Cakerol met stoofperen

by Louise

cakerol met stoofperenPeren en specerijen zijn een goede match, ook in deze cakerol met stoofperen. Wat een nog betere match is gebleken: stoofperen met gember! In deze cakerol (of is het rolcake?) zijn beide smaakcombinaties terug te vinden. Een beetje koekkruiden in de cake en een vleugje gember in de vulling. Perfect passend bij herfst en winter en niet te dominant of te zoet, maar genoeg om de smaken spannend te maken.

Pleidooi voor de cakerol

Laat je vooral niet intimideren door deze cakerol. Dit opgerolde gebak is makkelijker te maken dan je zou verwachten. Ik leg het je straks allemaal uit in het recept en hoop dat jullie deze uitdaging aangaan. Daarnaast wil ik een pleidooi houden voor de ondergewaardeerde cakerol. Behalve dat hij erg decoratief is, heeft hij ook praktische voordelen: 1. hij past makkelijker in de koelkast dan een ronde taart en 2. hij is sneller gebakken omdat de cake platter is. Daarnaast (3.) is deze cakerol na een paar dagen nog steeds lekker (wellicht nóg lekkerder). Ideaal als je ruim van tevoren je traktatie klaar wilt hebben. Al overtuigd…?

Ben je net als ik ook helemaal enthousiast over cakerol geworden, dan kun je ook inspiratie opdoen bij de recepten voor deze tiramisu cake rol of deze red velvet cake rol. Zoek je nog meer toffe perenrecepten, wie weet vind je dit stoofperenijs lekker (ook leuk voor de feestdagen!). Of deze appel perentaart, of deze next level peren amandel tartelettes.

cakerol met perenGepersonaliseerde cakeschaal van Atelier Steengoed

Tot slot nog een woord van dank aan Hil van Atelier Steengoed voor de mooie cakeschaal die ik van haar kreeg. Zij ontwierp speciaal naar mijn wensen een cakeschaal van keramiek, afgemeten op mijn cakerol. Zelfs nog voorzien van een “keukenatelier” logo, hoe leuk is dat! Als liefhebber van het bakken van opgerolde cake, zal ik deze vaak gaan gebruiken. Maar vandaag is de primeur met dit recept!

Neem gerust een kijkje op de de site van Atelier Steengoed (vlakbij Antwerpen), daar kun je meer van Hil’s creaties zien. Ook voor creatieve workshops pottenbakken en servies maken kun je er terecht. Een leuke activiteit om zelf te doen of wellicht kado te geven aan iemand anders!

Ingrediënten (voor ongeveer 12 plakken):

voor de cake:

 • 100 g suiker
 • 1 zakje vanillesuiker of ½ tl vanille extract
 • ¼ tl amandelextract*
 • snufje zout
 • 4 eieren (L)
 • 25 g maïzena
 • 75 g bloem
 • 1½ tl koek- of speculaaskruiden
 • 20 g geschaafde amandelen**
 • poedersuiker, voor het bestuiven

*  Dit is optioneel, maar wel erg lekker hierbij. Ik gebruik het extract van Nielsen-Massey, te koop bij Dille en Kamille of bij online winkels voor bakbenodigdheden.

** Als alternatief voor amandelen zijn 30 g verkruimelde amaretti ook erg lekker!

voor de stoofperen:

 • 300 g stoofperen in blokjes van 1 cm (van ongeveer 450 g stoofperen)
 • 350 g perensap (bv. Flevosap)
 • 15 g boter
 • 15 g suiker
 • 3 repen (biologische/ onbespoten) citroenschil
 • 3 plakjes gember
 • 2 el verse citroensap
 • 3 el gembersiroop (uit het potje van de gekonfijte gember)

voor de vulling:

 • 100 g mascarpone
 • 200 g slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker, of ½ tl vanille extract
 • 3 el  suiker (35 g)
 • 30 g gekonfijte gember, zeer fijngehakt (2-3 mm)
Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.
Ik gebruik hiervoor een bakvorm van 25 x 37 cm, die ik ook voor de chocolade plaatcake, de tiramisu cake rol en de red velvet cake rol heb gebruikt.
Bereiding:
 1. Schil de peren en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe ze in een pan met de rest van de stoofperen ingrediënten (tip: kneus de citroenschillen eerst zodat de oliën vrijkomen). Kook de perenblokjes in 15 – 20 minuten zonder deksel gaar (precieze kooktijd hangt af van het soort peren). Zet het vuur uit en laat de peren een uurtje liggen in het kookvocht. Maak ondertussen de cake.
 2. Verwarm de oven voor op 210°C (conventionele oven). Leg een vel bakpapier op de bodem van de bakvorm. Invetten van de bakvorm is niet nodig, hoogstens een beetje olie op de bodem om het bakpapier “vast te plakken”. Klop de eieren, suiker en vanille in een grote kom met de mixer op de hoogste stand gedurende 5 minuten tot een lichtgele en luchtige massa.  Zeef de bloem, maizena, koekkruiden en zout hier boven. Spatel dit met beleid,door het luchtige ei-suiker mengsel tot je geen bloem meer ziet. Dus niet te wild, anders gaat de luchtigheid van je beslag verloren.
 3. Giet het beslag in de bakvorm en strijk het met een (palet)mes glad. Bestrooi tot slot met de geschaafde amandelen (of verkruimelde amarettti koekjes). Bak de cake gedurende 9-10 minuten in de oven tot de cake net gaar is en goudbruin. Bak de cake niet té lang, anders wordt hij te droog en scheurt dan straks bij het oprollen.
 4. Laat de cake 5 minuten afkoelen. Leg ondertussen een vel bakpapier klaar op het aanrecht en bestuif deze met een beetje poedersuiker. Snijd de randen van de cake los van de bakvorm. Draai het bakblik, met cake en al, om op het besuikerde bakpapier. Peuter het vel bakpapier voorzichtig los van de cake. Rol dan de nog warme cake samen met het besuikerde vel bakpapier op. Begin met rollen vanaf de korte zijde. Leg de verpakte rol met de naad naar beneden neer en laat hem op deze manier helemaal afkoelen.
 5. Zeef de peren en vang het kookvocht op. Kook dit kookvocht in tot ongeveer 100 ml siroop. Deze is nodig om straks de cake mee in te smeren, maar laat de siroop eerst afkoelen.
 6. Maak ondertussen de roomvulling. Klop hiervoor de slagroom, mascarpone, vanille en 3 el suiker op tot het stijf is. Klop op het laatst ook de fijngesneden gekonfijte gember erdoor. Bewaar de room in de koelkast tot gebruik.cakerol
 7. Als de cake rol is afgekoeld rol je hem uit tot hij nagenoeg plat is. Druk hem niet helemaal plat, anders komen er scheuren in. Druppel de perensiroop gelijkmatig over de cake (of gebruik hiervoor een kwast). Smeer de room over de cake uit, maar laat 1 cm rondom aan de randen vrij. Rol de cake op en verpak de rol in hetzelfde bakpapier of in huishoudfolie als je dit prettiger vindt. Laat de opgerolde cake ingepakt minstens vier uur opstijven in de koelkast, maar een nacht is eigenlijk nog beter voor de smaak.
 8. Bestrooi voor het serveren de cake rol eventueel met een beetje poedersuiker.
Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

1 reactie

N. 12 november 2023 - 19:19

Ik heb de cake ondertussen al 3x gemaakt en heb veel complimenten ontvangen! Voor decoratie spuit ik nog wat van de vulling op de cake met stukjes stoofpeer en amandelschaafsel. Dat maakt het helemaal af 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.