Salade met geroosterde bloemkool en paprika

by Louise

Geroosterde bloemkool saladeDe bloemkool heeft zijn muffige imago inmiddels wel van zich afgeschud. Vroeger regelmatig stuk gekookt en geserveerd met een papje, tegenwoordig helemaal hip als bloemkoolrijst, bloemkoolsteaks, gefrituurd of geroosterd. Mijn favoriet is geroosterde bloemkool! Zoals bij vele groente vind ik het roosteren een mooie manier om de smaak ervan te optimaliseren. Zo ook bij deze geroosterde bloemkool salade.

Het ontstaan van dit recept is eigenlijk een toevalstreffer, zoals dat wel vaker gaat als je eens improviseert. Improviseren met restjes of, zoals in dit geval, met wat er in de aanbieding is brengt je soms op hele leuke ideeën. Dit keer waren de bloemkolen en puntpaprika’s in de aanbieding en zo kwam uiteindelijk deze heerlijke salade op ons bordje.

Tips om te variëren met deze geroosterde bloemkool salade

Deze geroosterde bloemkool salade is lekker als bijgerecht bij een doordeweekse “ÄVG” (aardappels vlees groente), maar ook bij een barbecue of picknick. Je kunt deze salade ook als (vegetarisch) hoofdgerecht serveren met een paar kleine toevoegingen. Hiervoor geef ik onderaan het recept enkele tips en ook wat suggesties om te variëren met deze salade. Je kunt deze salade koud of lauwwarm eten en mocht je nog wat overhouden (die kans is klein), dan is hij ook erg lekker als lunch de volgende dag!

Ingrediënten:

 • 1 bloemkool
 • 2 el (olijf)olie
 • peper en zout
 • chilipoeder naar smaak
 • ¼ tl kaneel
 • 1 tl kerrie
 • 1 tl komijn
 • 2 puntpaprika’s
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 60 g gedroogde abrikozen
 • 30 g (gerookte) amandelen*
 • half bosje koriander (of peterselie) en bieslook

*  ik vind de gerookte amandelen er erg lekker bij, maar je kunt ook gewone geroosterde amandelen (of pistachenoten, pijnboom-, zonnebloem- of pompoenpitten kiezen. De gerookte amandelen heb ik bij AH gekocht.

voor de dressing:

 • 2 el verse citroensap
 • 1 tl Franse mosterd
 • 2 tl honing
 • 2 el olijfolie
 • peper en zout naar smaak

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bloemkool roosterenBereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200° C (hetelucht). Snijd de gewassen bloemkool in roosjes van 3-4 cm en de steeltjes in stukjes van 1 cm. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze dan met de specerijen en een beetje zout. Doe ook de geperste knoflook en olie erover. Hussel alles goed door elkaar.
 2. Snijd de puntpaprika’s in twee helften en verwijder de steeltjes en zaadlijsten. Leg ze tussen de bloemkool op de bakplaat (met de vel naar boven).
 3.  Bak de groente ongeveer 20-30 minuten in de oven. Hussel de bloemkool na 20 minuten om en bak ze dan nog 5-10 minuten. Als de paprika’s te donker worden haal deze er dan eerder uit. De bloemkool moet bakken tot hij bruine randjes heeft en nog net een beetje “bite”heeft.
 4. Maak ondertussen de dressing. Klop hiervoor alle ingrediënten door elkaar (of schud alles in een potje met deksel). Bewaar de dressing tot gebruik. Hak ook alvast de noten en de tuinkruiden. Als de abrikozen een beetje hard zijn, week ze dan een half uur in heet water. Snijd ze daarna in kleine stukjes.
 5. Laat de groente na het bakken enigszins afkoelen en verwijder dan de velletjes van de puntpaprika’s. Doe dit alleen bij de velletjes die erg donker zijn en makkelijk loslaten. De rest van de velletjes kun je laten zitten. Snijd de paprika’s in smalle reepjes.
 6. Meng tot slot de geroosterde bloemkool en paprika met de noten, abrikozen, kruiden en dressing. Serveer de salade als bijgerecht of voeg er eventueel nog wat vlees, vegetarische stukjes of kaas aan toe om er een maaltijdsalade van te maken (zie variatie tips hieronder).

Tips om de salade mee uit te breiden of mee te variëren:

 • Stukjes feta of geitenkaas
 • Neem in plaats van abrikozen bijvoorbeeld cranberry’s, stukjes dadels of vijgen
 • In plaats van gerookte amandelen kun je ook gewone geroosterde amandelen kiezen of bijvoorbeeld pistachenoten, pijnboom-, zonnebloem- of pompoenpitten
 • Voeg eens gehakte groene olijven toe
 • Stukjes gerookte of gegrilde kip
 • Gekruide vegetarische reepjes

Wie weet vind je deze andere recepten met geroosterde groente ook lekker:

 1. Najaarsschotel met geroosterde spruitjes en zoete aardappel
 2. Geroosterde bospeen met sinaasappel en hazelnoten
 3. Geroosterde spruitjes, pastinaak, zoete aardappel en granaatappel
 4. Galette met geroosterde ratatouille
 5. Of deze romige bloemkoolpuree zonder room

Salade met geroosterde bloemkoolHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Nicole Carvajal Manieu 30 november 2019 - 14:19

Hallo Louise,vandaag je salade van bloemkool met punt paprika’s gemaakt,ook je spruitjes met zoete aardappelen een (inspiratie)gratin gemaakt.
Vanavond zal genieten zijn met onze 4vega vrienden.
Groetjes,en ik blijf van je lezen

Antwoord
Louise 30 november 2019 - 14:32

Hi Nicole,
Wat leuk dat ik je heb kunnen inspireren met meerdere recepten! Veel plezier vanavond en alvast eet smakelijk!
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.