aubergine lasagne 1 | keukenatelier.com

Aubergine lasagne

by Louise

aubergine lasagne 1 | keukenatelier.comWisten jullie dat slechts één op de vijf Nederlanders wel eens aubergine eet, met een gemiddelde consumptie van één aubergine per jaar?! Toen ik dat las kon ik me dat bijna niet voorstellen. In een tijd waarin het eten van meer fruit en groente gestimuleerd wordt, verdient deze “bijna vergeten” groente daarom dus wel wat aandacht. Degene die mij al wat langer volgen, weten al dat ik een grote liefhebber ben van deze groente. Gegrild of gebakken, in blokjes of plakjes, op het fornuis of op de barbecue, je kunt er alle kanten mee op. Als een kameleon lijkt hij zich aan te passen aan elke smaak en keuken. Zo maakte ik er al diverse recepten mee: een salade met bulgur, een zomerse ratatouille galette,  een spiraal groentetaart, een Siciliaanse pasta, of in combinatie met Romesco saus. Bovendien heb ik ook hele dierbare herinneringen aan deze groente, doordat ik er ooit een hele mooie hoofdprijs mee heb gewonnen. Dat was met dit recept voor een Japanse aubergine tarte tatin! Vandaag maak ik er wederom een gerecht mee en het zal ongetwijfeld niet mijn laatste aubergine recept zijn.

Aubergine lasagne geïnspireerd op Melanzana alla Parmigiana

Mijn recept voor deze aubergine lasagne is geïnspireerd op een Italiaanse klassieker: Melanzane alla Par­mi­gi­a­na. In de loop der jaren heb ik aan deze klassieker mijn eigen draai gegeven. Het grootste verschil met het origineel is dat ik de plakken aubergine niet paneer en bak in een pan olijfolie, maar gril. Dit gaat niet alleen sneller, maar behoeft ook veel minder (olijf)olie. Niet dat ik ook maar iets tegen het gebruik van olijfolie heb (ik gebruik het zelfs vaak in cake), maar als ik het gebruik van olie kan reduceren zonder hiermee hoef in te leveren op de smaak, dan doe ik dat.  Bovendien gaan er in deze aubergine lasagne maar liefst drie soorten kaas, die ook hun eigen aandeel aan smaak (en calorieën ?) leveren. Het grillen van de aubergines heb ik vandaag in de oven gedaan, maar dit kan ook prima in een grillpan of op de barbecue. Dit laatste is erg lekker, omdat je hierdoor extra smaak krijgt. Als je slim bent, kun je tijdens een barbecue avond alvast een portie aubergines grillen en deze in de koelkast bewaren tot je deze aubergine lasagne gaat maken.

Om het hele verhaal nog makkelijker te maken, is ook de bereiding van de tomatensaus vereenvoudigd. Wederom zonder in te leveren op de smaak. De saus is wel zelfgemaakt, maar het langdurige sudderen van een pannetje tomatensaus op het vuur bleek niet nodig, omdat de lasagne ook enige tijd in de oven bakt. In deze tijd heeft de tomatensaus alle tijd om lekker in te dikken en te mengen met de overige ingrediënten van de lasagne. Mocht u het idee hebben dat aubergine voor het gebruik eerst gezouten moeten worden om hun bitterheid te verliezen, dan kan ik u geruststellen. De gewone paarse aubergines (en de exemplaren op de onderstaande foto) zijn tegenwoordig niet meer bitter. Ik gebruik wel het liefst de glimmende en stevige aubergines, deze vind ik smaakvoller dan de dikke sponzig aanvoelende exemplaren. Je hoeft de aubergine niet te schillen, dat is zonde van de smaak en alle voedingsstoffen die zich net onder de schil bevinden.

aubergine keukenatelier.comNamens de telersvereniging van aubergines kreeg ik laatst een doos met dit mooie assortiment aan aubergines. Voor dit recept heb ik al deze soorten gebruikt, maar als je alleen de donker paarse exemplaren kunt vinden is dat ook prima.

Ingrediënten (voor een ovenschaal van 20×30 cm, voor 4 personen):

 • 1 kg aubergines
 • 3 el olijfolie
 • 1 pakje gezeefde tomaten (500 g)
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • 1 tl knoflookpoeder*
 • 1 tl uienpoeder*
 • 2 tl gedroogde Provençaalse (of Italiaanse) kruiden
 • 1 tl suiker
 • 1 peperoncini**, verkruimeld
 • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • 150 g Belegen kaas, geraspt
 • 1 bolletjes mozzarella à 125 g, in kleine stukjes
 • 3 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
 • basilicum, optioneel

*  alternatief: 1 gesnipperde ui en 2 teentjes geperste knoflook fruiten in een beetje olijfolie tot ze zacht zijn en dan toevoegen aan de saus. Je kunt de saus dan eventueel nog pureren met de staafmixer als je een gladde saus wilt.

** De peperoncini chili geeft een lekkere pit aan het gerecht, maar pas op ze zijn heel pittig, dus 1 is echt genoeg! Vervang het eventueel door een beetje chilipoeder.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 210 °C (hetelucht). Snijd de aubergines in plakken van 1 cm en leg ze op 2 bakplaten die zijn bekleed met bakpapier. Ik snijd de aubergines meestal dwars in ronde plakken, maar als je liever plakken in de lengte wilt, kan dat natuurlijk ook. Smeer de aubergine in met een beetje olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Bak de aubergines 20 minuten in de oven. Draai ze halverwege en smeer ook die kant in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
 2. Maak onderstussen de tomatensaus. Meng hiervoor de gezeefde tomaten met peper, zout (ongeveer ¼ tl), suiker,  kruiden, peperoncini, knoflook- en uienpoeder. Verdeel de tomatensaus in vieren, de aubergines en kazen in drieën en de bleekselderij in tweeën.
 3. Zet de aubergines apart als ze uit de oven komen en schakel de oven terug naar 200 °C (hetelucht). Vet de ovenschaal in en verdeel ¼ van de tomatensaus over de bodem.
 4. Verdeel dan ⅓ van de aubergine plakken op de saus, ¼ saus, ⅓ kazen, ½ bleekselderij.
 5. Herhaal stap 4, dus: ⅓ van de aubergine plakken, ¼ saus, ⅓ kazen, ½ bleekselderij.
 6. Tot slot de laatste laag aubergine, ¼ saus en ⅓ kazen.
 7. Bak de lasagne 30 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Bestrooi hem daarna eventueel voor het serveren met wat verse basilicum en serveer hem met wat knapperige plakken (ciabatta) brood.

Kijk hier voor mijn andere lasagne recept met tonijn.

Veel plezier en eet smakelijk!

aubergine lasagne 2 keukenatelier.comHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Het bord is van Bordenenzo uit de Gusto lijn.

Dit recept is gemaakt in samenwerking met de aubergine telersvereniging.

Andere recept ideeën

8 reacties

Marryon 4 augustus 2018 - 16:42

Wat een heerlijk,redelijk simpel te maken gerecht, zonder veel olie/vet! I. k heb zelf minder kaas toegevoegd, dan blijft het nog altijd een heerlijk gerecht Ik ben het helemaal eens met de informatie over de aubergine en ben erg blij dat er weinig poespas wordt geschreven. Zeer blij met deze site, dank!
Marryon

Antwoord
Louise 7 augustus 2018 - 12:01

Hallo Marryon,
Fijn dat het heeft gesmaakt en dat je er zo enthousiast over bent! Bedankt voor je compliment, erg leuk om te horen!
Groetjes, Louise

Antwoord
Véronique 4 december 2022 - 18:53

Hallo Louise,

Lijkt mij een heel smakelijk recept! Kan ik de auberginelasagna ook een dag van tevoren maken en hoeveel langer moet ie daarna in de oven?
Dank je alvast voor je antwoord.
Véronique

Antwoord
Louise 20 januari 2023 - 14:22

Sorry voor de late reactie. Ik denk dat de lasagne een dag van tevoren is te maken en dan tot gebruik te bewaren is in de koelkast. De baktijd zal dan waarschijnlijk iets langer zijn, ik denk ongeveer 5 of misschien 10 minuten. Tot de bovenkant goudbruin is.
Groetjes, Louise

Antwoord
Corrie Overdijk 16 april 2019 - 17:51

Nou we hebben gesmuld wat is dat lekker zeg.morgen de gado gado ben benieuwd.

Antwoord
Louise 17 april 2019 - 10:11

Wat leuk dat je zo enthousiast hierover bent en ook over de enchiladas zag ik! Eet smakelijk van de gado gado!
Groetjes, Louise

Antwoord
Rachel 6 september 2021 - 10:55

Dit is nou perfect! Ik ben zelf ook altijd erg van “als je dit niet hebt, doe je dat er toch in”. Dus echt geweldig dat ik dat nu in dit recept lees (poeder versus vers bv) en de theelepel tips. Ik ga er nog wat lasagne bladen bij doen. Ben erg benieuwd! En ook heel chill dat je gewoon de oven gebruikt, scheelt een hoop tijd en rooklucht in de kamer!

Antwoord
Louise 8 september 2021 - 10:18

Bedankt voor je leuke en enthousiaste reactie! Bij koken is soms ook fijn dat je kunt variëren rondom een recept. Daarom deel ik bij recepten ook graag mijn tips hiervoor (als ik die heb). Veel plezier met het recept en alvast eet smakelijk! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.