Vanille-ijs met cognac

Vanille-ijs met cognac

by Louise

Vanille-ijs met cognacVanille-ijs met een verfijnd en fruitig aroma van Remy Martin Tercet Cognac. Erg lekker om dit heerlijke ijs puur als dessert te serveren, maar nog lekkerder is het in combinatie met fruit in de vorm van bijvoorbeeld een fruittaartje of een crumble! Of, zoals ik dit keer heb gedaan, met verkruimelde amaretti en geroosterde abrikozen. Deze abrikozen had ik nog in de vriezer van vorige nazomer, maar binnenkort zijn er weer verse abrikozen te verkrijgen om van te genieten. Rooster ze in de oven met wat suiker en een beetje honing naar smaak en eventueel een klein beetje boter. Als je toevallig lavendelbloemen of rozemarijnbloemetjes in de tuin hebt serveer die er dan bij, heerlijk!

Cocktail met Rémy Martin Tercet Cognac en Champagne

Foodpairing met Rémy Martin TERCET cognac champagne

Begin april waren mijn man en ik uitgenodigd voor een leuk uitje in het Westland dat in het teken stond van de lancering van Rémy Martin TERCET cognac champagne. Een bijzondere cognac met frisse fruittonen zoals passievrucht, mandarijn en ananas. Mijn man wilde deze cognac graag proeven en ik was uiteraard erg benieuwd naar de foodpairing met Tercet Cognac! Chef Niven Kunz van Restaurant Triptyque in Wateringen stelde een foodpairing samen waarin op verrassende wijze Tercet cognac in diverse gangen terugkwam. Bijvoorbeeld in een bieten vinaigrette met Opperdoezer en eidooier en in een cocktail crème bij kreeft en radijs (zie foto).

Restaurant Triptyque wederom Green Michelin star

Voorafgaand aan de lunch mochten we een kijkje nemen bij radijskwekerij Jongfresh in het Westland in Monster. Een leerzame ervaring! Wist je bijvoorbeeld dat de pittigheid komt van de mosterdolie in radijs? En dat deze pittigheid afhankelijkheid is van de kweekmethode en het ras? Niven Kunz gebruikt niet alleen deze jonge radijsjes in zijn restaurant, maar ook andere verse ingrediënten van lokale leveranciers uit het Westland en Midden-Delfland. Het werken met lokale seizoensgebonden ingrediënten en koken volgens het 80-20 principe (80% groenten en 20% vis/vlees) zijn slechts twee van de manieren hoe het restaurant haar duurzame visie verwezenlijkt. Dit doen zij op zo’n uitmuntende manier dat restaurant Triptyque op 24 april wederom met een Green Michelin star is onderscheiden! Een bekroning op het mooie werk van Niven Kunz, zijn vrouw Virginie van Bronckhorst-Kunz en hun team waar we, als het aan ons ligt, zeker nog een keer zullen terugkeren!

Remy MartinTercet Cognac

Foto credit: Rémy Martin

Remy Martin promotor groene gastronomie

Sinds de lancering van de Green Michelin star is Rémy Martin global partner en exclusieve promotor van deze onderscheiding die groene gastronomie eer aandoet. Net zoals de samenwerking met Niven Kunz wordt er wereldwijd samengewerkt met chefs van duurzame restaurants en winnaars van de Groene Michelinster. Om samen ecologisch verantwoorde gerechten te creëren die combineren met de verfijnde Rémy Martin smaken. Met als doel: meer mensen enthousiast maken voor duurzame gastronomie en wereldwijd een smaak voor duurzame uitmuntendheid te ontwikkelen. Dit heerlijke vanille-ijs is gebaseerd op het recept van Niven Kunz en in alle bescheidenheid kan ik zeggen dat hij inderdaad uitmuntend smaakt! 😉 Proef zelf maar…

Vanille ijs met cognac

Voor meer inspiratie, kijk gerust bij mijn andere ijs recepten!

Veel plezier en eet smakelijk!

Mijn bezoek aan de kweker en de lunch waren op uitnodiging, lees voor informatie mijn disclaimer.

Ingrediënten

  • 4 tl Rémy Martin TERCET Cognac
  • 300 g slagroom
  • 170 g melk
  • 90 g suiker
  • 1½ tl vanille pasta of -extract (of ½ vanillestokje zie toelichting onderaan*)
  • 3 eierdooiers

De gebruikte tl (theelepel) en el (eetlepel) zijn respectievelijk 5 en 15ml, hiervoor gebruik ik altijd keukenmaatschepjes.

Bereiding

  1. Breng de helft van de room samen met de melk en suiker aan de kook. Roer in een kom de eidooiers los en giet er de hete melk in twee etappes bij en roer tussendoor.
  2. Giet het mengsel terug in de pan en verhit het al roerende tot 80°C. Haal de pan direct van het vuur en giet er de andere helft van de koude room bij zodat het mengsel niet verder verhit (met kans op roerei in plaats van custard). Voeg dan ook de vanille pasta en cognac toe en meng het goed.
  3. Giet het in een schone kan en zet deze afgedekt gedurende een nacht in de koelkast zodat de smaken goed rijpen.
  4. Draai er in een ijsmachine ijs van volgens de gebruiksaanwijzing van je machine. Laat het ijs eventueel verder aanvriezen in de vriezer of serveer het direct (zie serveer tips onderaan).

Opmerkingen

*  Bij gebruik van ½ vanillestokje in plaats van vanille pasta, snijd je deze in de lengte doormidden. Schraap de zaadjes eruit en voeg deze samen met het stokje in stap 1 toe aan de suiker, melk en room. Breng het aan de kook en laat het daarna in de hete room 30 minuten trekken voordat je verder gaat naar stap 2. Verwijder het vanillestokje voordat je er ijs van draait.

Serveer tip:

Dit is ijs is op zich al een traktatie, maar met verkruimelde amaretti en geroosterde abrikozen (zie foto) is het helemaal een feest! Een andere combinatie met fruit is bijvoorbeeld met deze plaattaart met abrikozen en frangipane of deze abrikozen galette met lavendel en honing. En vanwege de tropische fruittonen in Tercet Cognac is dit ijs ook lekker met bijvoorbeeld ananas, passievrucht en mango.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.