dit geval voor hartigheid.

Ik heb het hier over Marmite (lees er straks meer over bij de ingrediënten)Als kind gruwelde ik ervan wanneer mijn vader deze zwarte pasta met regelmaat op zijn boterham smeerde. En ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet helemaal om ben, maar ik begin het wel steeds meer te waarderen. Zeker in vegetarische gerechten vind ik het een goede aanwinst. De natuurlijke gistextracten, die gekenmerkt worden door umami (hartige smaak), verrijken de smaak en maken het verhaal compleet. Proef zelf maar eens!

Linzen mix 1 KeukenAtelier.com

Itakiaanse linzenmix (bruine, rode, groene en beluga linzen)

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 2 rode uien, gesnipperd
 • 3 el olie
 • 2 grote rode paprika’s, in stukjes (van 2 cm)
 • 400 g kastanje champignons, in plakjes
 • 2 winterpenen, geraspt 300 g
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 200 g gedroogde linzenmix*
 • 1 tl kummel (karwijzaad)**
 • 1 el paprikapoeder
 • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
 • 1 tl oregano
 • ½ tl chilipoeder
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
 • 1 blik tomatenblokjes (400 g) en 2 blikjes water
 • 2 tl Marmite***
 • 1 groentebouillontablet
 • peper en zout naar smaak
 • paar takjes peterselie, fijn gehakt

Eventueel erbij: beetje zure room (of plantaardig alternatief), en één van de volgende opties: brood/ aardappelpuree/ rijst/ pasta

*  Bij onze supermarkt zijn diverse gedroogde linzen te koop. Ik heb dit keer de Italiaanse linzenmix gebruikt, die je op de foto kun zien. Dit is een mix van groene, bruine, rode en beluga linzen. Je kunt eventueel ook kiezen voor één soort linzen. Ik zou alleen dan niet de rode linzen nemen, omdat die hun structuur zullen verliezen tijdens het stoven met als resultaat een dikkere homogenere saus. Tenzij dit juist is wat je wilt. 😉

**  kummel smaakt een beetje naar komijn. Het is ook erg lekker in gerechten met zuurkool, of als topping op deze kaaskoekjes.

*** Marmite is te koop in de supermarkt (vaak bij het zoete broodbeleg). Het is een pasta gemaakt van kruiden, zout, gistextract en bevat veel B vitaminen en foliumzuur. Het gistextract is een ongewenst bijprodukt dat overblijft bij bierbrouwen. Gistextracten bevatten veel glucaminezuren wat de kenmerkende “hartige” umami smaak geeft, net als sojasaus, tomaatjes, Parmezaanse kaas en paddenstoelen (lees er hier meer over).

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Spoel de linzen onder de kraan en laat ze daarna uitlekken.
 2. Fruit de uien en champignons samen met ¼ tl zout in de olie tot ze zacht zijn. Het zout zorgt ervoor dat het vocht uit de uien en champignons vrijkomt en daardoor makkelijker zacht worden. Fruit net zo lang tot het vocht is verdampt en de uien glazig zijn (dit duurt ongeveer 10 minuten). Doe dan de knoflook, wortel en paprika erbij en bak deze 5 minuten mee.
 3. Voeg alle droge kruiden en specerijen toe, net als de tomatenpuree. Bak dit 1 minuutje en doe daarna de laurierblaadjes erbij samen met de tomatenblokjes. Vul het lege blikje van de tomatenblokjes tweemaal met water en voeg dit toe, net als de groentebouillontablet. Tot slot kunnen ook de linzen en Marmite erbij. Roer alles om en doe het deksel op de pan.
 4. Laat de goulash afgedekt sudderen, gedurende 30 – 40 minuten tot de linzen gaar zijn en alle smaken zich hebben gemengd. Roer tussentijds een paar keer om, zodat de linzen niet op de bodem vast gaan zitten.
 5. Breng de goulash op smaak met peper en zout en meng de peterselie erdoor. Je kunt deze goulash serveren met wat knapperig brood, maar met rijst, pasta of aardappelpuree kan natuurlijk ook. Een lepeltje (plantaardige) zure room erbij, maakt het nóg lekkerder!

Meer inspiratie om te koken met peulvruchten? Kijk dan eens naar deze rode linzensoep met zoete aardappel en sinaasappel, of deze pittige linzenstrudel met tamarindesaus en natuurlijk de Hollandse erwtensoep, maar dan op mijn manier met een beetje sambal en knoflook :).

Vegetarische goulash 3 KeukenAtelier.comHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

6 reacties

Ria 2 oktober 2019 - 19:44

Heb de goulash gemaakt, gegeten met bloemkoolrijst vanwege de koolhydraten, met komkommer erbij een heerlijke maaltijd. Uit een ander recept zag ik dat een eetlepel kruidenkaas erbij lekker was, heb ik gedaan, dat bindt een beetje en geeft een romige smaak aan de goulash. Echt het maken meer dan waard.

Antwoord
Louise 25 november 2019 - 15:37

Wat een leuke tip, bedankt! Fijn dat het goed in de smaak is gevallen.
Groetjes, Louise

Antwoord
Lin 24 november 2019 - 13:54

Dit recept heb ik onlangs gemaakt en het viel erg goed in de smaak! Nu vroeg ik me af of het mogelijk is om het gerecht (deels?) voor te bereiden om op een later moment af te maken of bijvoorbeeld op te warmen in de oven. Ik twijfel over hoe ik de juiste structuur kan bereiken, dus misschien een kwartier garen, koelen en dan op een later moment nog een half uur in de oven? Heb je daar wellicht een suggestie voor?

Antwoord
Louise 25 november 2019 - 15:51

Ik denk dat het het makkelijkst is om de goulash helemaal bereiden, dan zo snel mogelijk laten afkoelen en bewaren in de koelkast. Dan kun je het een dag later weer opwarmen. Misschien moet er dan een beetje extra water bij. Vaak worden gerechten met peulvruchten wat dikker na 1 dag, maar dat zie je vanzelf. Ik weet eerlijk gezegd niet of de linzen in deze linzenmix dan zachter (te zacht) worden, ik heb het nog niet uitgeprobeerd, omdat het bij ons op dag 1 al op was. 🙂

Antwoord
Heleen 3 januari 2022 - 17:38

Beste Louise,
Met 2 vegetarische tienerdochters, en een niet vegetarische tienerzoon is het soms zoeken. Maar met dit recept is echt een topper!
Dankjewel

Antwoord
Louise 7 januari 2022 - 12:34

Hi Heleen,
Ik herken je uitdaging in het zoeken naar geschikte recepten waar zowel vegetariërs als niet vegetariërs met genot van eten. Ook in onze familie eten we vaker vegetarisch, terwijl niet iedereen vegetariër is. Ik vind het leuk om te horen dat dit recept ook bij jullie in de smaak is gevallen. Dankjewel voor je reactie. 🙂
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.