Krokante Japanse kipnuggets uit de oven

by Louise

Krokante Japanse kip uit de ovenIk weet niet of jullie vaak kip of schnitzels paneren. Maar ik vond paneren altijd een enorm gedoe. Eerst met de kip door de bloem, dan door los geklopt ei en tenslotte door de paneermeel. Waarbij ik telkens tot de conclusie moest komen dat mijn vingers royaler gepaneerd bleken dan de kip zelf! Geen favoriete bezigheid in de keuken dus.

Wát een openbaring was het daarom toen ik deze manier van paneren ontdekte! Het is een methode die in Amerika vaker wordt gebruikt. Door de kip namelijk eerst in “buttermilk” (karnemelk) te marineren wordt de kip niet alleen erg mals, maar krijgt ‘ie ook een “coating” waardoor de paneermeel goed blijft plakken. De kip kan daardoor rechtstreeks vanuit de marinade in de paneer! Deze methode nodigde mij (natuurlijk) uit om mee te  experimenteren in mijn KeukenAtelier. Met als resultaat deze heerlijke krokante Japanse kip uit de oven. Japans gemarineerde kipnuggets gehuld in een krokant jasje van pittige rijstzoutjes. En wat het helemaal ideaal maakt is dat er geen frituurpan aan te pas komt! Gewoon op een rooster bakken in de oven.

Deze krokante Japanse kipnuggets zijn, in combinatie met deze Japanse coleslaw en deze zoete aardappel frites (maar dan zonder specerijen) uit de oven, een echte Happy Mmm-meal voor groot én klein!!

Met deze Japanse “kip nuggets” doe ik mee aan de originele #nuggetchallenge die Andrea en Priya hebben georganiseerd. In hun artikel kun je zien welke creatieve nuggets er nog meer zijn gemaakt!

Ingrediënten (voor 5 personen):

 • 600 g kipfilet
 • 150 g dikke yoghurt of kwark (werkt beter dan karnemelk!)
 • 2 el  Japanse sojasaus (Kikkoman)
 • 2 tl sesamolie
 • 1 tl sriracha saus (chilisaus)
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 tl geraspte gember
 • 150 g pikante rijstzoutjes, “hot krokantjes” (zie rechtsonder op de foto)
 • 25 g panko (Japanse paneermeel), of gewone paneermeel

Een tl= 5ml en een el= 15ml. Hiervoor gebruik ik speciale maatschepjes, deze zijn iets groter dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

Bereiding:

 1. Snijd de kipfilet in repen van 1,5 cm dik. Roer een marinade van alle ingrediënten behalve de rijstzoutjes en panko. Marineer hierin de kip minimaal 2 uur (of een hele nacht). Ik doe de kip altijd met marinade en al in een stevige plastic ziplock zak.
 2. Maal de rijstzoutjes fijn. Dit kan in een huishoudmachine of doe de zoutjes in een stevige zak en maak ze fijn door er met een deegroller of fles eroverheen te rollen. Doe de gemalen zoutjes samen met de panko (paneermeel) in een diepe schaal. Haal de kip uit de marinade en laat eventueel overtollige marinade uitlekken in een vergiet. Leg een ovenrooster* klaar waar je straks de gepaneerde kip op kan leggen. Warm de oven voor op 210 °C (hetelucht).
 3. Nu kun je de kip paneren. Gebruik één hand om de (natte) kip te pakken en houd de andere hand droog om hiermee de kip te bedekken met de fijngestampte rijstcrackers, dit voorkomt gepaneerde vingers (tip!). Druk het paneermengsel goed aan en schud het overtollige eraf. Leg de gepaneerde stukjes kip op het rooster.
 4. Bak de kip in de oven op gedurende ongeveer 20 – 25 minuten. Er hoeft geen olie over de kip, want de zoutjes bevatten vet. Keer de kip halverwege de baktijd voorzichtig om met een vork of tang. De paneerlaag op de kip is dan nog een beetje nat en plakkerig, maar dit bakt straks nog verder en wordt alsnog krokant. Test na afloop of het dikste stukje kip goed gaar is.
 5. Serveer er eventueel een Sriracha dipsaus bij: meng hiervoor één deel kwark met één deel yogonaise en breng dit op smaak met knoflook en sriracha.

*Tip: ik gebruik hiervoor het rooster van de oven, vergeet hem niet in te vetten met wat olie. Hang het rooster in de oven boven een bakplaat die je bekleedt met aluminiumfolie (scheelt schoonmaken!). Door het bakken op een rooster wordt de kip krokanter dan wanneer je hem op een bakplaat bakt.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

5 reacties

NaNo 22 februari 2017 - 16:54

vind de foto van pikante rijstzoutjes niet, welke zijn dat dan juist ?

Antwoord
Louise 22 februari 2017 - 17:38

Het zijn de kleine ronde zoutjes die rechts onder in het hoekje naast kip op de foto staan. Ik zie net op internet dat ze ook wel hot krokantjes worden genoemd. Veel succes! Groetjes, Louise

Antwoord
joyce 29 oktober 2018 - 14:18

Moet de oven voor verwarmd zijn?

Antwoord
Louise 29 oktober 2018 - 14:26

De oven moet inderdaad voor verwarmd worden, ik heb het er net in het recept bij geschreven. Veel plezier met het recept! Groetjes, Louise

Antwoord
Andrea 25 februari 2019 - 12:22

Super lekker Louise! Leuk dat je die krokante rijstzoutjes gebruikt, die heb ik echt nog nooit gegeten. Ik ga eens kijken in de supermarkt! Liefs, Andrea

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.