Oma H.’s Hachee met kerrie

by Louise

De herinnering aan deze hachee is onlosmakelijk verbonden met mijn oma H. De herinneringen aan de gerechten van mijn oma R. zijn gebaseerd op de Surinaams Chinese keuken, met gerechten zoals pom, pastei en bruine bonen. Maar mijn oma H. uit Leiden kon mij behalve met haar heerlijke hutspot, steevast blij maken met haar kwarktaart (met cake bodem en in marasquin gewelde rozijntjes), appelbeignets (gebakken in de koekenpan) en natuurlijk haar hachee.

Hachee met een twist

Waar de gemiddelde Nederlander zijn of haar hachee maakt met kruidnagel en laurier als belangrijkste smaakmaker, voegde mijn oma ook kerrie toe. Hoe ze op dit idee is gekomen kan ik haar helaas niet meer vragen, maar ik heb deze twist met liefde van haar overgenomen. Het is namelijk erg lekker, de kerrie is niet overheersend aanwezig maar geeft wel een extra smaakdimensie aan de hachee door de specerijen in de kerrie. Ik geef het recept daarom graag aan jullie door en hoop dat jullie er net zo enthousiast over zijn als ik.

Sneller in de snelkookpan

Een paar belangrijke tips wil ik je vooraf nog geven. Zoals bij vele stoofgerechten is tijd (en geduld) een belangrijk ingrediënt, zo ook bij hachee. Zo’n 2½-3 uur sudderen gaat ermee gepaard, maar een snelkookpan kan hierbij wel zorgen voor een forse reductie in kooktijd. Het vlees hoeft dan namelijk nog maar 30 minuten onder hoge druk te koken. Net als bij mijn stoofvlees met bokbier en erwtensoep bereid ik ook deze hachee het liefst in de snelkookpan. In een braadpan kan het ook prima, maar dan met iets meer geduld. Beide bereidingen staan in het recept beschreven.

Maillardreactie en karameliseren voor extra smaak

Behalve de toevoeging van specerijen is ook het aanbraden van het vlees een belangrijk element om smaak toe te voegen aan de hachee. Het bruine korstje, zorgt voor een verrijking van het gerecht. Dit heeft te maken met de Maillardreactie, dit betreft in dit geval een chemische reactie tussen de eiwitten en suiker in het vlees door verhitting. Het bakken van de uien is net als het aanbraden van het vlees een simpele maar waardevol element, omdat het smaak toevoegt aan de hachee. Bij het langzaam garen van de uien zullen namelijk de natuurlijke suikers in de uien karameliseren. Wat dit voor positief effect op de smaak heeft, laat zich wel raden.

Mijn laatste tip is van praktische aard: maak een ruime hoeveelheid hachee en vries een deel in voor later. Het is immers geen moeilijk recept, maar kost wel tijd. Een extra bakje hachee in de vriezer geeft later instant geluk op je bord, want de liefde en geduld proef je er zeker van af!

Ingrediënten (voor ongeveer 6 personen):

 • 800 g runderriblappen in stukken van 3-5 cm
 • zwarte peper en zout naar smaak
 • 50 g boter
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 750 ui, in halve ringen
 • 2 tl kerrie
 • 3 kruidnagels
 • 3 laurierblaadjes
 • 2  tl suiker
 • 200-350 ml water*
 • 2 el ketjap manis
 • 2 el rode wijnazijn
 • 1 runderbouillon tablet
 • 2 beschuiten (of een beetje allesbinder of maizena)

*  Voor bereiding in de snelkookpan 200 ml en in een gewone pan 350 ml toevoegen.

Tip bij gebruik snelkookpan: lees de handleiding van je eigen snelkookpan om te zien wat de minimale en maximale capaciteit is om te vullen.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Haal het vlees uit de koelkast, snijd het in stukken van 2-3 cm en leg deze op een bord. Terwijl het vlees de ergste kou verliest kun je ondertussen de uien in halve ringen snijden (½ cm dik). Dep daarna het vlees droog en bestrooi het met royaal peper en een beetje zout.
 2. Verhit de helft van de boter in een braadpan of snelkookpan. Braad het vlees aan zodat het aan beide zijden een mooie bruine kleur krijgt (dit is nodig voor extra smaak in de hachee). Braad het vlees in 2-3 porties zodat het vlees de ruimte heeft en de boter niet teveel afkoelt. Haal het vlees na het aanbraden uit de pan en leg het apart.
 3. Verhit nadat al het vlees is aangebraden de resterende boter in dezelfde pan. Fruit hierin de uien op middelhoog vuur tot ze zacht en lichtbruin zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten, ondertussen zullen de aanbaksels in de pan loskomen en zich mengen met de uien (dit zorgt voor extra smaak).
 4. Doe de knoflook en kerrie bij de uien en bak deze kort mee. Voeg dan water (zie * voor de juiste hoeveelheden voor snelkook- of braadpanbereiding), azijn, ketjap manis, suiker en het bouillonblokje toe en roer het door. Doe dan het vlees met de vrijgekomen vleessappen terug in de pan. Prik in elk laurierblaadje een kruidnagel en leg deze in de pan tussen het vlees.
 5. Wanneer je het vlees in een snelkookpan bereidt, doe dan het deksel dicht en laat het vlees onder hoge druk 30 minuten garen. Doe daarna het vuur uit en laat de druk langzaam verminderen. Verwijder het deksel pas wanneer de druk van de pan is. Ga daarna naar stap 7.
 6. Voor een bereiding in een braadpan laat je het vlees afgedekt op een laag vuur gedurende 2½-3 uur sudderen.
 7. Bind de saus met 2 verkruimelde beschuiten (een beetje maizena of allesbinder kan ook) en laat de hachee zonder deksel nog 15 minuten zachtjes pruttelen. De uien worden met name na bereiding in de snelkookpan zo zacht dat ze grotendeels opgaan in de saus. Dit is erg lekker!
 8. Serveer de hachee met aardappelpuree, rode kool en eventueel wat appelmoes. Als koolhydraat arm(er) alternatief voor aardappelpuree kun je ook knolselderijpuree kiezen of deze bloemkoolpuree. Soms wordt hachee ook met rijst of hutspot gegeten. En zoals je op bovenstaande foto kunt zien hebben wij deze hachee ook gegeten met speciebonen en gebakken aardappelen (ook erg lekker!). Waarmee eten jullie het liefst hachee? Laat het me weten in een reactie onderaan deze post!

Benieuwd naar mijn andere (winterse) stoofgerechten? Wie weet vind je dit Stoofvlees met bokbier en appelstroop ook lekker of dit  Aziatische stoofvlees met steranijs en kaneel. Als vegetarisch alternatief kan ik je deze Vegetarische goulash met linzenmix aanraden!

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor de snelkookpan? Dan kun je hier lezen over het koken van kikkererwten in de snelkookpan en hier het recept van stoofvlees met bokbier en appelstroop uit de snelkookpan of erwtensoep.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

16 reacties

Tante 16 oktober 2019 - 17:00

wát leuk, een recept van oma H.
en het is er echt weer voor!
tante

Antwoord
Louise 21 oktober 2019 - 14:11

Zeker leuk om de recepten van de oma’s hier terug te zien en dat anderen ze ook weer gebruiken.
Liefs, je nicht(je) 🙂

Antwoord
Hermien 27 november 2019 - 13:40

oh dit lijkt mij heerlijk ga het een keer maken

Antwoord
Louise 27 november 2019 - 15:22

Wat leuk, ik hoop dat je er net zoveel van gaat genieten als wij! Groetjes, Louise

Antwoord
Marieke 25 april 2020 - 20:22

Top recept, gemaakt in de snelkookpan.
Echt heerlijk!!

Antwoord
Louise 28 april 2020 - 12:05

Fijn dat het heeft gesmaakt, erg leuk om te horen! Groetjes, Louise

Antwoord
Marieke 21 augustus 2020 - 12:00

Wij maken dit recept regelmatig in de snelkookpan, echt heerlijk!!
Ook het recept geprobeerd met het bokbier erin, frietjes erbij ook top!

Antwoord
Louise 22 augustus 2020 - 10:07

Inderdaad ideaal om het in de snelkookpan te maken, ik doe het ook graag op die manier! Fijn dat jullie zoveel plezier hebben van beide recepten. Dankjewel voor je bericht, leuk om te horen!

Antwoord
Pieter 27 oktober 2020 - 17:44

Gemaakt in de snelkookpan. Hemels. Kon niet stoppen met eten waardoor een kilo vlees met twee eters bijna geheel verorberd werd. Kan niet wachten om het weer te maken.

Antwoord
Louise 28 oktober 2020 - 11:34

Dat is inderdaad erg goed in de smaak gevallen! Wij vinden het ook erg erg lekker. Als ik voor 2 of 3 kook, maak ik speciaal minder klaar of ik zet een deel apart. Uit zelfbescherming. 🙂

Antwoord
Liesbeth 16 november 2020 - 18:51

Dit was heerlijk, zeker in combinatie met de rode kool! Ook eindelijk een recept waar ik mijn snelkookpan kon gebruiken. Heel goed!

Antwoord
Louise 18 november 2020 - 14:41

Leuk om te horen dat het in de smaak is gevallen.
Ik gebruik ook graag mijn snelkookpan hiervoor! Het is een stuk sneller klaar en net zo lekker. 🙂

Antwoord
Heike 17 september 2021 - 11:43

Het lijkt me een geweldig recept, vooral de kerrie en ketjap spreken mij aan. Ik ga het vanavond maken. Ben reuze benieuwd.

Antwoord
Louise 19 september 2021 - 11:58

De kerrie en ketjap geven er net een ander accent aan. Wij vinden het erg lekker, hopelijk hebben jullie er net zo van genoten!

Antwoord
Hermien 4 oktober 2021 - 11:04

Heb de hachee gemaakt in mijn snelkookpan. Vond wel dat een kilo rundvlees eigenlijk niks is als je wat in de vriezer wil doen. Misschien iets te lang opgestaan?
We vonden het erg lekker, dank voor het heerlijke recept.

Antwoord
Louise 7 oktober 2021 - 10:09

Goed om te horen dat het lekker was! Rundvlees slinkt inderdaad na het stoven, maar er zit gelukkig ook heel veel smaak in de saus.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.