pokeIk denk dat de meeste van jullie nog nooit eerder van Poke (spreek uit als poké) hebben gehoord. Ik tot voor kort evenmin. Dat is ook niet zo raar, het komt immers uit Hawaï. Behalve een pizza Hawaï met ham en ananas (wat waarschijnlijk niet eens uit Hawaï komt) had ik verder geen idee bij de Hawaiiaanse keuken. Dus toen ik laatst via het blog van Culinessa en Nombelina over poke las en uitgedaagd werd in hun food blog challenge míjn versie van Poke te maken, werd ik nieuwsgierig en dacht direct: (P)oké!!

Na me wat verdiept te hebben via internet kwam ik nog meer te weten. Poke is een vissalade, bereid met rauwe tonijn of zalm die is gemarineerd in een gekruide sojasaus. Het wordt meestal als voor- of lunchgerecht gegeten. Maar in combinatie met (sushi)rijst is het ook geschikt als lichte hoofdmaaltijd. Als je net als ik een liefhebber van sushi bent, zul je dit ongetwijfeld erg lekker vinden.

Het voordeel is bovendien dat je hierbij niet hoeft te goochelen met bamboematjes en norivellen. Vanwege mijn voornemen vaker vis te eten is dit een zeer welkom recept! Het bevat veel gezonde vetten door de vis en avocado en het is bovendien erg makkelijk te bereiden. Vandaar dat het wat mij betreft in de categorie Makkelijke Maandag Maaltijd valt. Misschien niet voor de maandag, omdat het dan waarschijnlijk moeilijk is om verse vis te kopen. Maar wel vanwege het gemak waarmee je dit op tafel zet.

Het ziet er misschien erg bewerkelijk uit, maar laat je niet door schijn bedriegen! Belangrijk is wel dat je hiervoor verse vis van goede kwaliteit gebruikt. Check bij je visboer of de vis geschikt is voor rauwe consumptie (sushi kwaliteit).

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 450 g verse zalm, of tonijn (van goede/ sushi kwaliteit!)***
 • 3 tl sesamolie
 • 3 1/2 el Japanse sojasaus (Kikkoman)
 • 1 el suiker
 • 1 tl geraspte verse gember
 • 1/4-1/2 tl sriracha saus* (of chilipeper)
 • 3 bosui in dunne ringetjes
 • 2 el furikake**
 • 1 avocado
 • 1 kleine rode ui, in stukjes
 • 1 limoen, alleen het sap
 • paar takjes koriander, gehakt
 • paar geroosterde gehakte macademianoten (of pijnboompitten), optioneel
 • Sushirijst (ongeveer 350 gram, ongekookt), optioneel

* Sriracha saus is een pittige chilisaus, te koop bij toko’s in kleine flesjes. Behalve in allerlei Aziatische gerechten kun je het ook gebruiken in dressings en sauzen. Gemengd met mayonaise is het heerlijk bij zoete aardappelfrites of op een hamburger.

** Furikake was voor mij een nieuw ingrediënt. Het is een kruidenmengsel dat te verkrijgen  is  bij de toko. Je moet er vooral níet aan ruiken, maar het smaakt gek genoeg heel lekker en is onmisbaar in dit gerecht. Het bevat oa. stukje gedroogde vis, zeewier en sesamzaad. Strooi het over rijst, groente of vis en je gerecht smaakt als uit een Japans restaurant!

*** Check bij je visboer of de zalm/tonijn geschikt is om rauw te consumeren.

1 tl (= 5 ml) en 1 el (= 15 ml) is gemeten met keukenmaatschepjes, die iets groter zijn dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

Bereiding:

 1. Kook de rijst met een beetje zout volgens de gebruiksaanwijzingen gaar. Laat de rijst zo snel mogelijk afkoelen tot kamertemperatuur (Japanners gebruiken hier een waaier voor).
 2. Doe de rode ui samen met  limoensap in een kommetje en “kneed” de stukjes ui, zodat ze goed mengen met het sap. Laat het 30 minuten staan en roer af en toe om. Het zuur laat de scherpe en rauwe smaak van de ui verdwijnen. Je krijgt hierdoor een frisse en knapperig zuurgoed wat erg lekker combineert bij de vis.
 3. Doe sojasaus, sriracha, suiker, gember en sesamolie in een kom en laat de suiker oplossen. Was en droog de zalm en snijd hem in blokjes van 2 cm. Leg de blokjes in de marinade van sojasaus en voeg tot slot de bosui toe. Roer het om en laat de zalm afgedekt in de koelkast een half uur marineren.
 4. Nu is het tijd om de borden op te maken, of serveer het in kommetjes. Meng de koriander door de zalm en snijd de avocado in dunne plakjes. Leg eerst een beetje rijst (indien je dit gebruikt) op het bord en bestrooi rijkelijk met furikake. Leg de zalm op de rijst en garneer met wat rode ui en avocado. Je kunt er eventueel nog een beetje gehakte en geroosterde macademianoten of pijnboompitten op strooien voor extra smaak en beet (de eerste keer heb ik het wel gedaan, maar de tweede keer ben ik het vergeten).

Misschien vind je, net als wij, deze sushi bowl met haring ook erg lekker!

Tip: De eerste keer aten wij er een Japanse salade bij (recept volgt binnenkort) en de tweede keer hebben we het gecombineerd met thaise mais krabkoekjes  als voorgerecht.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

 

Andere recept ideeën

1 reactie

emmaiscooking 19 januari 2016 - 07:41

Het ziet er echt ontzettend lekker uit!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.