ricotta pancakes met aardbei en anijs | keukenAtelier

Luchtige ricotta pancakes met aardbeien en anijs

by Louise

ricotta pancakes met aardbei en anijsDe Amerikaanse pancakes zijn inmiddels helemaal ingeburgerd in Nederland. In tegenstelling tot de oerhollandse pannenkoeken zijn pancakes wat dikker en kleiner. Meestal worden ze opgestapeld geserveerd met bovenop een klont(je) smeltende boter en een scheut Maple syrup. En als je helemaal “USA style” wilt, ook nog een plak gebakken bacon erbij. Ik moet toegeven, het is best lekker maar zeker niet iets wat je regelmatig moet eten. Het recept voor deze luchtige ricotta pancakes wat ik vandaag met jullie deel is daarentegen een meer verantwoorde en minstens net zo feestelijke traktatie.

Luchtige, frisse en lichte pancakes

Er komt in dit recept geen boter aan te pas en voor het bakken van de pancakes heb je ook vrijwel geen olie nodig. Wat deze pancakes zo lekker maakt is dat ze heel fris en ongelofelijk luchtig zijn. Dit komt doordat er behalve stijfgeklopt eiwit ook citroen en ricotta in zit. Ricotta is een zuivelprodukt met een relatief laag vetgehalte en wordt gemaakt van wei, dat overblijft bij de produktie van kaas. Het is bij vrijwel elke supermarkt te koop en behalve deze pancakes kun je er bijvoorbeeld ook deze Italiaanse gnocchi mee maken.

Verse aardbeien met gestampte muisjes

Om het gezonde en verantwoorde verhaal compleet te maken serveer ik deze pancakes niet met stroop, maar met een verse en super makkelijk te bereiden aardbeiensaus. Je hoeft de aardbeien namelijk niet eens te koken of te binden. Men neme aardbeien en prakt deze met wat suiker en citroen et voila je saus is klaar! Echter in dit recept heb ik in plaats van suiker nu eens gestampte muisje gebruikt, jullie kennen dit waarschijnlijk wel als broodbeleg. De anijssmaak van deze gestampte muisjes combineert namelijk erg goed met aardbeien, probeer het maar! Dus als je thuis nog wat gekneusde en minder fraai uitziende aardbeien hebt liggen, maak er dan eens deze saus mee. Een gewoon schaaltje yoghurt of vla fleurt er namelijk ook helemaal van op!

Het bord en het kannetje op de foto zijn van Bordenenzo uit de Yong Monte lijn en de Exquisite lijn.

Veel plezier en eet smakelijk!

Luchtige ricotta pancakes met aardbei en anijs

Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor ongeveer 25 stuks van 10 cm diameter

 • 250 g patentbloem
 • 50 g suiker
 • ½ tl bakingsoda
 • 1 tl bakpoeder
 • ¼ tl zout
 • 2 eieren (L), gesplitst
 • 350 ml melk
 • 250 g ricotta
 • 1½ tl vanille extract (of 1 zakje vanillesuiker)
 • 50 ml citroensap
 • rasp van 1 (biologische) citroen
 • beetje zonnebloemolie

om erbij te serveren:

 • 500 g aardbeien
 • 50 g gestampte muisjes (of meer indien aardbeien erg zuur zijn)
 • 1 tl citroen

Bereiding

 1. Zet een koekenpan (28 cm) klaar, zodat je straks als het luchtige beslag klaar is, direct aan de bak kunt.
 2. Doe de aardbeien in een kom en prak ze fijn. Er mogen nog best wat stukjes in blijven zitten, dat is alleen maar lekker. Voeg de gestampte muisjes en citroensap toe, roer het om en bewaar de saus tot gebruik in de koelkast.
 3. Zeef bloem, zout, bakingsoda en bakpoeder boven een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Roer in een andere kom de eidooiers los met vanille, ricotta, suiker, citroenrasp- en sap.  Giet de melk erbij, roer het om en giet dit mengsel in het kuiltje van de bloem. Roer met een garde vanuit het midden en meng op deze manier steeds meer van het bloemmengsel door de vloeistof totdat je een homogeen beslag hebt.
 4. Klop de eiwitten stijf met een mixer, of als je heel veel zin en power hebt, met een schone garde. Schep 1/3 van het stijfgeklopte eiwit bij het beslag en roer het goed door zodat het beslag wat luchtiger wordt. Voeg dan de rest van het eiwit toe en spatel het er (nu wat voorzichtiger) doorheen, zodat er niet teveel lucht verloren gaat. Je beslag is klaar, bakken maar!
 5. Vet de pan in met een heel klein beetje zonnebloemolie (gebruik hiervoor een tissue of kwastje). Schep een beetje beslag in de pan, zodat je een pancake van ongeveer 10 cm hebt. Er passen er drie pancakes tegelijk in de pan. Bak de pancakes een paar minuten op halfhoog vuur, totdat je ziet dat er luchtbellen op de bovenkant ontstaan en de randen gaar beginnen te worden. Kijk even of de onderkant goudbruin is, dan kun je de pancakes omdraaien met een spatel. Bak ze nog even tot ook de andere kant goudbruin is. Schep ze dan uit de pan en maak zo ook de rest van de pancakes.
 6. Serveer  de pancakes met de aardbeiensaus en eventueel nog wat extra gestampte muisjes en aardbeien erbij.

Opmerkingen

 • leg de pancakes na het bakken op een taartrooster. Dit voorkomt condensvomring op de onderkant, waardoor ze nat worden (niet lekker!)
 • in plaats van aardbeien zou je bijvoorbeeld ook frambozen kunnen kiezen
 • als je niet zoveel pancakes nodig hebt, kun je ook prima de helft van het recept maken. Of bewaar de rest van de pancakes in de koelkast of vriezer. Nadat je ze even een paar seconden hebt opgepiept in de magnetron zijn ze weer overheerlijk!
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.