Prei Champignon Galette

by Louise

prei champignon galette 1Een galette is  een “freestyle” taart, dus hierbij geen gedoe met bakvormen en moeilijke decoraties. Het deeg hoeft ook niet perfect rond te worden uitgerold en de randen mogen best grillig zijn. De charme van deze taart is juist zijn rustieke vorm. De vulling kan hartig of zoet zijn met oneindige variaties. Ik heb dit keer gekozen voor een vegetarische hartige galette met een vulling van kaas, champignons en prei.

De toevoeging van tijm, mosterd en knoflook geven de taart een echte herfstsfeer. Ik heb hem nu twee keer gemaakt, één keer met belegen kaas en één keer met rookkaas. Het rokerige van de rookkaas vind ik erg lekker hierbij, maar als je niet van rookkaas houdt zijn er genoeg alternatieven. Wil je weten hoe je een krokant en bros deeg maakt, dan heb ik nog enkele tips voor je…….

Tips voor een lekker bros deeg:

 • Zorg dat al je ingrediënten ijs en ijskoud zijn! Doe de blokjes boter en de vloeistof het liefst een kwartier van tevoren in de vriezer. In sommige recepten doet met zelfs de bloem in de vriezer. De bedoeling is namelijk om kleine botervlokjes in het deeg te krijgen die pas tijdens het bakken smelten en kleine ruimtes met lucht achterlaten. Als je boter homogeen door het deeg is verdeeld krijg je niet deze “lucht poriën”, maar juist een massiever deeg. Dit is ook de reden dat je dit deeg niet te lang moet kneden, de warmte van je handen zorgt immers dat de boter smelt.
 • Het niet te lang kneden voorkomt ook dat er gluten gevormd worden. Deze gluten zorgen namelijk voor verbindingen in het deeg die het deeg steviger en taaier maken. Als je zoals voor deze galette juist een bros deeg wilt moet je deze glutenontwikkeling dus niet stimuleren. Een truc om deze glutenontwikkeling tegen te gaan is om alcohol of zuur aan het deeg toe te voegen. Vodka is qua geur en smaak neutraal. Wil je liever geen alcohol gebruiken, neem dan ijswater en vervang een deel door azijn.

Update februari 2022: Ik heb het recept van deze galette vernieuwd. Het recept vind je hier.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

 • 160 g patentbloem
 • 115 g roomboter in blokjes van 2 cm (ijskoud!)
 • 1/4 tl zout
 • 1 tl suiker
 • 30 ml vodka (of 25 ml ijswater met 1 tl azijn)
 • 1-2 el ijswater

Voor de vulling:

 • 2 middelgrote prei, in halve ringen (500 g)
 • 600 g champignons, in plakjes
 • 1 teen knoflook, geperst
 • olijfolie
 • 2 volle el crème fraîche (en een beetje om in te smeren)
 • 1 el Dijon mosterd
 • 1-2 tl verse tijmblaadjes
 • peper en zout naar smaak
 • 150 g rookkaas (of geitenkaas of belegen kaas)

1 tl = 5 ml en 1 el= 15 ml (zie maatschepjes)

PicMonkey CollageBereiding:

 1. Begin met het deeg, want deze moet nog 1-2 uur rusten. Meng de bloem, zout en suiker. Voeg dan de boter toe en meng met de keukenmachine of hand tot de boterblokjes de grootte van erwten heeft. Voeg dan vodka toe en meng kort. Kijk of het vochtgehalte goed is door een beetje deeg samen te knijpen. Als het goed is blijft het aan elkaar, anders voeg je een eetlepel ijskoud water toe en herhaalt de test. Ik had 1 1/2 el water nodig. Maak een schijf van het deeg en verpak het in huishoudfolie. Laat het deeg 1 – 2 uur (tot 3 dagen) in de koelkast rusten. Je kunt het ook in de vriezer bewaren en voor gebruik een nacht in de koelkast laten ontdooien.
 2. Bak de champignons in 2 el olijfolie op hoog vuur tot ál het vocht is verdampt, dit duurt ongeveer 10 minuten (dit is belangrijk, omdat je anders door het overtollige vocht straks een natte taartbodem krijgt). Voeg de knoflook en tijm als laatste toe en bak nog 1 minuut mee. Haal de champignons uit de pan en bak de prei in olijfolie tot al het vocht is verdampt, dit gaat sneller dan bij de champignons. Voeg de champignons aan de prei toe en doe de mosterd en 2 el crème fraîche erbij, breng het geheel op smaak met peper en zout. Houd er wel rekening mee dat er ook nog kaas in de taart gaat, deze heeft ook zout!
 3. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte en een diameter van ongeveer 30-35 cm. Het rollen gaat het makkelijkst tussen twee vellen bakpapier. Haal het bovenste vel eraf en laat de deegplak gewoon op het onderste vel liggen, je kunt hem hiermee gewoon op een bakplaat schuiven. Leg de  kaas op de deegbodem en houd 4 cm rondom vrij. Doe de groentevulling (liefst afgekoeld) op de kaas en vouw het deeg om zodat je een rand krijgt. Doe een beetje crème fraîche in een kommetje en verdun dit met wat water tot de dikte van room en smeer de rand hiermee in. Je kunt de rand daarna eventueel bestrooien met sesamzaad.
 4. Bak de galette in een voorverwarmde oven op 205°C (hetelucht 180°C) gedurende 40-45 minuten. De laatste 15 min bak je hem onderin de oven om verzekerd te zijn van een krokante bodem. Haal hem uit de oven en schuif hem op een plank of bord. De galette is warm of lauwwarm het lekkerst.

prei champignon galette 2

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.