homemade mayo zonder ei 1 | KeukenAtelier

Homemade vegan mayonaise (zonder ei)

by Louise

Meestal gebruik ik thuis mayonaise uit de winkel, maar zo af en toe maak ik ook deze verse vegan mayonaise. Waarom? Omdat het niet alleen erg lekker is, maar ook best wel leuk en eigenlijk ook niet zo moeilijk is om te maken. Je mengt alle ingrediënten met een staafmixer en in een paar minuten is je homemade mayo al klaar. Bovendien kun je er op deze manier ook letterlijk je eigen draai aan geven door er allerlei smaakmakers aan toe te voegen. Mijn enige bezwaar vroeger, om zelfgemaakte mayonaise te maken, was dat er een rauw ei in moest. En het eten van rauwe eieren kan riskant zijn vanwege bacteriën. Je kunt natuurlijk ook gepasteuriseerde eieren kopen, maar dat vond ik net iets teveel gedoe voor alleen wat mayonaise.  Dus toen ik het fenomeen aquafaba ontdekte ging er een wereld voor me open.

Vegan mayonaise

Vegan mayonaise met aquafabe

Aquafaba betekent letterlijk bonenwater, dit is het kookvocht wat je overhoudt wanneer je peulvruchten kookt. Meestal wordt het kookvocht van kikkererwten bedoeld, zoals ook vandaag in dit recept. Dit vocht lijkt qua chemische eigenschappen namelijk op eiwit van een ei en is in dit recept dus ook de vervanger voor het rauwe ei. Wist je al dat er zelfs een woord bestaat voor mayonaise op basis van aquafaba: fabanaise?

Fabanaise en meer

In veganistische recepten, waar alle dierlijke produkten worden gemeden, wordt aquafaba al langer gebruikt. Je kunt er namelijk van alles mee maken, zelfs meringues! Dus gooi het vocht voortaan niet zomaar weg. Denk er wel aan dat je het blik of de pot eerst goed schudt voordat je het afgiet, zodat alle nodige bestanddelen in het vocht zijn gemengd. En wat moet je nou met die kikkererwten als je nu deze fabanaise wilt maken? Maak er dan bijvoorbeeld een lekkere hummus van, zoals ik hier al eerder heb gemaakt. Of je kunt de kikkererwten ook kruiden met specerijen en roosteren in de oven met een beetje olijfolie. Een gezonde en lekkere snack! En er zijn nog meer lekkere gerechten te maken met kikkererwten zoals deze:

Vegan mayo

Vegan mayonaise in vele variaties

In het recept voor deze mayonaise heb ik knoflook en koriander toegevoegd, maar je kunt deze ook weglaten als je liever een neutrale mayonaise wilt. En zoals ik net zei, je kunt er ook je eigen draai aan geven door middel van allerlei andere toevoegingen. Ik geef je straks enkele tips hiervoor. Deze (kruiden)mayonaise is erg goed te combineren met allerlei gerechten, zoals: bij vis, kip, gegrilde groente, op een sandwich, of bijvoorbeeld als dipsaus bij rauwkost. Met de gegrilde vegetarische portobello burger die je op de foto ziet, is het ook een heerlijke combinatie.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Homemade vegan mayonaise (zonder ei)

Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 1 el witte wijnazijn
 • ½ tl Dijon mosterd
 • 1-2 teentjes knoflook (afhankelijk van je smaak), geperst
 • ½ tl zout
 • 1 tl suiker
 • 8 g koriander (of alternatieven, zie tips)
 • 200 ml zonnebloemolie
 • 3 el aquafaba* (afgegoten kookvocht van een blik kikkererwten)
 • 12 kikkererwten

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Doe alle ingrediënten, behalve de knoflook, koriander en olie in een smalle hoge mengbeker. Pureer dit met een staafmixer. Doe de olie gemakshalve in een schenk- of maatbeker. Voeg dan terwijl je met de staafmixer mengt, in een dun straaltje de olie erbij. Pas als de olie voor ongeveer 1/3 erbij is geschonken, zul je merken dat de vloeistof gaat binden. Vanaf nu kun je iets sneller de olie toevoegen. Ga hiermee door tot alle olie is toegevoegd. Als het goed is wordt de vloeistof steeds dikker.
 2. Voeg als laatste de koriander en knoflook toe en pureer dit met de staafmixer tot een homogene mayonaise. Doe de mayonaise in een schoongemaakte (gesteriliseerde) pot en bewaar het in de koelkast* (zie waarschuwing).
 3. Ik maak dit altijd met een staafmixer, maar je zou dit ongetwijfeld ook in een blender kunnen maken.

*Waarschuwing: bewaar de mayonaise in de koelkast, maar ook daarin niet te lang. Er zit immers aquafaba, verse kruiden en rauwe knoflook in. Hierdoor bestaat de kans op bacteriegroei met ernstige gevolgen (zie dit artikel over knoflookolie).

Opmerkingen

Tip: de koriander en knoflook kun je weglaten voor een naturel mayonaise en voor andere variaties kun je in plaats van koriander ook toevoegen:

 • basilicum
 • dille
 • dragon
 • peterselie
 • truffel(olie)
 • kerrie
 • misopasta
 • saffraan
 • chilipoeder, harissa of srirachasaus
 • (biologische) citroenrasp en een beetje citroensap (in plaats van azijn)
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Tineke 23 mei 2017 - 20:17

Leuk recept Louise! Ik ga het zeker binnenkort maken.
Ik heb trouwens een keer meringues gemaakt van aquafaba. Dat gaat heel goed en je proeft helemaal niet dat het daarvan gemaakt is.

Antwoord
Louise 24 mei 2017 - 08:24

Leuk Tineke, ik ben benieuwd welke smaak jij gaat maken? Ik heb ook een keer aquafaba meringues gemaakt, Ik moest de aquafaba wel veel langer kloppen dan gewoon eiwit om het voldoende stevig te krijgen. Soms wil het helpen om een beetje cream of tartare toe te voegen als stabilisator van het schuim. Misschien ga ik dat een volgende keer ook maar eens proberen. Groetjes, Louise

Antwoord
Demelza 25 oktober 2023 - 18:20

Perfect recept! Heb mijn versie naturel gehouden, erg lekker en romig geworden. Heb trouwens alles in een hoge beker gedaan en de staafmixer vanaf de bodem langzaam omhoog laten komen en werkte perfect. Binnen 5 seconden was de mayo klaar

Antwoord
Louise 27 oktober 2023 - 11:48

Fijn dat hij zo in de smaak is gevallen en zo te horen was ‘ie ook makkelijk te maken en lekker snel klaar!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.