koffie brownie ijs

Koffie Brownie ijs – zonder ijsmachine

by Louise

koffie brownie ijsDe kans is misschien klein dat er een restje overblijft van zelfgebakken brownies. Mocht dat toch het geval zijn, verwerk ze dan in dit lekkere en super makkelijke koffie brownie ijs! Wil je het nog makkelijker doen, neem dan kant en klare brownies of verkruimelde Oreo koekjes.

Een tijdje geleden heb ik een nieuw recept voor glutenvrije brownies geprobeerd. Ze waren echt lekker zacht en “fudgy” zoals het recept had beloofd. Tijdens het eten ontstond het idee om een deel van deze brownies een tweede leven te geven. Stukjes toffee-achtige chocolade als kleine surprises in romig koffie ijs, mmmm dat moet toch lekker zijn? Ik had ooit koffieijs gemaakt en deze twee zouden naar mijn idee een goede match vormen. Het is een ongecompliceerd ijsrecept, waar je geen ijsmachine voor nodig hebt. Je klopt alle ingrediënten met de mixer en je vriezer doet de rest. 
koffie brownie ijs
Ingrediënten voor het ijs:

 • 175 g brownies* (gekocht of zelfgemaakt, recept zie verder)
 • 1 blikje gecondenseerde melk (397 g)
 • 600 ml slagroom
 • 3 sticks espressopoeder van elk 1,8 gram (ik heb Nescafé gebruikt)
 • 4 el Baileys likeur (of Tia Maria of Kahlua)**

1 el is 15 ml (zie maatschepjes)

*je kunt ook kant en klare brownies gebruiken of verkruimelde Oreo koekjes

**De likeur geeft extra smaak aan het ijs. De alcohol beïnvloedt bovendien de kristalvorming tijdens het vriezen en voorkomt dat het ijs te hard wordt. Je kunt de likeur eventueel achterwege laten, want de room en gecondenseerde melk houden het ijs ook enigszins zacht.

Bereiding ijs:

Klop de ingrediënten voor het ijs tot een dikke en lobbige roommassa. Snijd de brownies in kleine dobbelsteentjes van 1 cm. Doe een laag roommengsel in een bak en strooi wat brownie blokjes erop. Herhaal dit tot room en brownies op zijn en vries het geheel minimaal 6 uur.

Recept Glutenvrije Brownies (¼ van de brownies zijn voor het ijs nodig):

 • 180 g pure chocolade in stukjes
 • 85 g boter
 • snufje zout
 • 140 g suiker
 • 1 tl vanille extract
 • 2 eieren
 • 65 g gemalen amandelen
 • 40 g rijstebloem

Bereiding brownies:

Smelt de chocolade en de boter in de magnetron, roer elke 30 sec. even om. Laat het iets afkoelen en meng dan alle overige ingrediënten erdoor, de gemalen amandelen en de rijstebloem als laatste. Doe het beslag over in een brownievorm (22 x 22 cm) en bak het 20 min. in de oven op 180°C.

Tip: Je kunt het ijs eventueel serveren met deze chocoladesaus.

koffie brownie ijsVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

1 reactie

Emma 18 juni 2014 - 06:26

Koffiebrownieijs, dat lijkt me toch lekker!
Ga ik zeker onthouden om eens te maken!
Groetjes, Emma

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.