Japanse Coleslaw (koolsla)

by Louise

Japanse coleslawNa alle verwennerij recepten die ik voor de Paasdagen met jullie heb gedeeld, is het weer de hoogste tijd voor een gezond recept. Maar dat gezond óók best lekker en bijzonder kan zijn, laat dit recept zien. Het recept voor deze Japanse coleslaw (koolsla) is bovendien ook nog eens erg makkelijk en snel te bereiden. Misschien dat enkele van de ingrediënten nog nieuw zijn voor jullie, zoals miso en sriracha. Dan is dit een mooie én lekkere gelegenheid om ermee kennis te maken. Op KeukenAtelier zijn deze veelzijdige Aziatische smaakmakers overigens al vaker gebruikt (zie verderop) en ik weet zeker dat ze hier in de toekomst nog vaker de revue zullen passeren. Wij aten deze Japanse coleslaw met deze krokante  Japanse kip uit de oven.

Een tl (theelepel)= 5 ml en een el (eetlepel)= 15 ml. Hiervoor gebruik ik keukenmaatschepjes, die iets groter zijn dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

Ingrediënten (voor 4-6 personen):

 • 1/2 witte kool in fijne reepjes (alternatief: spitskool)
 • 2 winterpenen, geraspt
 • paar takjes koriander fijn gesneden (steeltjes en blaadjes)
 • 2 bosui, fijn gesneden
 • eventueel (zwarte) sesamzaadjes ter decoratie

voor de dressing:

 • 4 el yogonaise
 • 2 tl witte miso pasta* (shiro miso)
 • 2 tl Japanse sojasaus* (Kikkoman)
 • 1 teen knoflook, geraspt of geperst
 • zwarte peper naar smaak
 • 2 tl sesamolie*
 • 2 el rijstazijn* of limoensap
 • 2 tl honing
 • 1 tl sriracha* (Koreaanse chilisaus)

Bereiding:

 1. Begin met de dressing. Roer de miso pasta los met rijstazijn of limoensap. Meng daarna de overige ingrediënten er door.
 2. Voeg de dressing toe aan de gesneden groente en kruiden. Als je van een knapperige salade houdt kun je hem direct serveren. Heb je liever een iets zachtere salade, laat hem dan nog een half uur staan. Het is maar net wat je voorkeur heeft.

Tip: Serveer deze salade met bijvoorbeeld een stukje zalm, witvis of tahoe die je klaarmaakt met kant-en-klare of zelfgemaakte teriyaki marinade. Of combineer deze Japanse salade met deze krokante Japanse kip uit de oven.

*Deze ingrediënten zijn bij een Aziatische toko of een goed gesorteerde supermarkt te verkrijgen. Ben je benieuwd naar wat je nog meer voor lekkers kunt maken met deze ingrediënten? Kijk dan eens naar het recept voor aubergine tarte tatin met soja misokaramel of het recept voor poke.

Mijn andere Coleslaw variant kun je hier vinden, waarin ik hem combineer met Colakip.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.