Geroosterde spruitjes KeukenAtelier.com

Geroosterde zoete aardappel, spruitjes, pastinaak en granaatappel

by Louise

Geroosterde spruitjes KeukenAtelier.comDeze groenteschotel met geroosterde zoete aardappel, spruitjes en pastinaak worden in de oven gebakken met heerlijke specerijen. Deze specerijen maken de smaak van deze wintergroente net wat spannender. Tijdens het roosteren in de oven maak je een frisse dressing van honing en citroen die je daarna met de geroosterde groente mengt. De combinatie van deze citroendressing met de specerijen zullen je aangenaam verrassen!

Doordat er zoete aardappel en pastinaak in dit gerecht is verwerkt, is een apart aardappelgerecht overbodig. Dat is dus lekker én praktisch, zeker met de feestdagen. Je kunt naar eigen wens variëren met de verhoudingen van de soorten groenten. Ook kun je andere groente gebruiken, zoals pompoen en ik denk dat knolselderij ook lekker zal zijn.

Dit groente gerecht past prima bij kalkoen en rood vlees. Voor vegetariërs is hij ook heerlijk te combineren met deze vegetarische curry strudel. Als je nog op zoek bent naar meer inspiratie met groente (voor de feestdagen) kun je eens kijken naar het recept voor deze venkelsalade met grapefruit en avocado of deze geroosterde bospeen met sinaasappel, hazelnoot en beurre noisette.

Indien je geen andere bijgerechten serveert, dan schat ik dat dit recept voldoende is voor ongeveer 5 personen.

Ingrediënten:

 • 500 g (paarse) spruitjes*
 • zwarte peper en zout
 • 3 el olijfolie
 • 600 g zoete aardappel
 • 400 g pastinaak
 • ¼ tl chilipoeder (of minder als je niet van pittig houdt)
 • ½ tl kaneelpoeder
 • 1 tl kerriepoeder
 • ½ tl komijnpoeder
 • 1 granaatappel (100 g pitten nodig)**
 • 3-4 el gehakte verse koriander (of peterselie)

Honing-mosterddressing:

 • 2 tl honing
 • 2 el citroensap
 • zwarte peper naar smaak
 • 2 tl Dijon mosterd
 • 2 el olijfolie

* Paarse spruitjes smaken milder en iets nootachtiger dan groene spruitjes. De paarse kleur verdwijnt (helaas) grotendeels na het verhitten.

** Tip: Hoe haal je de pitjes uit een granaatappel? Dit kan op verschillende manieren. Sinds kort doe ik dat op een manier die ik via internet heb gevonden, dit scheelt een hoop gespetter met rode vlekken in de keuken. De granaatappelpitten zitten verstopt in een soort segmenten, die gescheiden worden door membranen net als bij citrusfruit. Als je deze segmenten weet te openen kun je de pitjes hieruit makkelijk los peuteren. Snijd hiervoor een stuk van de boven- en onderkant van de granaatappels. Je ziet dan de membranen lopen. Kerf dan ter hoogte van de plek waar de membranen lopen de schil van de granaatappel in van boven tot beneden. Nu kun je de segmenten als parten lostrekken, de membranen verwijderen en de pitjes eruit halen.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

geroosterde spruitjes KeukenAtelier.comBereiding (30-35 minuten, kan 1 dag van tevoren):

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Schil de pastinaak en zoete aardappel en snijd ze in stukken van 1,5 cm. Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat en meng het met zout en peper naar smaak, 1 tl kerrie, ½ tl kaneelpoeder, ¼ tl chilipoeder, ½ tl komijn en 3 el olijfolie. Hussel het goed en spreid het uit over de bakplaat, zodat de groente in een enkele laag ligt. De bakplaat in een gemiddelde oven is hier groot genoeg voor. Indien je oven kleiner is, verdeel het dan over twee bakplaten.
 2. Rooster de groente in de oven gedurende 35-40 minuten, tot ze gaar zijn (keer ze halverwege).
 3. Maak de dressing door alles te mengen (dit gaat heel makkelijk door alles te schudden in een schone jampot).
 4. Voeg tot slot de koriander (of peterselie) en granaatappelpitjes, hussel het nog even door en serveer direct. Tip:Indien je de groente de volgende dag wilt serveren, voeg dan de koriander en granaatappelpitjes pas de volgende dag na het opwarmen toe.

Tip: vind je dit recept lekker, dan vind je deze geroosterde spruitjes schotel wellicht ook lekker!

Heb je dit van dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

KeukenAtelier.com Kersttrui LidlFijne feestdagen en eet smakelijk!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Lidl Nederland, je kunt er alles over lezen dit artikel.

Andere recept ideeën

8 reacties

Marleen 19 december 2018 - 06:45

Voor hoeveel personen is deze schotel? Wil gaan maken met kerst voor 10 personen ziet er zalig uit

Antwoord
Louise 19 december 2018 - 09:36

Als je er verder geen andere bijgerechten bij serveert, dan schat ik dat dit recept voldoende is voor ongeveer 5 personen. Leuk dat je dit gaat maken met Kerst. Ik hoor tzt graag of mijn inschatting juist is geweest. Fijne feestdagen gewenst! Groetjes, Louise

Antwoord
Marleen 26 december 2018 - 01:56

Was n fantastische schotel met de kerst! Thanks

Antwoord
Louise 27 december 2018 - 14:32

Wat fijn om te horen Marleen! Alvast een fijne jaarwisseling gewenst!

Antwoord
Helen De Wolf 26 december 2018 - 14:56

Ha Louise, ik heb deze schotel 1 e kerstdag gemaakt bij kalkoenrolletjes. Het was een groot succes! Heerlijk door die specerijen. We gaan dit zeker vaker maken. Dank voor het recept.

Antwoord
Louise 27 december 2018 - 14:36

Graag gedaan, wat leuk dat jullie er zo van genoten hebben. Wellicht vinden jullie het recept van de “najaarsschotel met geroosterde spruitjes” ook lekker. Deze eten wij regelmatig als hoofdgerecht, omdat er ook walnoten en gebakken spek in zit. Allemaal in de oven bereid.

Antwoord
mariska 7 november 2019 - 22:58

Vandaag gemaakt en erg lekker. Voor 2 personen te veel maar hebben we morgen ook nog. Van mij zou er ook nog een rode pepertje voor een beetje meer pit bij mogen. 1/4 tl chili proef je niet. Ik had geen granaatappel en wel cranberries. Dat smaakte ook lekker. Denk dat wat kant-en-klare gehakte gember ook niet zou misstaan. Zeker een recept om te herhalen. Het andere recept met de bacon en de cranberries ga ik ook een keer maken. Leuk en Lekker.

Antwoord
Louise 9 november 2019 - 14:58

Bedankt voor je reactie, leuk dat het jullie heeft gesmaakt. Je kunt inderdaad prima variëren en improviseren hiermee. Alvast veel plezier met het andere spruitjes recept! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.