orzotto met tomaat 2 | KeukenAtelier

Orzotto met geroosterde tomaatjes

by Louise

orzotto met tomaat 2 | KeukenAtelierZoals ik had beloofd in het recept van de orzotto met venkel en tuinerwten, had ik voor jullie nog een vegetarische variant in petto. De wijzigingen zijn niet heel ingewikkeld, maar het resultaat is toch wel heel anders. De zoete geroosterde tomaat en knoflook geven in combinatie met Parmezaanse kaas namelijk net weer een andere smaak aan deze orzotto. Vraag me niet welke van de twee mijn voorkeur heeft, ik vind ze namelijk allebei erg lekker vandaar dat ik ze ook beide op mijn site wilde delen.

Ik heb deze twee orzotto recepten op dezelfde dag gemaakt, wat prima te combineren was. Misschien is dit daarom ook gelijk een handige tip voor jullie, wanneer je bijvoorbeeld een keer een vegetarische en niet-vegetarische maaltijd tegelijkertijd wilt bereiden. De bereiding is voor beide versies eigenlijk tot stap 6 hetzelfde. Daarna verdeel je de orzotto over twee pannen en volgt dan de laatste stap van de bereiding afzonderlijk voor beide orzotto’s. Dien de ene helft op met bijvoorbeeld gerookte zalm of blokjes ham en de andere (vegetarische) helft met de tomaatjes en knoflook, die je ondertussen in de oven hebt geroosterd. Zo maak je in één klap iedereen blij aan tafel!

Schrik niet van de hoeveelheid knoflook die hierin is verwerkt, er gaan maar liefst 10 tenen! Maar door het roosteren in de oven krijgen ze een zoete en milde smaak, die niet meer lijkt op de heftige smaak die rauwe knoflook heeft. Je kunt de hoeveelheid natuurlijk altijd verminderen, maar je zult zien dat het echt heel erg lekker is, zeker in combinatie met de tomaatjes en de Parmezaanse kaas.

Wellicht vind je deze orzotto met geroosterde pompoen, prei en geitenkaas ook lekker, of deze gerechten met orzo.

orzo pasta | KeukenAtelierIngrediënten:

 • 400 g risoni (pastasoort, zie foto hierboven)
 • 3 el olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 10 tenen knoflook, waarvan 2 geperst en 8 heel en ongepeld
 • 200 ml witte wijn (of water)
 • 800 ml heet water
 • 2 bouillontabletten (groente-, of kippenbouillon indien niet strict vegetarisch nodig is)**
 • 350 g venkel*, in stukjes gesnipperd
 • 200 g tuinerwten*, diepvries niet ontdooid
 • ½ (biologische) citroen, sap en rasp
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • 100 g crème fraîche
 • 60 g Parmezaanse  kaas, geraspt
 • verse basilicum blaadjes, naar smaak
 • 500 g kleine tomaatjes

* Andere groenten die je voor dit recept bijvoorbeeld ook zou kunnen gebruiken zijn: prei, wortel, bleekselderij, knolselderij en courgette.

** of zelf getrokken bouillon

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Doe de tomaatjes en 8 teentjes knoflook (met schil en al) in een ovenschaal. Bedruppel met een beetje olijfolie en bestrooi met een beetje peper en zout. Bak ze gedurende 10 minuten. Schakel de oven dan uit, maar laat de schaal in de oven staan tot de orzotto klaar is.
 2. Fruit, terwijl de tomaatjes in de oven staan, de ui in 2 el olijfolie in een ruime pan tot hij zacht is. Voeg dan de venkel en 2 teentjes knoflook toe en bak het twee minuten zachtjes mee.
 3. Voeg de risoni toe en roer het even om, zodat alle korreltjes zijn bedenkt met een laagje olie. Schenk de wijn erbij en roer om.
 4. Schenk het hete water erbij en voeg ook de bouillonblokjes toe. Roer het geheel om en laat het ongeveer 10-15 min zachtjes pruttelen (zonder deksel) tot de pasta gaar is en bijna al het vocht is verdampt. Roer het ondertussen wel af en toe goed om, zodat het niet op de bodem aanbakt.
 5. Voeg de erwten en crème fraîche op het laatst toe wanneer bijna al het vocht is opgenomen. De erwten hebben maar een korte kooktijd nodig, zodat ze nog lekker een beetje knapperig blijven.
 6. Doe het citroensap, de citroenrasp en de Parmezaanse kaas erbij en roer het goed om. Breng de orzotto op smaak met eventueel een beetje zout en flink wat versgemalen zwarte peper en bestrooi deze tot slot met wat gescheurde basilicumblaadjes.
 7. Dien de orzotto direct op. Als je hem langer laat staan wordt hij wat droger, zoals je op de foto kunt zien. Op zich is dat geen probleem, voeg dan gewoon nog een beetje extra water naar behoefte toe en warm het even door.

Het bord op de foto is van Bordenenzo uit de Polar lijn.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

orzotto met tomaat 1 | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.