pizza met bbq kip

BBQ pizza

by Louise

Deze lekkere zomerse BBQ pizza is zijn naam dubbel en dwars waard! Hij is namelijk belegd met sticky “pulled” bbq kip, kaas en knapperige groenten. Daarbij is deze pizza ook nog eens gebakken op de barbecue, met als resultaat een super krokante bodem. Om het extra makkelijk te maken heb ik enkele trucjes gebruikt die ik je zo zal verklappen. Het is sowieso erg leuk om te maken met een heerlijke beloning na slechts 15 minuten!

bbq pizza

Makkelijke BBQ pizza met kant en klaar pizzadeeg

Voor deze pizza heb ik dit keer het kant en klare pizzadeeg gebruikt van Tante Fanny. Hiermee is het meeste werk van het pizza maken namelijk al voor je gedaan. Zo kun je op een zonnige dag optimaal buiten genieten en de dag relaxed afsluiten met je eigen pizza van de barbecue. En om het helemaal makkelijk te houden heb ik als basis voor de “pulled” bbq kip een gegrilde kippenpoot van de poelier gebruikt en barbecuesaus uit de winkel. Dit maakt het, in combinatie met verse groente op de pizza en een salade erbij, niet alleen een smaakvolle maar ook een makkelijke zomerse maaltijd.

barbecue pizza

Borrelhapje of kinderpizza met groenten poppetjes

Behalve deze heerlijke pizza in bbq stijl, kun je natuurlijk nog oneindig veel andere variaties bedenken. Met bijvoorbeeld tomatensaus, kaas en basilicum of met gegrilde groenten en pesto. Of kijk eens op deze pagina van Tante Fanny waar je diverse BBQ recepten en tips kunt lezen met Tante Fanny Pizza- en Flammkuchendeeg. Je kunt de pizza serveren als hoofdgerecht maar ook als borrelhapje tijdens een gezellig barbecue avondje. Ook is het leuk om je kinderen hun favoriete topping te laten kiezen en ze zelf hun pizza laten beleggen. Laat ze dan bijvoorbeeld poppetjes maken van paprika, tomaat, mais en olijven. Zo worden er ongemerkt ook nog groenten naar binnen gewerkt! ­čśë

BBQ pizza op pizzasteen met semolina

Het beste resultaat krijg je als je de pizza bakt op een pizzasteen in de barbecue. Laat de steen dan eerst opwarmen volgens de bijgeleverde gebruiksaanwijzingen. Het opgerolde pizzadeeg wordt geleverd op bakpapier, die ik bij bereiding in de oven ook altijd graag gebruik. Maar bij het bakken op de barbecue zijn de temperaturen hoger (rond 250┬░C), daarom zou ik hierbij het bakpapier niet gebruiken. Om te voorkomen dat de pizza vastplakt kun je het beste wat semolina/semola (tarwegriesmeel) strooien op de pizzaschep voordat je het pizzadeeg erop legt. Beleg dan je pizza met de toppings en check voordat je de pizza op de barbecue schuift nog even of het deeg los ligt door voorzichtig te schudden met de pizzaschep. Is dit niet het geval, schuif dan even met een spatel onder de pizza door zodat hij weer loskomt van de schep.

Veel BBQ plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Meer van mijn recept idee├źn met Tante Fanny blader- en pizzadeeg kun je hier vinden.

BBQ pizza

Personen: 2-4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingredi├źnten

Voor de BBQ pizza (voor 2 personen als hoofdgerecht, voor 4 als hapje):

 • 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg
 • 1 gegrilde kippenpoot*, (ongeveer 110 g kip zonder bot)
 • 60 g bbq saus**
 • 8 snoep tomaatjes, gehalveerd of kleiner
 • 1 kleine rode ui, in dunne halve ringen
 • ┬Ż bol mozzarella (75 g), in stukjes
 • 100 g geraspte kaas, (jong) belegen of een mix met Cheddar
 • ┬Ż kleine groene paprika, in stukjes
 • 2 el gehakte verse peterselie of koriander
 • chilivlokken, (optioneel) om te bestrooien
 • semolina/semola voor het bestrooien

*  Ik gebruikte een gegrilde kippenpoot van de poelier. Als alternatief kun je ook kipfilet koken in bouillon. Ik denk dat je ook vega kip stukjes kunt gebruiken voor een vegetarische variant.

** Kies je favoriete bbq saus of maak 'm zelf, het liefst een donkere sticky saus. Afhankelijk van de soort saus die je kiest, heb je iets meer of minder ervan nodig (gebruik dus naar smaak).

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Verhit je BBQ tot 250°C  met een pizzasteen.
 2. Haal het vlees van de kippenpoot en trek od snijd het vlees uitelkaar. Met het vlees met 1/3 van de saus en zet het apart.
 3. Rol het pizzadeeg uit en verdeel het in twee stukken zodat hij op de pizzasteen past. Bestrooi de pizzaschep met semolina. Verwijder het bakpapier van het pizzadeeg en leg het op de met semolina bestrooide pizzaschep.
 4. Gebruik telkens de helft van alle ingredi├źnten omdat je immers twee halve pizza's maakt! Smeer het deeg in met de resterende barbecuesaus en bestrooi de pizza met geraspte kaas (houd een beetje achter voor straks). Verdeel dan de kip, tomaatjes, paprika, rode ui en mozzarella erover. Bestrooi tot slot met een beetje geraspte kaas. Check voordat je de pizza op de barbecue schuift nog even of het deeg los ligt door voorzichtig te schudden met de pizzaschep. Is dit niet het geval, schuif dan even met een spatel onder de pizza door zodat hij weer loskomt van de schep.
 5. Schuif de pizza op de pizzasteen en bak hem tot de bodem goudbruin is. Dit duurde bij ons ongeveer 8 minuten, maar dit hangt ook van de temperatuur van je barbecue af.
 6. Bestrooi de pizza eventueel met wat chilivlokken naar smaak (erg lekker!). Serveer de pizza als hoofdgerecht met bijvoorbeeld coleslaw (zie notities voor recept). Of serveer de pizza in kleinere stukjes als borrelhapje.

Opmerkingen

Ingredi├źnten coleslaw:

 • ┬╝ spitskool, in hele dunne reepjes
 • 1 bosui, fijn gehakt
 • 1 winterpeen, in julienne reepjes
 • 2 el gehakte verse peterselie
 • 2 el yogonaise
 • 1┬Ż el witte wijnazijn
 • ┬Ż tl suiker
 • zout en peper

Bereiding coleslaw: meng alle ingredi├źnten en laat het daarna een half uur in de koelkast staan zodat de smaken goed intrekken. Roer de coleslaw tussentijds een paar keer om.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept idee├źn

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.