Geroosterde bospeen KeukenAtelier.com

Geroosterde bospeen met sinaasappel, hazelnoten en beurre noisette

by Louise

Geroosterde bospeen KeukenAtelier.comHet klinkt misschien erg ingewikkeld: “geroosterde bospeen met sinaasappelsap, hazelnoten en beurre noisette”, maar dat is het zeker niet. Erg lekker is het zeker wel! Door het roosteren in de oven krijgen de worteltjes namelijk een heerlijke smaak. Bovendien worden deze voorafgaand aan het roosteren overgoten met een soort dressing van sinaasappelsap en “beurre noisette”. Deze beurre noisette is eigenlijk niets meer dan gebruinde boter en is echt niet moeilijk te maken (ik leg het je in het recept allemaal uit). De smaak van de beurre noisette heeft iets “nootachtigs” (vandaar de naam) en combineert uitstekend met de zoete worteltjes en natuurlijk de geroosterde hazelnootjes.

Dit gerecht is net als deze venkelsalade heerlijk bij vis, maar eigenlijk ook bij alle diverse vleesgerechten. Als je nog op zoek bent naar meer inspiratie met groente (voor de feestdagen) kun je eens kijken naar het recept van deze geroosterde zoete aardappel, spruitjes en pastinaak met specerijen en frisse honing-citroendressing, of deze venkelsalade met grapefruit en avocado.

Ingrediënten:

 • 1 bos bospeen
 • 40 g boter
 • 80 g verse sinaasappelsap
 • 1 el honing
 • zwarte peper en zout naar smaak
 • 2 el gehakte verse peterselie
 • 20 g hazelnoten

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Geroosterde bospeen 2 KeukenAtelier.comBereiding bospeen:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Haal het loof van de bospeen (ik laat meestal een stukje staan ter decoratie) en maak ze schoon. Indien de worteltjes dikker zijn dan 1 cm, halveer ze dan. Leg ze in een ovenschaal die net groot genoeg is, zodat de worteltjes straks goed in het sap liggen en het sap niet te snel verdampt in de oven.
 2. Smelt de boter in een pan. Doe dit langzaam op een halfhoog vuur. Als de boter is gesmolten, verhit je deze nog iets langer totdat de vaste bestanddelen van de boter (deze liggen op de bodem) bruin verkleuren. Bij het zwenken van de pan zul je zien dat de boter daardoor bruin verkleurt (kleur van honing) en een nootachtige geur krijgt. Stop op dat moment, voordat de boter te donker wordt! Haal de boter van het vuur, laat hem iets afkoelen en voeg dan de honing en sinaasappelsap toe (pas op voor eventuele spetters!). Meng dit goed en giet het over de worteltjes heen. Wentel alle worteltjes door het sap.
 3. Dek de schaal helemaal af met aluminiumfolie en bak de worteltjes 30 minuten. Verwijder daarna het folie en bedruip de worteltjes goed met het vocht. Bak ze vervolgens nog 10 minuten onafgedekt tot het sap is ingedikt tot een stroperige saus. Als je ovenschaal toch te groot is waardoor het sap al is verdampt voordat de worteltjes beetgaar zijn, giet er dan een beetje water bij. Dit om te voorkomen dat de suikers in het sap aanbranden en de saus bitter wordt.
 4. Rooster de hazelnoten in een apart schaaltje ondertussen ook 10 minuten mee in de oven en laat ze daarna helemaal afkoelen voordat je ze grof hakt. Als je hazelnoten met vlies gebruikt, kun je deze vliesjes na het roosteren (en afkoelen) makkelijk verwijderen door ze tussen je handen te wrijven.
 5. Bestrooi voor het serveren de worteltjes met de gehakte hazelnoten en peterselie en bestrooi ze eventueel met een beetje (zee)zout.

Heb je dit van dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

KeukenAtelier.com Kersttrui LidlFijne feestdagen en eet smakelijk!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Lidl Nederland, je kunt er alles over lezen dit artikel.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.