galette met ratatouille 2a | KeukenAtelier

Galette met geroosterde ratatouille

by Louise

galette met ratatouille

Met deze Franse ratatouille galette kun je nog even lekker genieten van de zomer en straks in het druilerige najaar (nog even niet aan denken) zet je met deze maaltijd het zonnetje gewoon weer op tafel. Deze kleurrijke ratatouille gehuld in een jasje van krokant bladerdeeg zit namelijk vol zomerse geuren en smaken!

illustratie ratatouille galettekijk hier voor alle recept illustraties

Geroosterde ratatouille uit de oven

De ratatouille wordt hiervoor niet in een pan bereid, maar geroosterd in de oven. Hierdoor worden de smaken van de groente nog intenser en kan ook het vocht van de groente enigszins verdampen, waardoor de galette lekker knapperig wordt.

geroosterde ratatouille

Makkelijke galette, de oven doet het meeste werk doet

Deze galette met geroosterde ratatouille heeft eigenlijk niet zoveel werk. Vrijwel het enige wat je hoeft te doen is de groente in grove stukken snijden. Je oven doet daarna de rest van het werk, want na het roosteren leg je de afgekoelde ratatouille op kant-en-klaar bladerdeeg en kan de oven daarna weer verder met z’n werk. Ik heb hiervoor een rol vers bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt, wat je alleen maar hoeft uit te rollen en op het bijbehorende bakpapier zo de oven in kunt schuiven. Lekker en makkelijk dus.

galette met ratatouille maken

Ratatouille ook erg lekker in salade of pasta

Je zou het niet zeggen, maar voor deze galette heb je een bakplaat vol groente nodig (zie foto). Een smakelijke manier om aan je dagelijkse portie groente te komen, ook voor kinderen! En als je slim bent maak je gelijk wat extra van deze heerlijke ratatouille, want in bijvoorbeeld een pastasalade is hij ook erg lekker. Doe er dan wat olijven en feta of geitenkaas bij en breng het op smaak met wat pesto of een dressing van balsamico-azijn en olijfolie. Zo kun je twee dagen genieten zonder al teveel extra moeite.

ratatouille galette

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Galette met geroosterde ratatouille

Personen: 4-6 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Als hoofdgerecht voor 4 personen, als snack of voorgerecht voor ongeveer 6 personen

 • 2 paprika's (rood en/of geel)
 • 1 kleine aubergine
 • 1 kleine courgette
 • 1 grote (rode) ui
 • 4 teentjes knoflook, geperst
 • peper en zout
 • 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden (of Italiaanse)
 • 4 el olijfolie
 • 350 g cherrytomaten (ovale snacktomaatjes zijn hiervoor erg lekker!)
 • handje verse basilicumblaadjes
 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm), hier te koop
 • 75 g feta, in blokjes
 • 1 el pijnboompitten

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Snijd de aubergine, courgette, ui en paprika's in stukken van ongeveer 2 cm. Bekleed een bakplaat met bakpapier (kan ook zonder, maar is makkelijker met schoonmaken). Leg alle groente samen met de knoflook op de bakplaat. Bestrooi deze met Provençaalse kruiden, zout en peper en besprenkel met olijfolie. Meng alles goed en bak het in de oven gedurende 25 minuten tot alles gaar is en bruine randjes heeft. Roer het tussendoor eenmaal om. Als er veel condensvorming is in je oven ontstaat vanwege het vocht van alle groente, open dan de deur een paar keer kortdurend zodat de damp kan ontsnappen.
 2. Halveer de tomaatjes en leg ze op de geroosterde groente als deze 25 minuten hebben geroosterd. Zet de bakplaat nog 10 minuten terug in de oven. Haal daarna de bakplaat uit de oven en laat de ratatouille afkoelen tot kamertemperatuur in ongeveer 15 minuten (gaat sneller als je de groente van de bakplaat afhaalt). Zet de oven ondertussen even uit. Tip: Je kunt de ratatouille eventueel ook een dag van tevoren maken.
 3. Scheur, snijd of knip de basilicum in stukjes en meng het met de afgekoelde ratatouille, proef of er nog extra zout bij moet.
 4. Rol het bladerdeeg uit en laat het op het bijbehorend bakpapier liggen. Zet ondertussen de oven weer aan op 200°C (hetelucht). Leg de afgekoelde ratatouille op het bladerdeeg en laat een rand van 5 cm rondom vrij. Leg de blokjes feta op de ratatouille en strooi een beetje peper erover. Vouw de randen over de ratatouille en strooi er eventueel een beetje van de Provençaalse kruiden op. Maak hiervoor de deegrand met je vingertoppen een beetje nat met water, zodat de kruiden blijven plakken. Bak de galette 25-30 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin en krokant is. Strooi in de laatste 10 minuten van de baktijd de pijnboompitten over de galette, zodat ze nog kort kunnen meebakken.
 5. Serveer de galette als hij nog warm is, of serveer hem op kamertemperatuur, het is allebei even lekker!

Opmerkingen

Voor een vegan variant: gebruik vegan feta of vervang de feta door gehalveerde zwarte of groene olijven.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

9 reacties

Tineke 17 september 2017 - 14:09

Heerlijk gerecht. Makkelijk te maken en het resultaat is net zoals het op de foto staat! Ik ga het zeker vaker maken.

Antwoord
Louise 17 september 2017 - 15:14

Goed om te horen Tineke, dankjewel! Het zag er ook erg lekker uit op je foto. Leuk dat je het vaker gaat maken! Groetjes, Louise

Antwoord
Margreet 23 september 2017 - 22:06

Hey, heb de galette gemaakt, ook met pompoen voor het herfstige tintje (ook lekker) en een stukje met mozzarella belegd (was over), maar de feta is toch lekkerder!! Groeten!

Antwoord
Louise 24 september 2017 - 12:36

Hoi Margreet, wat leuk dat je het recept hebt gebruikt! Pompoen is zeker een goed idee in de herfst. Als je het de volgende keer weer maakt met pompoen, zou blauwe kaas in plaats van feta, hazelnoten in plaats van pijnboompitten en salie of peterselie in plaats van basilicum misschien ook nog een suggestie kunnen zijn. Genoeg mogelijkheden om ermee te variëren, alhoewel het dan geen ratatouille meer is maar vast ook erg lekker ;). Groetjes, Louise

Antwoord
Hartige taarten - bladerdeeg - | ElsaRblog 12 mei 2018 - 20:30

[…] Keukenatelier: Galette met geroosterde ratatouille […]

Antwoord
Margreet 12 juli 2018 - 19:02

Hey Louise, de taart vandaag voor de 4e maal in de oven, nu gewoon volgens jouw recept. Hij heet nu ook officieel Louise’s ratatouille taart ;-). Om op je laatste opmerkingen even in te gaan: de optie voor blauwe kaas valt niet echt goed bij Roel, haha, echt niet zijn favoriet, maar salie ipv basilicum was heerlijk!

Antwoord
Louise 21 juli 2018 - 22:48

Hoi Margreet,
Ha ha, Louise’s ratatouille taart, ik voel me vereerd! 😉 Wat leuk dat je ermee aan het experimenteren bent geweest. Bedankt voor je enthousiaste reactie! Groetjes, Louise

Antwoord
Anne Marie de Wit 2 juni 2021 - 17:48

Het ruikt hier al heerlijk, we gaan straks heerlijk smikkelen!

Antwoord
Louise 3 juni 2021 - 15:44

Wat leuk om te horen, hopelijk is het voor herhaling vatbaar!
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.