Chocolade Cupcakes

by Louise

 

chocolade cupcakeAlhoewel de cupcake zijn populariteitspiek al lang is gepasseerd denk ik dat deze uitvinding, net als de spijkerbroek, nooit meer helemaal uit de mode zal raken. Uit de vele cupcake variaties die er zijn wil ik naar mijn idee de beste met jullie delen en dat zijn deze chocolade cupcakes! Spreken in superlatieven kan gevaarlijk zijn, maar na het proeven zul je me begrijpen. Als je geen chocolade liefhebber bent kun je hier beter afhaken. Chocolade in de cake, de zijdezachte topping en chocolade ganache in het midden, er is geen ontkomen meer aan! Zie je op tegen het werk, zoek dan een medeplichtige voor de bereiding van deze “triple guilty pleasure”.

Dit recept is deels overgenomen van dit recept. Ik heb de hoeveelheid topping gehalveerd en vond dit in verhouding tot de cupcake het lekkerst.

Ingrediënten:

voor de ganache:

 • 55 g pure chocolade* in kleine stukjes
 • 60 g slagroom

voor de cupcakes:

 • 85 g pure chocolade* in kleine stukjes
 • 80 g hete koffie
 • 40 g cacaopoeder
 • 100 g tarwebloem of broodbloem
 • 150 g suiker
 • snufje zout
 • 1/2 bakingsoda
 • 90 g zonnebloemolie
 • 2 eieren (L)
 • 2 tl (witte wijn)azijn
 • 1 tl vanille extract

voor de topping:

 • 140 g zachte boter (kamertemperatuur)
 • 65 g poedersuiker
 • 40 g cacaopoeder
 • snufje zout
 • 120 g light corn syrup of glucose syrup of Lyle’s Golden Syrup*
 • 1/2 tl vanille extract
 • 110 g pure chocolade* in kleine stukjes

*Pure chocolade is er in verschillende soorten, ik heb voor de ganache chocolade met 70% cacao gebruikt en voor de cupcake en topping 55%. Ondanks dat normaal gesproken mijn voorkeur uitgaat naar melkchocolade, zou ik voor dit recept het gebruik hiervan afraden omdat het cacaogehalte hiervan te laag is en de hoeveelheid suiker juist te hoog.

**het gebruik van syrup (stroop) is om kristallisatie van suiker te voorkomen en om de topping mooi zacht en glimmend te maken. Corn syrup is in sommige toko’s te verkrijgen en glucose syrup kun je in vele bakkersbenodigdheden winkels kopen. Je kunt glucose overigens ook zelf maken met behulp van druivensuiker en water. Ik heb in dit recept gekozen voor Lyle’s Golden syrup, die tegenwoordig in vele supermarkten te verkrijgen is. Ik had het nog in huis, omdat ik het gebruik voor de gestoomde appel karamel cake. Golden syrup heeft echter in tegenstelling tot de andere twee soorten syrup een eigen smaak, maar deze blijkt in deze cupcake erg goed te combineren.chocolade cupcakes 2Bereiding:

 1. Begin met de ganache. Verhit de slagroom in de magnetron of een pannetje. GIet het vervolgens op de stukjes chocolade en laat het een twee minuten staan. Roer het om tot een chocoladesaus en de ganache is klaar! Bewaar het in de koelkast tot gebruik, maar niet langer dan 30 minuten, anders wordt het te hard.
 2. Nu de cupcakes. Schenk de hete koffie op de chocolade en laat het 2 minuten staan voordat je het omroert. Zet het apart tot later (niet in de koelkast).
 3. Meng in een kom de eieren, vanille, olie en azijn. Zeef boven een andere kom de bloem, bakpoeder, bakingsoda, cacao en zout. Voeg dan de suiker toe. Meng het afgekoelde chocolade-koffiemengsel bij het eimengsel en schenk dit op het bloemmengsel. Roer het om met een spatel of houten lepel en je beslag is klaar.
 4. Verdeel het beslag over 12 cupcake vormpjes en verdeel hier de ganache over.
 5. Bak de cupcakes in een voorverwarmde oven op 180°C (boven- en onderwarmte) gedurende 17-19 minuten. De ganache vormt een soort chocolade krater in het midden van de cake, maar de cake is dan wel gaar (test dit met een prikkertje).
 6. Laat de cupcake op een rooster compleet afkoelen in een uur. Maak ondertussen de topping. Smelt de chocolade en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Mix de zachte boter en poedersuiker met een mixer of in een keukenmachine tot een luchtige crème. Voeg de cacao, het zout, vanille en syrup toe en meng het tot het allemaal gemengd is. Voeg tot slot de gesmolten en afgekoelde chocolade en meng het nog kort. Als het goed is heb je nu een kom vol glanzende stevige chocolade topping.
 7. Decoreer de cupcakes met de topping, ongeveer 40 gram per cupcake. Je kunt dit met een spuitzak doen of gewoon met een lepel en eventueel de topping gladstrijken met een mesje of juist lekker “rommelig” laten. Het maakt eigenlijk niet uit, ze zullen sowieso indruk maken!
 8. Je kunt deze cupcakes gerust drie dagen bewaren zonder dat ze hun goede smaak verliezen, maar ik betwijfel of ze voor die tijd nog niet allemaal op zijn!

Chocolade Cupcake comprVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.