vegetarische mini saucijzenbroodjes 1 KeukenAtelier.com

Vegetarische mini saucijzenbroodjes

by Louise

vegetarische saucijzenbroodjes 2 KeukenAtelier.com

De feestdagen komen er weer aan, dagen die meestal gepaard gaan met snacks en snoeperijen. Een saucijzenbroodje is daarbij, naast de bitterbal, een populaire traktatie. Eerder maakte ik met het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny dit heerlijke saucijzenbrood XL, gevuld met brie en cranberry chutney. Dit keer wilde ik echter de uitdaging aangaan om een vegetarisch saucijzenbroodje te maken, maar dan zonder vegetarisch gehakt of andere kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt. Dat is gelukt! Het is een snack geworden dat zowel voor vegetariërs, flexitariërs als echte vleesliefhebbers een heerlijke snack is gebleken.

Ik had jullie graag allemaal eerst van deze heerlijke saucijzenbroodjes laten proeven voordat ik de ingrediënten verklap. Helaas is dat niet mogelijk. Je kunt namelijk aan de wellicht wat vreemde combinatie van ingrediënten niet aflezen hoe lekker het resultaat is. Ik wil jullie daarom alvast waarschuwen om je hierdoor niet te laten afschrikken. Iedereen die ik tot nu toe van deze saucijzenbroodjes heb laten proeven was erg enthousiast en vond ze heel erg lijken op de “ouderwetse” saucijzenbroodjes. Bovendien had geen van allen geraden wat er in de vulling zat. Ik ben benieuwd of dat ook bij jullie het geval zal zijn, probeer het eens. Ik ga ze in ieder geval de komende feestdagen serveren. Met mijn verjaardag, Kerst én Pakjesavond in het vooruitzicht komt dat wel goed!

vegetarische saucijzenbroodjes collage KeukenAtelier.comIngrediënten (voor 24 saucijzenbroodjes):

 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm), hier te koop
 • 60 g gepelde walnoten*
 • 60 g havermout (snelkokende)
 • 120 g Hüttenkäse
 • 1½ el ketjap manis
 • 30 g paneermeel
 • 1½ tl Franse mosterd
 • 2 el verse koriander, gehakt
 • 70 g ui (geschild gewogen)
 • 20 g zongedroogde tomaten
 • ¾ tl komijnpoeder
 • ½ tl gemalen nootmuskaat
 • 1 tl sambal
 • ¾ tl gemberpoeder
 • zwarte peper naar smaak
 • ¼ tl zout
 • 2 eieren (L)
 • sesam-, nigella- of maanzaadjes, om te bestrooien

tip: omdat niemand verwacht dat deze saucijzenbroodjes walnoten bevatten, is het wellicht verstandig te checken of je gasten geen noten-allergie hebben.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

saucijzenbroodje | KeukenAtelier.com

Bereiding:

 1. Begin met de vulling, maal hiervoor in een keukenmachine eerst de havermout en de walnoten fijn. Klop de eieren los en zet ½ ei (30 gram) apart om straks te gebruiken voor het insmeren van het bladerdeeg. Voeg het los geklopte ei en de rest van ingrediënten toe aan de gemalen havermout en walnoten. Meng en pureer ook dit in de keukenmachine tot een homogeen mengsel. Laat deze vulling 30 minuten opstijven in koelkast.
 2. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
 3. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in de lengte in 2 gelijke stroken. Verdeel de vulling over de 2 stroken. Leg daarbij de vulling op het midden van elke strook (zie foto). Strijk de vulling een beetje glad met een mes. Kwast de randen van het bladerdeeg in met een beetje ei. Klap dan de deegranden één voor één over de vulling heen en sluit de vulling goed af. Draai het gevulde deeg om, zodat de naad onder komt te liggen. Kwast het bladerdeeg in met ei en bestrooi ze royaal met sesamzaadjes (of één van de alternatieven).
 4. Snijd de beide “saucijzenbroden” elk in 12 stukken en leg deze op het bijgeleverde bakpapier op een bakplaat (houd tussen elk een ruimte van 2 cm). Bak de mini saucijzenbroodjes gedurende 25 minuten tot ze goudbruin zijn en laat ze daarna 5-10 minuten iets afkoelen op een rooster.
 5. Eet ze warm en met een beetje chilisaus of mosterd erbij zijn ze nog lekkerder!
 6. Praktische tip: je kunt deze saucijzenbroodjes in de koelkast bewaren en later in de oven weer oppiepen. Zet de oven dan op 190 °C (conventioneel) en warm ze in ongeveer 10 minuten op tot het deeg weer knapperig is en de vulling warm. Ze smaken dan weer alsof ze net vers gebakken zijn.

vegetarische mini saucijzenbroodjes 1 KeukenAtelier.comVariatie tip:

 • In plaats van zongedroogde tomaten kun je ook Parmezaanse kaas gebruiken. Het recept is daardoor echter niet volledig vegetarisch meer.
 • Voeg 1 tl kerriepoeder toe voor wat extra pit. Bestrooi ze dan met nigellazaadjes, dit is een lekkere combinatie.
 • In plaats van walnoten kun je ook pecannoten gebruiken.
 • In plaats van verse koriander kun je ook peterselie gebruiken.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

11 reacties

joyce 7 november 2018 - 17:48

Kan je de saucijzenbroodjes later nog opwarmen of zijn ze koud ook lekker.

Antwoord
Louise 7 november 2018 - 17:55

Ik heb ze nog niet koud gegeten, ik denk ook dat ze warm het lekkerst zijn. Ik heb ze bewaard in de koelkast en opgepiept in de oven, ze smaken dan alsof ze net vers gebakken zijn. Zet de oven dan wel wat lager, op 190 °C (conventioneel) en warm ze dan ongeveer 10 minuten op tot het deeg weer knapperig is en de vulling warm. Groetjes, Louise

Antwoord
joyce 8 november 2018 - 16:56

Bedankt.

Antwoord
Liseth 11 november 2018 - 10:35

Als je ze in 12 stukjes snijdt voor het bakken, loopt dan de vulling er niet uit?

Antwoord
Louise 11 november 2018 - 10:41

De vulling is niet zo vast als een vleesvulling, maar na het opstijven in de koelkast (zie recept) is hij stevig genoeg. Gebruik een goed mes, zodat je het deeg makkelijk kunt snijden en til de stukjes met beleid op een bakplaat dan gaat het zeker goed. Ik heb het al 5 keer gemaakt en het ging ieder keer goed. Na het bakken is de vulling net zo stevig als bij “gewone” saucijzenbroodjes. Veel plezier!

Antwoord
Monique 28 november 2018 - 13:01

Vandaag gemaakt en ze zijn heerlijk, mijn man en dochter dachten dat er gehakt inzat.
Zeker voor herhaling vatbaar ….. bedankt voor het recept!

Antwoord
Louise 28 november 2018 - 15:38

Wat leuk om te horen dat jullie ze lekker vonden. Het is opvallend hoe vaak men denkt dat er gehakt in zit, bij jullie dus ook. Veel plezier nog met het recept!

Antwoord
Karin Bakker 30 december 2018 - 12:50

Heerlijk!! En super makkelijk. Ik vond ze meteen na het bakken het lekkerst. Ze staan voor oudejaarsavond weer op het menu.

Antwoord
Louise 1 januari 2019 - 14:07

Leuk dat je ze al twee keer in korte tijd hebt gemaakt! Bij ons stonden ze gisteren ook weer op het menu. 🙂 De beste wensen voor het nieuwe jaar met hopelijk ook veel kook- en bakplezier! Groetjes, Louise

Antwoord
Esther Beuzekom 1 januari 2022 - 14:35

Wat een succes waren deze saucijzenbroodjes!!!
Deze worden zeker de nieuwe traditie op feestdagen.

Antwoord
Louise 7 januari 2022 - 12:26

Hi Esther,
Leuk om te horen dat er een nieuwe traditie is ontstaan dankzij dit recept! Ik vind het fijn dat ik je heb kunnen inspireren de afgelopen feestdagen! Ik wens jullie nog veel feestelijke gelegenheden toe met lekkere hapjes… 😉
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.