Bloemkool puree 1 | KeukenAtelier.com

Romige bloemkoolpuree (zonder room)

by Louise

Bloemkool puree 4 | KeukenAtelier.comIk spreek niet vaak in superlatieven over recepten, maar als ik er dan toch één zou uitdelen dan is het wel voor deze bloemkoolpuree! Dit is echt de lekkerste groentepuree die ik tot nu toe heb gegeten. Het was voor mij vorige week dé ontdekking en heb het afgelopen week zelfs drie keer gegeten. Weliswaar in drie varianten, maar met bloemkool op de “klassieke” manier bereidt (gekookt met een kaassaus), zou ik dat zeker niet gedaan hebben. Deze bloemkoolpuree heeft namelijk een hele zachte smaak, die ook niet echt goed herkenbaar is als die van bloemkool. Het heeft meer iets weg van een soort aardappelpuree, maar dan veel smeuïger en verfijnder van smaak.

Ooit werd bloemkool nog geassocieerd met de woorden “muf en duf”,  maar dit imago heeft de bloemkool inmiddels wel van zich afgeschud. Dat is ook niet zo gek, want tegenwoordig wordt de bloemkool omgetoverd tot pizzabodem, rijst, couscous en zelfs tot pap. Inderdaad bloemkoolpap als hip ontbijtgerecht met een topping van noten, zaden en fruit. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar ik heb me laten vertellen dat het erg lekker is. Ik hou me voor nu nog even bezig met deze bloemkoolpuree, want er borrelen ondertussen al wat creatieve ideeën op in mijn hoofd om hier verder mee aan de slag te gaan.

Bloemkool puree 2 | KeukenAtelier.com

Je zou deze bloemkoolpuree heel goed kunnen serveren als vervanger van aardappelpuree. Erg fijn als je bijvoorbeeld koolhydraatarm wilt eten, of eens op een originele manier wat extra groente op tafel wilt zetten. Bovendien heeft deze romige bloemkoolpuree geen druppeltje room nodig, dus is daarmee een verstandige keus. Als je wilt kun je er eventueel wel een klontje boter aan toevoegen, maar dat is voor de smaak niet strikt noodzakelijk. Met het basisrecept voor deze bloemkoolpuree kun je naar hartenlust variëren, door er wat andere ingrediënten aan toe te voegen. Ik zal jullie daarvoor straks wat tips geven. De combinatie met laurier, tijm en geroosterde knoflook is sowieso een echte aanrader!

Ingrediënten voor het basisrecept (voor 4 personen):

 • 1 grote bloemkool (ongeveer 800 – 900 g roosjes) of voorgesneden “bloemkoolrijst”
 • 2 el olijfolie
 • zout
 • peper
 • nootmuskaat, liefst versgemalen!
 • eventueel een klontje boter

Bloemkool puree 3 | KeukenAtelier.comBereiding:

 1. Indien je voorgesneden “bloemkoolrijst” gebruikt kun je direct verder met stap 2. Als je een hele bloemkool gebruikt, verwijder dan de bladeren van de bloemkool en snijd hem doormidden. Leg de halve bloemkool plat neer en snijd plakken van ongeveer 1 cm. Hierdoor vallen de roosjes vanzelf uiteen, wat ook de bedoeling is. Draai de bloemkool een beetje wanneer je dichterbij de stronk komt, zodat je weer van buitenaf de bloemkoolroosjes kunt afsnijden. De dikke stronk in het midden hebben we voor dit recept niet nodig (zie tip*), maar de kleinere stronkjes wel. Snijd deze in wat kleinere stukjes.
 2. Verhit 2 el olijfolie in een ruime pan en bak hierin de roosjes gedurende 5 minuten. Hierdoor kunnen ze alvast een beetje garen, zodat ze straks minder lang hoeven te koken.
 3. Voeg ¼ tl zout en 500 ml water toe, zodat de roosjes net onder water staan. Doe het deksel op de pan en laat ze 10 minuten koken tot de roosjes gaar zijn.
 4. Giet de pan heel goed af, gebruik hiervoor desnoods een zeef als dit met het deksel op de pan niet goed lukt. Teveel achterblijvend kookvocht maakt de puree anders te nat. Bewaar het kookvocht wel (zie tip*), voor het geval je de puree toch iets dunner wilt. Als het goed is komt er ongeveer 400 ml kookvocht uit de pan. Pureer de roosjes met een staafmixer en breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en zout naar smaak. Als je wilt kun je er ook een beetje boter aan toevoegen, maar niet teveel, omdat dit de puree teveel verdunt.

* Tip: bewaar de dikke stronk van de bloemkool. Fijngesneden is deze lekker in soep, roerbak en pastasauzen. Bewaar het kookvocht eventueel voor een groentensoep.

Variaties op het basisrecept:

 • Kook met de roosjes tuinkruiden mee zoals: laurier, tijm en/of rozemarijn. Verwijder deze dan wel vóór het pureren.
 • Pureer de teentjes van een bol geroosterde knoflook mee (aanrader!)
 • Roer wat geraspte kaas door de puree, bijvoorbeeld: Parmezaanse, belegen of oude kaas
 • Voeg een beetje citroenrasp toe aan de puree, eventueel met een beetje ricotta erbij
 • Meng eens wat fijngesneden tuinkruiden door de puree, zoals: peterselie, basilicum, of salie
 • Gebruik de bloemkoolpuree in een ovenschotel, als vervanger van aardappelpuree

Bloemkool puree 1 | KeukenAtelier.comHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Guusje 24 januari 2018 - 18:07

Kan de bloemkoolpuree ook in de oven met kaas?

Antwoord
Louise 24 januari 2018 - 20:17

Je kunt de bloemkoolpuree net als aardappelpuree in de oven doen, bijvoorbeeld als een topping op een ovenschotel. Dit kan eventueel ook met een beetje kaas erdoor of erover. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ben het wel op internet tegengekomen. Het zal vast erg lekker zijn! Zorg er wel voor dat je de bloemkool goed afgiet, anders wordt de puree te nat. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.