gado gado keukenatelier.com

Gado Gado

by Louise

gado gado 2 keukenatelier.comGado Gado behoeft bij de meesten van ons denk ik geen introductie. Deze Indonesische groenteschotel met pindasaus is ook bij ons een bekend gerecht op tafel en zelfs één van mijn favoriete vegetarische maaltijden. Gek eigenlijk dat ik toch heb getwijfeld of ik het recept voor deze gado gado hier online zou plaatsen. Mijn twijfel kwam voornamelijk omdat het bijna geen recept is te noemen, zo eenvoudig! Dit komt voornamelijk door het feit dat ik hiervoor mijn pindasaus bij de toko koop. Het enige wat ik nog doe is groenten en eieren koken, tahoe bakken en pindasaus verwarmen. Zo simpel, dat ik het als “recept” niet wilde plaatsen. Totdat ik me realiseerde dat dat eigenlijk onterecht is, want ook (juist) makkelijke maaltijden zijn soms een welkome suggestie voor drukke en/of inspiratieloze kook-dagen. Er zijn heel veel variaties te bedenken op dit recept, ik zal je vandaag mijn versie geven en ook nog enkele alternatieven.

Eerst nog even iets over de tahoe, voor sommigen een gruwel. Ook wel smakeloze “spons blokjes” genoemd. Mijn man was er één van, inderdaad: wás! Sinds hij deze krokante tahoeblokjes echter heeft geproefd, zijn ze geschrapt van zijn zwarte lijst. De truc voor deze knapperige tahoe, zit ‘m in de manier van bakken. Hierdoor wordt hij van buiten knapperig en van binnen sappig. Nog voordat de gado gado bij ons op tafel staat, zijn er hier in de keuken al heel wat blokjes met een beetje pindasaus opgesnoept (en niet alleen door mij). Ik bak de tahoe in een (diepe) koekenpan in een laagje hete zonnebloemolie (ongeveer 0,5 cm). Zorg dat de blokjes voor de helft onder de olie staan, dan hoef je ze maar één keer te draaien om alle zijden te bakken. Belangrijk is dat de tahoe blokjes goed droog zijn voordat je ze bakt. Dit scheelt niet alleen gevaarlijk gespetter met hete olie, maar is ook belangrijk om ze krokant te krijgen. Dep daarom de blokjes eerst heel goed droog met keukenpapier!

De pindasaus die je voor deze gado gado kunt gebruiken is er in vele soorten en is te koop bij de grotere supermarkt en in de toko. Bij de toko liggen gado gado sauzen en petjilsauzen meestal naast elkaar. Gado gado en petjil zijn beiden Indonesische groentegerechten die qua samenstelling veel overlap hebben. Ze verschillen op een paar details: bij petjil (pecil, pecel) serveert men alleen groente (vaak met rijst erbij) en de saus voor petjil is pittiger dan die van gado gado. Petjilsaus is behalve pittiger ook frisser, doordat er limoenblad in zit. Gado gado is meestal milder en bevat vaak kokosmelk. Ik zal jullie laten zien welk merk saus mijn favoriet is, dit is een petjilsaus. Mijn recept van vandaag is dus in grote lijn een gado gado, maar dan met een petjilsaus (snappen jullie het nog :)?). Voor de saus heb je een brede keus uit gado gadosauzen, petjilsauzen en zelfs (pittige) satésauzen uit de supermarkt. Als je het leuk vindt, kun je ook je eigen pindasaus maken. Kies er in ieder geval één die je zelf heel erg lekker vindt, want de saus is het belangrijkste ingrediënt en dé smaakmaker van gado gado (en petjil).

gado gado keukenatelier.comIngrediënten (voor ongeveer 4 personen):

 • 1 blok tahoe, 500 g of alternatief zie*
 • zonnebloemolie om tahoe in te bakken
 • ½ spitskool*, in repen gesneden
 • 1 komkommer, met of zonder schil in plakjes
 • 300-400 g taugé
 • 300-400 g kousenband (of sperziebonen, of haricot vert)
 • 4 hardgekookte eieren
 • paar el gebakken uitjes
 • kroepoek
 • gado gadosaus, of lekkere pindasaus naar keuze

Dit is de pindasaus (petjilsaus) die ik meestal gebruik. Voor ongeveer €1,50 is hij in meerdere toko’s te koop. Let wel op, hij is er in drie soorten (pittigheid)! Blauw= hot hot hot. Rood = medium. Groen = mild. Zoals je ziet heb ik nu de blauwe (per vergissing) gekocht. Deze is op zich voor de gevorderde peper-eter waarschijnlijk wel te doen, in combinatie met alle groente die erbij wordt geserveerd. Ik vond ‘m toch iets té pittig en heb één pakje hiervan gemengd met dezelfde hoeveelheid van een “gewone” pindasaus uit de supermarkt (Wijko hot pindasaus).gado gado saus

*Variatie tips:

 • Toch liever geen tahoe? Kip is een goed alternatief, gekookt of gebakken. Kipfilet of kippendij is geschikt, eventueel gebakken in een beetje marinade van sambal, ketjap en knoflook.
 • Andere groente ideeën: wortel, radijs, bloemkool, andijvie.
 • Voor extra vulling in de gado gado: rijst, lontong, aardappel.
 • Wat te doen met de andere helft van de spitskool? Fruit een uitje in een beetje olie. Doe de reepjes spitskool erbij en bak het even om. Met een klein beetje water erbij stoof je het in een paar minuten met het deksel op de pan beetgaar. Breng op smaak met peper en zout en je heerlijke groentegerecht is klaar. Wij eten dit regelmatig!

Bereiding:

 1. De spitskool, boontjes en taugé moeten (kort) gekookt worden. Zet hiervoor een grote pan kokend water met een beetje zout op het vuur. Kook de groenten per soort apart in deze pan, schep ze eruit met een schuimspaan en spoel ze af met koud water. De kooktijden variëren per soort en gewenste gaarheid. Beetgaar is het lekkerst voor dit gerecht. De taugé dient ook gekookt te worden, ook al is het maar kort. Dit is nodig, omdat er op taugé schadelijke bacteriën kunnen voorkomen (zie dit artikel van het voedingscentrum), deze worden door het koken gedood. De taugé kook ik als laatste in de pan, zodat ik deze na 1-2 minuten snel kan afgieten en niet (langer dan gewenst is) met een schuimspaan eruit hoef te vissen. Leg de groente op een grote schaal, of apart in kommetjes. Doe ook de eieren, kroepoek en gebakken uitjes in schaaltjes.
 2. Bereid je gado gado saus naar keuze tot de gewenste dikte en houd deze warm. Het merk dat ik heb gebruikt moet met een beetje water aangemaakt worden. Het blok is vrij solide, maar met een vork krijg je ‘m uitelkaar. Als hij met het water op het vuur eenmaal warm wordt, lost hij vrij makkelijk op tot een saus. Ik maak de saus niet te dun, omdat er op je bord ook nog vocht van de groente vrijkomt.
 3. Snij de tahoe in plakken ongeveer 1,5 cm en dep deze met keukenpapier goed droog aan beide zijden. Snij vervolgens deze plakken in blokjes van 1,5 cm en dep deze goed droog voordat je ze bakt in de hete olie. Haal de tahoe uit de pan wanneer ze rondom bruin en knapperig zijn en leg ze op een bord met keukenpapier. Bestrooi ze met een klein beetje zout. De tahoe blokjes zijn vers gebakken het lekkerst.
 4. Serveer alle ingrediënten op tafel en laat iedereen zijn eigen gado gado samenstellen. Wij eten de groente, tahoe en eieren op kamertemperatuur met de warme pindasaus erbij.  Dat is niet alleen lekker, maar ook praktisch en makkelijk in de voorbereiding.

Veel plezier en eet smakelijk!

gado gado 3 keukenatelier.comHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Dit bord is van Bordenenzo uit de Rustico Aztec lijn.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.