Budapest cake rol (3) KeukenAtelier

Hazelnoot meringue rol met mandarijn – Budapest rol

by Louise

Budapest cake rol (1) KeukenAtelierKennen jullie de Budapest rol al? Uit mijn enquête op instagram en facebook bleek dat vrijwel niemand dit gebak kende. De Budapest rol is een opgerolde hazelnootmeringue, gevuld met mandarijn en slagroom. Het is ontzettend lekker en heeft iets weg van een hazelnootschuimtaart, maar dan iets lichter en frisser door het fruit. Tot vorig jaar had ik nog nooit van een Budapest rol gehoord. Totdat ik het, tijdens mijn vakantie, voor het eerst zag en proefde. Ik was direct verkocht, dus maakte ik foto’s (zie onder) en noteerde de naam om er na thuiskomst mee aan de slag te gaan.

Gek genoeg vond deze kennismaking niet in Budapest plaats, maar in Zweden! In het land van onder meer de bekende gehaktballetjes en de groene Prinsessentaart, blijkt deze Budapest rol (Budapestrulle) ook een populaire delicatesse te zijn. Deze is daar in de jaren ’50 uitgevonden door de Zweedse patissier Ingvar Strid. Wat nou precies zijn link met Budapest was blijft voor mij, ook na een digitale speurtocht, een raadsel.Wat mijn speurtocht op internet me wel heeft opgeleverd, is inspiratie om deze taart na te maken. Na wat onderzoek, testen en aanpassingen is het me gelukt en ben ik helemaal happy met mijn versie van de Budapest rol. Ik kan me voorstellen dat het je ook erg lekker lijkt, maar je een beetje opziet tegen de bereiding. Hopelijk laat je je niet afschrikken door het feit dat het een opgerolde cake is. Ik leg je in het recept en de dia presentatie hieronder, stapgewijs uit hoe je dit prima kunt maken. Zelfs zonder spuitzak moet dit mogelijk zijn.

Ik heb de Budapest rol nu twee keer gemaakt, één keer met mandarijntjes uit blik (zoals in vrijwel alle Zweedse recepten) en één keer met verse mandarijnen. Dat laatste is even een gepriegel, om zoveel mogelijk van de vliesjes te verwijderen. Het voordeel is wel dat je weet dat je onbewerkt fruit eet. Ook denk ik dat je deze Budapest rol in plaats van met mandarijnen ook prima zou kunnen vullen met frambozen of aardbeien. Ik hoop in ieder geval dat jullie ermee aan de slag gaan en dat de Budapest rol ook in Nederland meer bekendheid krijgt!

Klik op de onderstaande foto’s in de dia-presentatie om de bereiding van de Budapest Cake rol te zien.

Ik heb hiervoor een bakplaat met een afmeting van 25 x 37 cm gebruikt. Deze gebruik ik ook voor andere cake rol-recepten, of deze chocolade plaatcake.

Ingrediënten (voor 8-10 porties):

 • 5 eiwitten (ei maat L)
 • 250 g suiker
 • snufje zout
 • 125 g gemalen hazelnoten* plus een beetje extra om te bestrooien
 • 30 g custardpoeder (of maizena)

 Geroosterde hazelnoten zijn het lekkerste vind ik, maar gemalen hazelnootmeel kun je ook gebruiken. Ik heb hiervoor een zakje gehakte geroosterde hazelnoten gebruikt die ik in de keukenmachine nog iets fijner heb gemalen. Hoe fijner de maling, hoe fijner de structuur van de meringue. Ik heb gekozen voor een tussenvorm.

voor de vulling:

 • 250 ml slagroom
 • 2 el suiker
 • 1 el sinaasappellikeur (optioneel)
 • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract
 • 175 g mandarijnen in partjes **
 • 35 g pure chocolade (50% cacao), gehakt
 • poedersuiker (optioneel)

** als alternatief zijn frambozen of aardbeien ook een optie

Budapest cake rol (2) KeukenAtelierBereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 170°C (conventioneel). Leg de bakplaat met bakpapier (kijk voor de afmetingen van de bakplaat bij de ingrediënten).
 2. Indien nodig, maal de hazelnoten fijn. Ik heb ze niet tot poeder gemalen, maar nog met een beetje structuur gelaten omdat ik dat lekkerder vind. Kijk bij het malen uit dat je te niet te lang maalt, dan komt er vet vrij en wordt het een pasta. Ik heb de custardpoeder toegevoegd aan de hazelnoten bij het malen. Geroosterde hazelnoten vind ik lekkerder. Hou er wel rekening mee, dat de hazelnoten dan eerst moeten afkoelen voordat je ze maalt.
 3. Klop de eiwitten met een snufje zout schuimig en voeg dan al kloppende lepel voor lepel de suiker toe. Als alle suiker is toegevoegd en goed opgelost, voeg dan de gemalen hazelnoten met de custardpoeder toe. Meng dit met een spatel, tot een homogeen geheel, maar meng niet te lang want dan verlies je de luchtigheid van de meringue.
 4. Doe het hazelnootschuim in een spuitzak met een gladde spuitmond (13 mm). Bij mij paste niet alle meringue in de spuitzak, dus die heb ik later bijgevuld. Spuit de meringue in banen op de bakplaat (evenwijdig aan de korte zijde). Indien je geen spuitzak hebt, kun je de meringue ook op de bakplaat uitstrijken met een spatel. De opgespoten banen zijn niet alleen voor decoratie, maar maken het oprollen straks iets makkelijker.
 5. Strooi eventueel een beetje gehakte hazelnoten over de meringue voor wat extra “crunch”. Bak de meringue in het midden van de oven gedurende 20 minuten.
 6. Maak ondertussen de vulling. Klop de slagroom met (vanille)suiker en eventueel een beetje sinaasappellikeur stijf. Bewaar de slagroom tot gebruik in de koelkast. Prepareer de verse mandarijnen partjes, door zoveel mogelijk van de vliesjes te verwijderen. Als je mandarijn uit blik gebruikt, laat deze dan zo goed mogelijk uitlekken (hoe droger hoe beter).
 7. Haal de meringue na 20 minuten uit de oven en laat deze helemaal afkoelen (duurt ongeveer 1 uur). Laat ‘m gewoon op de bakplaat laten liggen. Draai de meringue daarna om. Dit gaat het makkelijkst op deze manier: leg een nieuw vel bakpapier op de meringue, leg er een bakplaat op (met de vlakke onderkant naar beneden). Draai de meringue (die nu dus tussen twee bakplaten en twee vellen bakpapier ligt) om. Verwijder de bovenste bakplaat (de bakvorm) en schuif de onderste bakplaat er onderuit. Peuter nu voorzichtig het bakpapier los van de meringue. Eerst de randjes en dan de rest.
 8. Smeer de slagroom uit over de meringue, maar laat een rand van 2 cm vrij aan één van de korte zijdes. Verdeel de mandarijnenpartjes over de slagroom en duw ze een beetje in de slagroom. Rol vervolgens de meringue op en zorg dat je begint aan de korte zijde (degene die tot aan de rand is besmeert met slagroom). Het rollen lijkt lastig, maar valt reuze mee. Oefen niet teveel druk uit bij het rollen en gebruik het onderliggende bakpapier om de meringue optillen bij het rollen.
 9. Wikkel de meringue rol in het bakpapier en laat hem minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
 10. Smelt de chocolade (au bain marie of in de magnetron). Laat de gesmolten chocolade weer iets afkoelen zodat hij wat dikker wordt, maar nog net vloeibaar is. Doe de chocolade in een spuitzakje (of stevig ziplock zakje), knip een klein puntje af en versier de meringue rol met de chocolade zoals je op de foto’s kunt zien. Laat de chocolade uitharden (dit gaat vrij snel op de koude rol). Je kunt de Budapest rol direct serveren, of nog langer in de koelkast bewaren. Bestrooi de Budapest rol voor het serveren eventueel met een beetje poedersuiker.

Budapest cake rol (3) KeukenAtelier

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.