orzotto met venkel en erwten | KeukenAtelier

Orzotto met venkel en tuinerwten

by Louise

orzotto met venkel en erwten | KeukenAtelierVandaag een makkelijke pasta maaltijd met lekker veel groente, namelijk venkel en tuinerwten. De anijs-achtige smaak van rauwe venkel verandert na het bereiden in een wat zoetere smaak die goed combineert met frisse dille en zoete erwtjes. Dus als je ooit eens venkel hebt willen uitproberen, dan kan ik je dit recept aanraden. Maar als toch je liever andere groente wilt gebruiken, heb ik straks nog wat variatie-tips voor je. Het is namelijk ook een prima recept om naar eigen keuze mee te variëren en is dus handig om restjes groente in te verwerken.

Voor wie geen idee heeft wat orzotto eigenlijk is, zal ik eerst even uitleggen waar het van wordt gemaakt. Orzotto is een variant op de welbekende risotto. Echter de rijst, die in risotto het hoofdbestanddeel is, wordt in dit gerecht vervangen door orzo (zie foto hieronder), vandaar de naam “orzotto”. Orzo is een kleine pasta soort die op rijstkorreltjes lijkt. Deze pasta is ook wel bekend onder de naam risoni en vogeltong pasta, omdat het ook een beetje op het tongetje van een vogel lijkt. Je kunt deze pasta oa. kopen in Mediterrane en Islamitische winkels. Het merk dat ik hier heb gebruikt is afkomstig uit Turkije en kost nog geen euro voor 500 gram. Wat mij betreft mag deze pasta in het standaard assortiment van de supermarkten worden opgenomen, want het is een veelzijdig ingrediënt. Behalve in orzotto kun je deze pasta namelijk ook gebruiken in soepen, salades, stoof- en ovenschotels.

Orzotto is dan misschien niet helemaal te vergelijken met risotto. Maar het gemak waarmee je het kunt bereiden, in tegenstelling tot de meer bewerkelijke risotto, maakt dat het voor mij op doordeweekse dagen toch wel de voorkeur heeft. In minder dan een half uur is deze heerlijke maaltijd al klaar! De orzotto van vandaag is heerlijk in combinatie met vis, maar met een paar aanpassingen in het recept kun je er een volledig vegetarische maaltijd van maken, zoals je kunt zien bij het recept voor deze orzotto met geroosterde tomaat en knoflook.

Wellicht vind je deze orzotto met geroosterde pompoen, prei en geitenkaas ook lekker., of deze gerechten met orzo.

orzo pasta | KeukenAtelierIngrediënten (voor 4 personen):

 • 400 g orzo pasta
 • 3 el olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 800 ml heet water
 • 200 ml witte wijn (of water)
 • 2 bouillontabletten (groente-, vis- of kippenbouillon)**
 • 350 g venkel*, in stukjes gesnipperd
 • 200 g tuinerwten* (diepvries, niet ontdooid)
 • 1 citroen (ene helft uitgeperst, de andere helft in partjes)
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • 3 el gehakte verse dille
 • 100 g crème fraîche
 • 2 el pastis of ouzo (optioneel)

om erbij te serveren:

 • warm gerookte zalmmoten (alternatieven: garnaaltjes, gerookte makreel, blokjes ham, gerookte kip)

* Andere groenten die je voor dit recept bijvoorbeeld ook zou kunnen gebruiken zijn: prei, wortel, bleekselderij, knolselderij en courgette.

**of zelfgemaakte bouillon

Bereiding:

 1. Fruit de ui in de olijfolie in een ruime pan tot hij zacht is. Voeg dan de venkel en knoflook toe en bak het twee minuten zachtjes mee.
 2. Voeg de risoni toe en roer het even om, zodat alle korreltjes zijn bedenkt met een laagje olie. Schenk de wijn erbij en roer om.
 3. Schenk het hete water erbij en voeg ook de bouillonblokjes toe. Roer het geheel om en laat het ongeveer 10-15 min zachtjes pruttelen tot de pasta gaar is en bijna al het vocht is verdampt. Roer het ondertussen wel af en toe goed om, zodat het niet aan de bodem vastkookt.
 4. Voeg de erwten en crème fraîche op het laatst toe wanneer bijna al het vocht is opgenomen. De erwten hebben maar een korte kooktijd nodig, zodat ze nog lekker een beetje knapperig blijven.
 5. Doe het citroensap en de dille erbij en breng de orzotto op smaak met eventueel een beetje zout en flink wat versgemalen zwarte peper.
 6. Als je wat pastis of ouzo hebt liggen als souvenir uit Frankrijk of Griekenland doe er dan 2 el bij. Ik vind deze drank persoonlijk niet lekker om te drinken, maar een scheutje van deze anijsdrank in deze orzotto combineert echt heel goed met de dille en venkel!
 7. Dien de orzotto direct op. Als je hem langer laat staan wordt hij wat droger, zoals je op de foto kunt zien. Op zich is dat geen probleem, voeg dan gewoon nog een beetje extra water naar behoefte toe en warm het even door.

Het bord op de foto is van Bordenenzo uit de Porcelite Stone lijn.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

orzotto met zalm | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Marja Storteboom 21 mei 2017 - 10:34

We vonden het erg lekker, ga ik zeker vaker maken. Dank je wel, je bent echt een topper.
Groetjes Marja

Antwoord
Louise 21 mei 2017 - 14:47

Wat leuk om te horen Marja! Dankjewel voor je compliment, ik moet ervan blozen :). Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close