illustratie curry strudel KeukenAtelier.com

Vegetarische curry strudel met zoete aardappel en linzen

by Louise

Vegetarische curry strudel met zoete aardappel en linzen 1 | KeukenAtelier.comToen ik deze vegetarische curry strudel voor het eerst maakte, dacht mijn man dat er vlees in zat. Niet dat het mijn bedoeling was om een vleesvulling te imiteren, maar voor de twijfelaars bij vegetarische recepten is dit wellicht een leuk feit. In deze hartige strudel zit een heerlijke vulling van gekruide zoete aardappel met linzen en erwten. Afhankelijk van je smaak kun je deze vulling met currypasta net zo pittig maken als je wilt.

Bij deze strudel maak ik altijd een lekker sausje van dadels en tamarinde pasta. Het frisse sausje combineert erg goed bij de pittige strudel en is in slechts een paar minuten gemaakt, echt waar! Als alternatief voor deze saus zou je ook prima kunnen kiezen voor een kant-en-klare zoete mango-chutney uit de winkel, dat is ook erg lekker.illustratie curry strudel KeukenAtelier.comkijk hier voor alle recept illustraties

Ondanks dat het misschien moeilijk lijkt om deze strudel te maken, kan ik je verklappen dat het heel eenvoudig is. Als basis hiervoor heb ik namelijk het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Eenmaal uitgerold kun je de vulling op het deeg leggen en is het alleen nog een kwestie van het deeg insnijden en dichtklappen. Alhoewel wij dit gerecht op een doordeweekse avond hebben gegeten, kun je deze curry strudel ook prima serveren tijdens een feestelijk diner. Misschien een leuk idee voor komende Kerst of Oud & Nieuw bijvoorbeeld.

Zoals gezegd is dit recept vegetarisch, maar de stap naar een veganistische bereiding is eenvoudig. Gebruik dan voor het insmeren van het deeg plantaardige melk  in plaats van ei.

Vegetarische curry strudel met zoete aardappel en linzen 3 | KeukenAtelier.comIngrediënten (voor 3-4 personen):

 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm), hier te koop
 • 1 ui, fijn gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 2 el zonnebloemolie
 • 1 tl geraspte verse gember
 • 2-3 el* madras curry pasta (bv. Patak’s)
 • 450 g zoete aardappelen (ongeschild gewogen)
 • 265 g linzen (blik van 310 g), uitgelekt
 • 150 g diepvries doperwten (alternatief mais)
 • 3 el verse koriander, gehakt
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • 1 ei om in te smeren (voor veganistische optie: plantaardige melk)
 • beetje nigella- of sesamzaad om te bestrooien

*  gebruik 3 el als je van pittig houdt en 2 el als je het eerst wilt uitproberen. Je kunt dan altijd bij stap 3 nog een beetje extra currypasta toevoegen.

voor de saus (of kant-en-klaar alternatief: zoete mangochutney):

 • 65 g ontpitte dadels
 • 3 el tamarinde pasta*
 • ¼ tl chilipoeder
 • zout naar smaak

*  ik gebruikte gezuiverde tamarinde pasta (assem) van het merk WR.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Vegetarische curry strudel met zoete aardappel en linzen how to | KeukenAtelier.comBereiding:

 1. Schil en was de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm.
 2. Fruit de ui in de olie zacht en glazig in 5 minuten. Voeg de gember, knoflook en currypasta toe en bak 1 minuut mee. Doe de aardappel blokjes erbij samen met 150 ml water  en laat de aardappelen met deksel op de pan in 15-20 minuten beetgaar koken op zacht vuur.
 3. Voeg de erwten toe en bak alles in 5 minuten zonder deksel, totdat al het vocht is verdampt. Voeg tot slot de linzen en koriander toe en breng het op smaak met peper en zout. Laat deze vulling afkoelen, dit gaat het snelst (in 15 minuten) als je de vulling verdeelt over 2 borden. Maak ondertussen de saus (optioneel).
 4. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
 5. Breng voor de saus de ontpitte dadels, tamarinde puree en chilipoeder met 150 ml water aan de kook. Laat dit 5 minuten pruttelen en pureer de saus met een staafmixer. Voeg een beetje zout naar smaak toe. Zet de saus apart tot gebruik en serveer deze warm of op kamertemperatuur.
 6. Haal het bladerdeeg uit de koelkast. Verdeel dit (denkbeeldig) in de lengte in tweeën.  Leg de afgekoelde vulling op één helft en houdt 1-2 cm van de randen vrij (zie foto). Smeer de randen in met ei. Snijd in de andere helft (met een mes of pizzasnijder) openingen, maar laat de randen intact. Klap deze helft over de vulling*  heen en druk de randen vast met een vork. Smeer de bovenkant ook in met ei en bestrooi deze eventueel met nigella- of sesamzaadjes. Bak de strudel in 35 minuten goudbruin.
 7. Serveer met de curry strudel met de tamarinde-dadelsaus of met kant-en-klare zoete mango-chtuney. Als bijgerecht kun je eventueel een groene salade sereven, of verse spinazie uit de wok op smaak gebracht met een beetje van dezelfde currypasta als die van de vulling.

*  Voor het dichtvouwen van de strudel kun je de ene helft van het deeg het beste optillen met het papier en al. Leg deze helft over de vulling heen en trek het papier er daarna vanaf. Rek het deeg hier en daar een beetje op indien de strudel niet helemaal sluit.

Spreekt dit recept je aan, dan vind je wellicht deze samosa’s ook lekker, of deze Bombay potatoes met ei, of misschien deze vegetarische saucijzenbroodjes.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Vegetarische curry strudel met zoete aardappel en linzen 2 | KeukenAtelier.com

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

9 reacties

Karin Vollebregt 12 december 2018 - 11:56

Oh wat een heerlijk recept. Ziet er echt heel feestelijk uit.
Echt een aanrader voor de feestdagen.

Antwoord
Louise 7 januari 2019 - 09:29

Dankjewel Karin, hopelijk heb je fijne feestdagen gehad! Als het er nog niet van is gekomen om het recept te maken, dan is het ook een aanrader als doordeweekse maaltijd. 🙂 Groetjes, Louise

Antwoord
Joanna 13 december 2018 - 20:44

Alweer zo’n super gerecht! Ziet er feestelijk uit , is goed te maken, ruikt heerlijk en smaakt fantastisch!

Antwoord
Louise 7 januari 2019 - 09:30

Fijn dat jullie ervan hebben genoten. Hij zag er ook heerlijk uit op de foto! Nog bedankt voor je foto, erg leuk! Groetjes, Louise

Antwoord
Petra 6 januari 2019 - 19:38

Een erg smaakvol recept! Het ziet er ook nog mooi uit. Heb wat gehakt toegevoegd voor mijn carnivoor maar zonder is het denk ik net zo lekker 😉

Antwoord
Louise 7 januari 2019 - 09:33

Bedankt voor je foto’s, hij zag er inderdaad erg mooi uit! Fijn dat het jullie heeft gesmaakt. Hij smaakt zonder gehakt ook lekker, dus wie weet is jouw carnivoor daar net zo enthousiast over… 🙂 Groetjes, Louise

Antwoord
Martha Hansford 8 februari 2019 - 06:53

Ik heb dit gerecht nu twee maal gemaakt en ik vind het heerlijk. Ook mijn man heeft er van gesmuld.

Antwoord
Esther Beuzekom 1 januari 2022 - 14:30

Dankjewel voor dit mooie recept we hebben er heerlijk van gegeten op oudejaarsavond!
Iedereen was verrast door hoe mooi het er uit zag en hoe verrassend de smaken waren.

Antwoord
Louise 7 januari 2022 - 12:19

Dankjewel voor je leuke reactie (en die op de andere recepten :))! Erg fijn om te horen dat jullie ervan hebben genoten!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.