Red Velvet Cake Rol

by Louise

red velvet cake rolRed Velvet Cake rol dankt zijn naam aan zijn mooie rode kleur. Deze kleur maakt hem tevens tot een populair Valentijns recept en al helemaal in deze opgerolde variant. Ondanks dat hij er ingewikkeld uitziet, is hij niet moeilijker te maken dan een gewone taart. Met slechts een schone theedoek rol je de cake op, een kind kan de was doen. De van oorsprong Amerikaanse Red Velvet wordt meestal gedecoreerd met een “creamcheese frosting”, dat is een frisse licht zure crème op basis van roomkaas, boter en poedersuiker.red velvet rolcake

Red velvet cake rol met Ermine icing vulling

Na wat onderzoek blijkt echter dat de originele vulling van een Red Velvet Cake bestond uit een “ermine icing”, ook wel bekend onder de namen “butter roux icing” en “boiled milk icing”. Dit is een vondst uit de warme Zuidelijke Staten van Amerika, stammend uit de tijd dat er nog geen airconditioning bestond. Het is een lekkere niet al te zoete vulling die smaakt als luchtig geklopte slagroom met een vleugje vanille. Hij heeft echter in vergelijking met slagroom als voordeel dat hij veel stabieler is en daardoor beter bestand is tegen warmte en mooi in vorm blijft. Dus wees gerust, het hart van je geliefde mag dan smelten, de vulling van deze cake doet dat gelukkig niet!

opgerolde red velvet cakeIk heb voor de cake een lage rechthoekige bakvorm gebruikt van 25 x 37 x 2 cm. Deze bakvorm gebruik ik oa. ook voor deze chocolade plaatcake en de tiramisu cake rol. Als je nog meer inspiratie zoekt voor een rol cake, kijk dan eens naar deze recepten.

Voor lekkere recepten voor Valentijnsdag kun je hier meer ideeën vinden!

Veel plezier en eet smakelijk!

Red Velvet Cake Rol

Personen: 10-12 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor de cake (voor een rechthoekige bakvorm gebruikt van 25 x 37 x 2 cm):

 • 85 g patentbloem
 • 15 g maizena
 • 30 g cacao
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 4 eieren (L)
 • 150 g kristalsuiker
 • 1 el zonnebloemolie
 • 2 el karnemelk
 • 1 tl azijn
 • ¼ tl rode kleurstofgel* + 2 el water)
 • 1 tl vanille extract

Voor de vulling (ermine icing):

 • 200 g melk
 • 30 g patentbloem
 • 190 g zachte boter (op kamertemperatuur)
 • 170 g fijne kristalsuiker
 • snufje zout
 • 1 tl vanille extract

Ik heb kleurstofgel van Americolor ("super red") gebruikt. Deze is vrij sterk, dus neem hiervan slechts ¼ tl en los dit op in 2 el water. Mijn cake was rood bruin,  dat vind ik prima. Als je hem nog roder wilt, dan is er meer kleurstof nodig.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Vet de bakvorm in en leg er een vel bakpapier in en verwarm de oven voor op 180°C (conventionele oven, boven- en onderwarmte).
 2. Zeef  de bloem, maizena, bakpoeder, cacao en zout en zet deze apart. Meng in een apart kommetje de olie, karnemelk, azijn, vanille en kleurstof en bewaar dit ook.
 3. Klop de eieren en suiker met een mixer tot het schuimig is en bijna wit van kleur. Voeg dan de vloeistoffen uit het kommetje toe en mix het kort tot het gemengd is. Voeg tenslotte het bloemmengsel toe en mix dit ook op lage snelheid kort door. Spatel het nog even door om zeker te zijn dat ook alles van de bodem is gemengd.
 4. Schenk het beslag in de vorm en spreid het goed tot in de hoeken. Strijk het glad met een (palet)mes. Bak de cake gedurende 12-15 minuten. Test of hij gaar is door in het midden te voelen, als hij terug veert is hij gaar. Bak de cake niet te lang, want als hij te droog wordt is hij straks lastiger op te rollen zonder scheuren.
 5. Leg ondertussen een schone droge theedoek op het aanrecht en bestrooi deze met fijne kristalsuiker. Als de cake gaar is stort je hem direct ondersteboven op de theedoek. Haal het bakpapier er voorzichtig af  en rol de cake met theedoek en al op. Begin met rollen vanaf de smalle zijde. Laat de cake rol in de theedoek helemaal afkoelen.
 6. Ga ondertussen verder met de vulling. Begin met de roux: verwarm hiervoor de melk, bloem en zout in een kleine pan en breng het aan de kook. Laat het mengsel binden tot een dikke massa, de roux, en laat het op een klein vuur nog 1-2 minuten doorwarmen. Haal het dan van het vuur en meng de vanille erdoor. Laat de roux afgedekt in een schaaltje volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
 7. Als de roux is afgekoeld klop je in een grote kom de zachte boter en suiker tot een luchtige crème. Wanneer alle suiker is opgelost voeg je de roux toe en klop je een paar minuten door op hoge snelheid tot je een luchtige massa hebt. De vulling is nu klaar.
 8. Ontrol de cake voorzichtig en smeer de vulling op de cake. Laat een randje van 1cm rondom vrij. Rol de cake weer op, nu zonder theedoek en plaats de rol met de naad naar beneden op een schaal. Laat de rol minimaal een uur afkoelen in de koelkast voor je hem aansnijdt (een uurtje in de vriezer maakt het snijden zelfs nog makkelijker). Als je poedersuiker over de cake wilt strooien, doe dit dan kort voor het serveren, want na verloop van tijd trekt de poedersuiker in de cake.

Opmerkingen

Ik heb voor de cake een lage rechthoekige bakvorm gebruikt van 25 x 37 x 2 cm. Deze bakvorm gebruik ik oa. ook voor deze chocolade plaatcake en de tiramisu cake rol. Als je nog meer inspiratie zoekt voor een rol cake, kijk dan eens naar deze recepten.

Voor lekkere recepten voor Valentijnsdag kun je hier meer ideeën vinden!

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Anita 13 februari 2018 - 07:38

Wat een leukerd! Ben benieuwd naar de crème ?je hebt ook decoratiesneeuw is poedersuiker met een toevoeging die blijft wel liggen ook als je t invriest.

Antwoord
Louise 13 februari 2018 - 18:04

Dankjewel Anita. Misschien bedoel je met decoratiesneeuw voor taarten de “velvet spray”. Dat is van cacaoboter gemaakt, dat is inderdaad erg mooi.

Antwoord
Emma Hömann 14 januari 2023 - 17:22

Dankjewel Anita. Het was een heelijk respect. Maar toen ik mijn cake rolde kwamen er allemaal scheuren in weet jij hoe dat is gekomen?

Antwoord
Louise 20 januari 2023 - 14:13

Geen directe verklaring voor de scheuren. Het kan diverse oorzaken hebben: het beslag was niet luchtig genoeg, de cake iets te droog gebakken, iets te lang gewacht met oprollen na het bakken, te strak opgerold? Gelukkig heeft het geen invloed op de smaak gehad en was hij erg lekker. Hopelijk gaat het oprollen de volgende keer beter. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.