Chocolade Espresso Koekjes

by Louise

chocolade espresso koekjesHet was er nog niet van gekomen om dit recept te plaatsen, maar het is al weer een half jaar geleden dat ik dit recept voor deze koekjes heb bedacht. De aanleiding hiervoor was een wedstrijd met de naam: “een koekje van eigen deeg…wie bakt het lekkerste koekje?” Deze uitdaging wilde ik wel aangaan en in de strijd om de eretitel leverde ik deze koekjes in. Het zijn lekkere, niet al te zoete, brosse koekjes. De espresso is niet dominant aanwezig, maar versterkt op een subtiele manier de chocolade smaak van cacao. Voor een feestelijk tintje heb ik een beetje Baileys toegevoegd, maar deze kun je eventueel vervangen. Mijn chocolade “roosjes” zijn bij de jury blijkbaar ook in de smaak gevallen. Niet de hoofdprijs, maar wel een eervolle tweede plek met een mooie keukenweegschaal als beloning!

Espressokoekjes KeukenAtelier.comIngrediënten (voor 20 – 25 koekjes, afhankelijk van de grootte):

 • 100 g zachte boter (kamertemperatuur)
 • 70 g poedersuiker
 • snufje zout
 • 1/2 tl vanille essence
 • 75 g patentbloem
 • 35 g maizena
 • 10 g cacaopoeder
 • 2 el  Bailey’s (alternatief: Amaretto, Kahlúa of melk)
 • 1 zakje espressopoeder (1,8 g)
 • 2 el cacao nibs* om te bestrooien

*cacao nibs zijn krokante stukjes ongezoete en onbewerkte cacaobonen met een pure chocolade smaak. Ze behoren tot de superfood familie en daarom kun je ze tegenwoordig in vrijwel alle supermarkten kopen. Behalve in koekjes, zijn ze ook erg lekker in de muesli!chocolade espresso koekjes 2
Bereiding:

 1. Roer de zachte boter met de poedersuiker tot een crème, dit kan gewoon zonder mixer in een kom met een lepel of spatel. Voeg vanille, espressopoeder en Bailey’s (of alternatief) toe en meng het tot een geheel.
 2. Zeef de bloem, maizena en cacao boven het botermengsel en roer het kort door tot een beslag.
 3. Doe het beslag in een spuitzak met kartelmond (1 cm diameter) en spuit ongeveer 24 platte rozetten beslag van 4 – 5 cm diameter op een bakplaat die is bekleed met bakpapier (houd de spuitmond dicht op de plaat, zodat je het beslag niet te dik opspuit). Gebruik twee bakplaten en houd voldoende ruimte tussen de rozetten, want de koekjes worden nog iets groter. Bestrooi ze met een paar cacao nibs, voor smaak én decoratie.
 4. Bak de koekjes in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C (conventionele oven), gedurende 12 – 14 min. Bij mij was 12 minuten voldoende, maar de juiste tijd is ook afhankelijk van de dikte van de koekjes. Het lastige met chocoladekoekjes is dat je de gaarheid niet aan de kleur kunt beoordelen, ze zijn immers al bruin. Laat de koekjes als ze uit de oven zijn nog een minuut op de bakplaat liggen, omdat ze nog erg zacht zijn. Daarna zijn ze makkelijke over te tillen op een rooster, waar je ze op helemaal laat afkoelen. Blijken de koekjes als ze zijn afgekoeld nog iets zacht in het midden, bak ze dan nog 1 minuutje langer.

Je kunt de koekjes prima bewaren in een goed afgesloten trommel. Langer dan 3 dagen heb ik niet kunnen testen, want toen was de trommel al leeg!

chocolade espresso koekjes 3Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

5 reacties

Berbera 9 september 2015 - 21:13

Lekker! Ik ga ze proberen (enne bij de Action hebben ze ook cacoa nibs voor een fractie van de prijs van de supers:)

Antwoord
KeukenAtelier 9 september 2015 - 22:43

Leuk Berbera en bedankt voor de nibs tip! Ik heb ze dacht ik bij Aldi gekocht en daar waren ze ook niet zo duur. Je kunt ze tegenwoordig zelfs bij Etos en Xenos kopen zag ik laatst.

Antwoord
emmaiscooking 10 september 2015 - 06:19

Wat een onwijs leuk idee en wat zien de koekjes er prachtig uit! Deze ga ik zeker eens maken! Verrukkelijke combi lijkt me dat koffie met chocolade, kan niet wachten!

Antwoord
KeukenAtelier 25 september 2015 - 08:58

Leuk Emma! Laat je me weten wanneer je ze hebt gemaakt? Ik ben benieuwd!

Antwoord
M. 3 augustus 2023 - 18:51

Het recept zojuist gemaakt. Het klonk als een interessant recept. Alle ingredienten bij elkaar word een stug beslagje. Ze lopen inderdaad uit, bij mij ongeveer 3,5cm waardoor het rozetpatroon niet echt meer zichtbaar is. Ik had het recept dubbel gedaan en ik kom uit op 30 koekjes.
Ik proef de espresso en de Baileys niet zo. De smaak van cacao is meer aanwezig. Ik ben een chocolade liefhebber dus dat is zeker niet erg.
Heb ze op 12 min gehouden en dan krijg je een bros koekje.
Een soort chocolade zandkoekje.
Ik had graag een foto toegevoegd voor het resultaat want ze zien er een beetje uit zoals chocolade chip cookies

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.