Chocolademousse taart

by Louise

Chocolademousse taart 1Het idee voor mijn chocolademousse taart is ontstaan door mijn kennismaking met een wel hele aparte methode om chocolademousse te bereiden. Deze  methode is uitgevonden door een Franse chemicus, Hervé This. Op basis van een chemische theorie, waar ik jullie verder niet mee lastig zal vallen. In de culinaire wereld worden water en gesmolten chocolade beschouwd als water en vuur met een schifting als gevolg. Maar door deze twee vijanden op te kloppen in een hele koude temperatuur krijg je juist iets subliems: een hele pure chocolademousse, zónder toevoeging van eieren, room of suiker.

Het leuke aan deze methode is dat je er ook mee kunt variëren en dat heb ik natuurlijk ook gedaan. In plaats van water heb ik namelijk koffie gebruikt. Ik ben eerlijk gezegd geen koffieliefhebber. Maar de combinatie van koffie en chocolade is een typisch voorbeeld van 1+1=3, het versterkt elkaar in smaak op een goede manier. Je kunt deze chocolademousse gewoon in een schaaltje serveren als dessert, maar deze mousse in een taart is dubbel feest!! De taartbodem die ik hiervoor heb gebruikt is een eenvoudige (bijna) “no-bake” versie op basis van verkruimelde koekjes. Hij hoeft slechts 10 minuten in de oven. De rest van de bereiding is pure chemie, maar dan zonder ingewikkelde formules.

Hier is een video met de uitleg van deze bijzondere methode.

Ingrediënten (voor een taartvorm van 20 cm diameter, 12 porties):

voor de taartbodem:

 • 180 g digestive koekjes
 • 50 g boter, gesmolten
 • 20 g cacao
 • 40 g suiker
 • 3/4 tl kaneel

voor de vulling:

 • 200 g pure chocolade, fijngehakt (70% cacao gehalte)
 • 180 g koffie
 • 60 g suiker + 3 el extra
 • 1 tl vanille extract
 • snufje zout
 • 200 g slagroom
 • als decoratie: paas chocolade, geraspte chocolade

Een tl= 5ml en een el= 15ml. Hiervoor gebruik ik speciale maatschepjes, deze zijn iets groter dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

Bereiding:

 1. Begin met de taartbodem. Verkruimel de koekjes. Dit kan in een huishoudmachine of doe de koekjes in een stevige plastic zak en rol er met een deegroller over tot ze verkruimelt zijn. Meng de koekkruimels met de overige ingrediënten en druk deze massa goed aan in de taartvorm die is bekleed met bakpapier (begin met de randen en dan de bodem dat gaat het makkelijkst). Bak de bodem gedurende  10 minuten in de oven op 170 °C (hetelucht). Laat de bodem daarna helemaal afkoelen voordat je hem vult. Dit alles kan ook 1 dag van tevoren.
 2. Klop de slagroom stijf met 3 el suiker en 1/2 vanille extract. Bewaar de slagroom in de koelkast tot later.
 3. Nu het leukste deel: de chocolademousse! Zet een grote kom met ijsblokjes klaar en zet daarin een kleinere kom. Verwarm de koffie, 60 g suiker, een snufje zout en 1/2 tl vanille extract samen met de chocolade in een steelpan tot je een chocoladesaus hebt (niet laten koken!). Giet de chocoladesaus in de kleine kom boven het ijs en begin te kloppen met een garde. Klop door tot de chocoladesaus de dikte heeft van vla*. Haal de bak met chocolade uit de kom met ijs en meng er de helft van de stijfgeklopte slagroom door. Schep de chocolademousse in de taartbodem en laat hem minstens één uur opstijven in de koelkast.
 4. Decoreer de taart met de rest van de slagroom en decoreer met allerlei leuke chocolade eitjes of andere decoratie naar keuze (zie tip).

Als je te lang door gaat met kloppen kan de chocolade korrelig worden. Dit is niet erg. Verwarm het mengsel dan opnieuw (in magnetron of in pan) en klop het wederom in een kom boven ijs.

Tip: Ik heb de taart in Paassfeer gedecoreerd, maar je kunt er natuurlijk ook allerlei andere chocolade decoratie of taart strooisels voor gebruiken. Ik denk dat het ook erg lekker is om met allerlei  rood fruit te versieren in zomer!

Chocolademousse taart 2

Ben je op zoek naar meer culinaire inspiratie voor de Pasen? Kijk dan hier voor meer Paasrecepten.

Fijne Paasdagen!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.