Lemoncurd met passievrucht

by Louise

lemon passion curd 1Naar aanleiding van het recept voor de green velvet taart, deel ik vandaag het recept voor deze lekkere lemoncurd met jullie. Je kunt het in slechts een paar minuten maken en het recept biedt vele variatie mogelijkheden. Je kunt er namelijk ook allerlei andere fruitsoorten voor gebruiken. Bovendien kun je deze lemoncurd op vele manieren gebruiken (zie tips).  Natuurlijk kun je het ook gewoon kopen in de winkel, maar ik verzeker je dat als je deze eenmaal hebt gemaakt en geproefd je voortaan liever je eigen lemoncurd maakt.

Een hele makkelijke bereiding voor lemoncurd

Het recept voor deze lemoncurd met passievrucht heb ik een paar weken geleden ontwikkeld. De aanleiding was het ontwerpen van een originele taart. En het is gelukt, want vanwege deze taart heb ik ondertussen een heel leuk avontuur beleefd! Maar daar vertel ik de volgende week alles over. Nu eerst aan de slag met de vulling van die taart.

Er zijn diverse bereidingen voor lemoncurd te vinden, maar ik heb toch mijn eigen recept samengesteld. De manier die ik nu heb uitgevonden is namelijk een hele makkelijke en stressvrije manier die níet kan mislukken. Alle ingrediënten gaan in één keer in de pan en het enige wat je hoeft te doen is roeren terwijl je het mengsel verhit. Hoe simpel is dat?!

De vele recepten die er bestaan verschillen onderling oa. door de toevoeging van ei. In sommige recepten wordt alleen eidooier gebruikt en in andere recepten juist het gehele ei. Ik heb gekozen voor een heel ei, omdat ik vind dat dit een iets luchtiger en minder machtige lemoncurd oplevert.

lemon passion curd 2

Kan niet mislukken door een paar simpele trucs

De toevoeging van maïzena in mijn recept hoort eigenlijk niet in de originele bereiding. Maar het wordt tegenwoordig wel vaker gedaan. Het voordeel van het gebruik van maïzena is dat de lemoncurd minder snel gaat schiften tijdens het verhitten.

Daarnaast wijkt mijn methode enigszins wat af door het moment waarop de boter wordt toegevoegd. De meesten voegen beetje bij beetje ijskoude blokjes boter toe op het laatste moment. Dit is om de lemoncurd te laten binden. In mijn methode hoeft dat niet en het resultaat is toch een mooie en dikke lemoncurd. Waarschijnlijk komt dit door de toevoeging van maizena.

je kunt met lemoncurd heel veel lekkere dingen maken

lemoncurd instagram

Tip: Ik gebruik deze lemoncurd voor mijn green velvet taart hiervoor heb je ongeveer 200 g nodig. Ook voor mijn tiramisu met limoncello heb ik dit recept gebruikt, hierin zit 325 g (bijna alles dus). Behalve voor bovengenoemde taarten en desserts kun je lemoncurd ook gebruiken voor:

 • Een beschuitje of geroosterde boterham met lemoncurd is een hele simpele lekkernij. Wil je er helemaal een “gebakje”van maken doe er dan een beetje tuinkers (ja echt!) en wat frambozen of aardbeien op. H E E R L I J K!!!
 • Een beetje op ijs of yoghurt is ook super lekker
 • Op een pannenkoek kan ook
 • Als topping op een zomerse fruitsalade is ook een aanrader
 • Of doe als de Engelsen, zij hebben de lemoncurd tenslotte uitgevonden. Doe een lekkere lepel ervan op een scone in plaats van jam met eventueel wat clotted cream. Heel erg leuk en lekker als onderdeel van een high tea!

Veel plezier en eet smakelijk!

Lemoncurd met passievrucht

Ingrediënten

Voor 350 g lemoncurd:

 • 2 eieren (L), los geklopt
 • 2 (biologische) citroenen, rasp en sap (70 g)*
 • 3 passievruchten, gezeefd sap ((50 g)*
 • 100 g suiker
 • 2 tl maizena
 • 75 g boter, in blokjes
 • snufje zout

*gebruik 120 g sap in totaal. Je kunt ook 120 g citroensap gebruiken en de passievruchtensap achterwege laten. De passievrucht voegt er wel een speciaal tintje aan toe. Je kunt ook ander citrusfruit gebruiken zoals: limoen, grapefruit en mandarijn. Of zelfs sap of puree van besjes zoals frambozen of cranberries. Neem in ieder geval smaakvol  en fris zuur fruit!

Bereiding

Bereiding:

 1. Roer de maizena los met een beetje van het citroensap. Doe dan alle ingrediënten in een steelpannetje en verwarm het langzaam op middelhoog vuur. Blijf roeren met een garde of spatel tot het gaat binden. De lemoncurd heeft dan een temperatuur van 75-80 °C*, op deze temperatuur is het ei gaar (dus veilig). Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Zeef de lemoncurd eventueel.
 2. Doe de lemoncurd in een schone pot en laat het iets afkoelen. Bewaar het dan in de koelkast. De lemoncurd wordt dikker bij het afkoelen.
 3. Hoe lang je lemoncurd precies kunt bewaren weet ik eigenlijk niet. Ik denk niet zo lang als jam, omdat er ei en boter in verwerkt zit. Dus wees voorzichtig!

*ik gebruik hiervoor altijd een eenvoudige bak thermometer (€8,99 bij Ikea).

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.