Krokante Thaise bloemkool bites

Crispy bloemkool nuggets uit de oven

by Louise

krokante bloemkool bites makenDat ik ooit nog eens voor mijn plezier zou snacken van bloemkool had ik vroeger niet gedacht, maar tegenwoordig komt het regelmatig voor. Deze krokante bloemkool bites doen wat mij betreft niet onder voor een gefrituurde kip nugget. Dat ze daarentegen een “verantwoordere” keuze zijn hoef ik niet uit te leggen. Desondanks zijn ze erg lekker!

Boordjes met krokante bloemkool bites

Bloemkool nuggets met Thaise kruiden

Een tijdje geleden maakte ik al eens smakelijke Buffalo Bloemkoolwings, een variatie op de Buffalo Cickenwings. Deze Thaise bloemkool bites zijn weer compleet anders en maakt de keuze misschien erg moeilijk. Maar allebei proberen mag natuurlijk altijd! Voor deze bloemkool nuggets gebruikte ik de kruiden van mijn favoriete Thaise Massaman curry. Deze curry is zeer mild gekruid met onder andere kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en frisse citrus smaken. De kant en klare currypasta maakt het makkelijk en de combinatie met bloemkool werkt erg goed!

krokante bloemkool met Thaise kruiden

Krokante bloemkool bites uit de oven

Om deze bloemkool bites zo krokant te krijgen heb je niet meer nodig dan panko (grof broodkruim), een klein beetje olie en een oven. Inderdaad geen frituurpan, dus da’s in meerdere opzichten fijn. Door de panko eerst te mengen met olie voordat je de bloemkool ermee paneert, worden ze rondom mooi egaal goudbruin en super crispy (win win!). Halverwege de baktijd bedruppel ik ze met een beetje zoete chilisaus voor extra smaak. De chilisaus kun je er ook nog extra bij serveren, samen met wat limoen, bosui en koriander. Deze krokante bloemkool bites zijn een ultieme snack, maar zijn ook erg lekker om te combineren en dan te serveren als hoofdgerecht (zie serveertips onderaan).

krokante bloemkool bites

Veel plezier en eet smakelijk!

Krokante Thaise bloemkool bites

Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 1 middelgrote bloemkool, ongeveer 700 g
 • 35 g massaman currypasta (½ zakje Fairtrade currypasta*)
 • 80 g melk, plantaardige melk voor vegan optie
 • 35 g pindakaas, liefst met grove nootjes
 • 1 tl limoen- of citroensap
 • 30 g bloem
 • 1 tl honing
 • 50 g panko
 • 2 el olijfolie
 • 50 g zoete chilisaus en extra om te serveren

*  deze is volgens de info op de site oa. te koop bij AH (ik vond 'm bij AH XL), Jumbo en Plus. Massaman currypasta is er ook van andere merken, maar deze heb ik niet voor dit recept getest. De benodigde hoeveelheid kan daarom eventueel afwijken.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200ºC (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was en droog de bloemkool en snijd deze in “hapklare” roosjes.
 2. Roer in een grote kom (waar straks ook alle roosjes in passen) een homogeen beslag van de currypasta, melk, pindakaas, limoensap, bloem en honing. Meng in een kleiner kommetje de panko met olijfolie totdat de olie goed is verdeeld.
 3. Doe de bloemkoolroosjes in de kom bij het beslag en hussel het goed om zodat alle roosjes zijn bedekt met het beslag. Dit gaat het makkelijkst met 2 grote lepels of een slabestek. Als alternatief voor het husselen kun je ook alle roosjes stuk voor stuk dippen in het beslag, maar het husselen gaat sneller en heeft daarom mijn voorkeur.
 4. Als alle roosjes goed zijn bedekt met het beslag, dip je ze stuk voor stuk in de panko. Hiervoor kun je ze het beste bij het steeltje oppakken zodat je de bolle kant van het roosje makkelijk kunt paneren. Leg dan alle roosjes op de bakplaat en zorg dat ze elk voldoende ruimte hebben zodat ze straks rondom krokant kunnen bakken.
 5. Bak de roosjes 15 minuten in de oven. Haal de bakplaat daarna eruit om de roosjes te bedruppelen met wat zoete chilisaus. Bak ze dan nog 10-15 minuten tot de roosjes beetgaar zijn en krokant en goudbruin gebakken. Serveer ze desgewenst met wat extra chilisaus, partjes limoen, gesneden bosui en koriander.

Opmerkingen

Serveer tips. Deze krokante bloemkool hapjes zijn erg lekker:

 • als snack, bijvoorbeeld bij de borrel
 • als hoofdgerecht in combinatie met rijst en een (vega) curry
 • met een pitabroodje of tortilla wrap, met wat limoenmayonaise, sla en komkommerzuur
 • als bijgerecht bij een barbecue
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Anna 8 november 2021 - 22:11

Hoi Louise, bedankt voor alle heerlijke kook inspiration. Zou dit ook in een airfryer bereid kunnen worden? Groetjes anna

Antwoord
Louise 8 november 2021 - 22:32

Hoi Anna,
Dankjewel voor je reactie en leuk dat je blij bent met mijn inspiratie.
Ik heb geen airfryer en heb deze bloemkool bites alleen in de heteluchtoven gemaakt. Ik hoor graag jouw bevindingen voor het geval je het gaat proberen. Groetjes, Louise

Antwoord
Carolien 11 maart 2023 - 23:39

Dit was makkelijk en super lekker!!

Antwoord
Louise 25 maart 2023 - 12:17

Dankjewel Carolien, erg leuk om te horen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.