Tiramisu met limoncello en lemoncurd

by Louise

Lemoncurd tiramisu met limoncelloDeze tiramisu met lemoncurd en limoncello is een frisse en smaakvolle variant op de bekende Italiaanse tiramisu. Dit keer niet met koffie, maar met frisse citroen. Hij is ook gemaakt zonder gebruik van rauwe eieren, waarvan ik het gebruik in mijn recepten het liefst vermijd. Tiramisu betekent trek mij omhoog, oftewel maak mij blij en ik kan je verzekeren dat dat met deze tiramisu helemaal goed komt. De citroensmaak is namelijk niet wrang, maar fris en zeer aangenaam (waarschuwing: je blijft ervan eten).

Tiramisu met lemoncurd en limoncello

Tiramisu met zelfgemaakte lemoncurd

Voor de vulling gebruikte ik mijn zelfgemaakte lemoncurd, dit keer zonder passievruchtensap maar met 100% citroensap. Je kunt ook kant-en-klare lemoncurd gebruiken. Let er dan wel op dat deze kunnen verschillen in smaak (meer/minder zoet of zuur). Om je gerust te stellen kan ik je in ieder geval vertellen dat het zelf maken van lemoncurd met mijn recept echt niet moeilijk of bewerkelijk is, net als het maken van deze tiramisu overigens.

Ik maakte deze tiramisu in een vierkante schaal van 20×20 cm, waar je zeker 10-12 porties uit haalt. Het is immers een lekkernij waarbij je niet te grote porties serveert, ondanks dat de verleiding er zeker is! Je kunt het recept met gemak verdubbelen als je dit voor een grotere groep wilt maken, ideaal dus voor feesten en partijen. Maak het een (halve) dag van tevoren zodat de tiramisu goed kan opstijven.

Tiramisu met lemoncurd

Als dit recept je aanspreekt, vind je wellicht deze recepten ook lekker:

Veel plezier en eet smakelijk!

Tiramisu met limoncello en lemoncurd

Personen: 10-12 Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor een schaal van 20 x 20 cm:

voor de siroop:

 • 100 g limoncello
 • 25 g suiker
 • 40 g citroensap, vers geperst

voor de vulling:

 • 34 lange vingers* (ongeveer 225 g)
 • 250 g mascarpone
 • 250 g slagroom
 • 325 g lemoncurd** volgens dit recept of kant-en-klaar
 • 25 g suiker
 • 1 zakje vanillesuiker (of ½ tl vanille extract)

voor de afwerking:

 • 2-3 el geroosterde amandelen

*  Leg voordat je begint de lange vingers op proef op de bodem van de schaal. Zo weet je precies hoeveel er in passen. Verdubbel dan het aantal (je maakt immers 2 lagen).

**  Ik heb voor deze tiramisu mijn recept voor lemoncurd gebruikt, dit keer heb ik geen passievrucht gebruikt maar 120 g citroensap.

Bereiding

 1. Als je zelfgemaakte lemoncurd gebruikt, maak deze dan 1 dag van tevoren zodat hij kan afkoelen.
 2. Maak een siroop van de hiervoor genoemde ingrediënten. Meng ze goed door regelmatig te roeren en verwarm het desnoods kort als je wilt dat het sneller mengt. Laat de siroop dan wel weer afkoelen voor gebruik.
 3. Bekleed eventueel de schaal met huishoudfolie als je de tiramisu later makkelijk in z'n geheel uit de schaal wilt halen om in stukken te snijden. Als je de tiramisu rechtstreeks uit de schaal serveert kun je deze stap overslaan.
 4. Klop de slagroom stijf (tot de consistentie van kwark) met de suiker en vanille(suiker). Klop in een andere kom de mascarpone met 250 g lemoncurd tot een homogene massa (bewaar de overige 75 g in de koelkast voor de afwerking). Meng de slagroom en mascarpone met een spatel (hou het luchtig) en bewaar het zo nodig in de koelkast tot gebruik.
 5. Wentel de helft van de lange vingers één voor één in de siroop en beleg de bodem van de vorm hiermee (suikerlaagje naar boven). Tip: ik heb ontdekt dat als ik de lange vingers ongeveer 5-10 seconden wentel in de siroop ik hiermee precies uitkom. De eerste keer deed ik het korter en hield ik siroop over, deze heb ik toen over de tweede laag lange vingers verdeeld.
 6. Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de lange vingers en strijk het glad. Herhaal stap 5 en leg de lange vingers op de mascarpone. Verdeel de rest van de mascarpone hierover en strijk het glad. Laat de tiramisu (losjes afgedekt met huishoudfolie) minstens 4-6 uur in de koelkast opstijven, een nachtje is ook prima.
 7. Roer de resterende 75 g lemoncurd even los en bestrijk de opgesteven tiramisu ermee. Bestrooi hem daarna met geroosterde amandelen. Doe dit laatste het liefst kort voor het serveren, anders worden de amandelen zacht terwijl de krokante amandelen er juist lekker bij zijn als contrast! Serveer de tiramisu eventueel met wat rood zomerfruit en voor de liefhebber ook nog een glaasje ijskoude limoncello.

Opmerkingen

Tip: De tiramisu opscheppen met een lepel gaat op zich prima. Als je echter mooie strakke porties wilt, bekleed de bakvorm dan van tevoren met huishoudfolie. Zo kun je de opgesteven tiramisu makkelijk uit de vorm tillen. Als je de tiramisu voorafgaand aan het snijden even in de vriezer doet, kun je 'm daarna makkelijker in mooie rechte stukken snijden.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

13 reacties

Louise 4 september 2019 - 23:25

Ik heb dat nog niet geprobeerd, maar ik denk dat je de 100 g limoncello dan het beste kunt vervangen door 100 g citroensiroop (een mengsel van citroensap, water en suiker). Limoncello is vrij zoet dus maak de siroop niet te zuur. Succes ermee en ik hoor graag hoe het is gegaan! Groetjes, Louise

Antwoord
Hermien Blommers 26 december 2019 - 13:25

De tIramisu met limoncello was echt heerlijk. Ik heb de kant en klare lemoncurd gebruikt. Voor het bestrijken vd tiramisu is het handig de lemoncurd even goed door te roeren in een schaaltje. Dan strijk je het er dunner en makkelijker op. Ik had amandeleeepjes gebruikt (per ongeluk gepakt) maar dat gaf een lekkere bite eraan.
Kortom een heerlijk, niet te zwaar toetje en makkelijk te maken.

Antwoord
Louise 27 december 2019 - 09:57

Wat fijn dat het jullie heeft gesmaakt! Het losroeren van de lemoncurd is inderdaad handig. Ik doe het ook altijd, ik zal het er voor de duidelijkheid even bij vermelden. De krokante amandelen geven er een lekker contrast aan, met amandelreepjes is dat nog meer dan met geschaafde amandelen. Goede tip!

Antwoord
Christine 14 februari 2020 - 08:56

Gemaakt met oud en nieuw maar dan als cakerol (met het biscuit van de tiramusurol) ipv de lange vingers. Laagje lemoncurd over de rol gesmeerd na het besprenkelen met de limoncello. Heel fijn dessert en heel makkelijk in het groot te maken op deze manier!

Antwoord
Louise 14 februari 2020 - 16:04

Wat leuk dat je twee van mijn recepten hebt gecombineerd! Dat is een goede variatie tip en inderdaad erg praktisch voor een groter gezelschap. Dankjewel voor je bericht! Groetjes, Louise

Antwoord
Altine 7 mei 2020 - 13:00

Superlekker en heel makkelijk met de aanwijzingen van keukenatelier. Mmmmm…..

Antwoord
Louise 7 mei 2020 - 15:58

Hi Altine,
Bedankt voor je enthousiaste reactie en fijn dat ook dit recept jullie heeft gesmaakt! 🙂
Groetjes, Louise

Antwoord
Desiree 9 december 2020 - 21:07

Hallo, kun je dit recept ook invriezen?

Antwoord
Louise 11 december 2020 - 21:08

Ik heb dit nog niet geprobeerd, dus ik zou het eerlijk gezegd niet weten.

Antwoord
Inge 5 juni 2021 - 22:44

Gemaakt voor de verjaardag van mijn schoonmoeder met een door haar vriendin zelf gemaakte limoncello. Echt waanzinnig lekker! Dank je wel!

Antwoord
Louise 8 juni 2021 - 10:57

Een zelfgemaakte limoncello, dat maakt het nog specialer! Lijkt me erg leuk. Fijn dat je zo enthousiast bent over dit recept en bedankt voor je reactie!

Antwoord
Sylvia 24 december 2021 - 08:02

100 g limoncello? Moet het niet 100 ml zijn?

Antwoord
Louise 24 december 2021 - 09:22

Ik weeg mijn vloeistoffen meestal af op de weegschaal. Dat is vaak makkelijker en nauwkeuriger.
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.