Gekarameliseerde Bananencake (bananenbrood)

by Louise

gekarameliseerde bananen cakeMisschien herkennen meer mensen het volgende fenomeen: een grote gele tros bananen op de fruitschaal trekt altijd belangstellenden. Men loopt langs en trekt er af en toe een banaan af. Echter een paar dagen later wanneer zich op de gele schillen de eerste bruine spikkels beginnen te vertonen, wordt het enthousiasme al wat minder. Nog een paar dagen later worden de bananen compleet genegeerd tot ze in alle eenzaamheid hun verdere verval tegemoet gaan. Aangezien ik een groot tegenstander ben van het verspillen van eten, zal ik altijd proberen om restjes groente en fruit te gebruiken.

Gelukkig blijkt na een zoektocht op internet dat er een glorieus tweede leven wacht voor afgeschreven bananen; verwerkt in ijs (zie tip) en taarten blijkt de (over)rijping van bananen juist een welkome eigenschap. Zo ook in dit recept, waar ze zelfs nog even worden verwend in een karamel van bruine suiker voordat ze in deze bananencake, of liever gezegd bananenbrood, hun dienst bewijzen.

Mijn recept is geïnspireerd op dit recept.

Ingrediënten:

 • 3 el boter
 • 165 g donkerbruine basterdsuiker
 • 3 middelgrote rijpe bananen
 • 110 g karnemelk
 • 3 el zonnebloemolie
 • 2 el rum, optioneel
 • 1 tl vanille extract
 • 2 eieren (L)
 • 255 g patentbloem
 • 3/4 tl bakingsoda
 • 1/4 tl bakpoeder
 • 1/4 tl zout

gekarameliseerde bananen cakeBereiding:

 1. Snij de bananen in dikke plakken. Vehit de boter en doe de banaan met de bruine suiker in de pan. Bak het ongeveer 4 minuten tot ze zacht zijn. Breng het over in een schaal en prak het fijn tot een soort papje en laat dit 10 minuten afkoelen.
 2. Meng de karnemelk, olie, vanille, rum en eieren met de bananen. Zeef dan de bloem, bakingsoda, bakpoeder en zout erboven en spatel of roer het door tot een homogeen beslag.
 3. Vet een cakevorm in (ik heb een vorm van 10 x 25 cm gebruikt) en doe het beslag erin. Bak het gedurende 45-50 minuten in een oven op 170°C (hetelucht oven) of 180°C (conventionele oven). In het oorspronkelijke recept staat 60 minuten baktijd, echter bij mij was hij veel sneller gaar. Afhankelijk van de grootte van de bakvorm en dus de dikte van de cake kan de baktijd variëren. Controleer of het bananenbrood gaar is met een satéprikker. Laat het brood vervolgens afkoelen op een rooster.

Tip: Rijpe bananen kun je in plakjes invriezen om op een later tijdstip tot ijs om te toveren in de blender. Vries de plakjes wel los van elkaar in (uitgespreid op een deksel bijvoorbeeld) anders wordt het een grote bonk banaan waar de blender vervolgens niets mee kan. Voeg bij de bananen in de blender wat yoghurt, honing, citroen en eventueel ander ingevroren fruit toe en je zult versteld staan van het resultaat!gekarameliseerde bananen cakeVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

5 reacties

Tineke 8 oktober 2014 - 19:50

Eindelijk waren de bananen bruin 🙂 en vanmiddag de bananencake gemaakt. Hij is heerlijk!

Antwoord
louiseheruer 8 oktober 2014 - 22:04

Leuk dat hij in de smaak is gevallen! Grappig dat jij geduldig de bananen hebt bewaakt om ze de kans te geven eindelijk bruin te worden :).

Antwoord
Marjon 28 februari 2015 - 17:13

Smaakt heerlijk! Maar bij gebrek aan bakingsoda met halfvolle melk en een zakje bakpoeder gemaakt, ging prima!

Antwoord
KeukenAtelier 2 maart 2015 - 14:30

Hé Marjon, leuk dat je het recept hebt gebruikt! Bakpoeder kun je inderdaad vervangen door bakingsoda. Het is bijna hetzelfde; bakpoeder is bakingsoda in combinatie met maizena en een zuur in poedervorm. Nadat je er vocht bij doet wordt het geactiveerd. Bakingsoda is sterker, waardoor je er minder van nodig hebt, maar bakingsoda heeft een vloeibaar zuur nodig (in dit geval karnemelk) om het te activeren. Fijn dat het is gelukt!

Antwoord
Recept bananenbrood - gekarameliseerd dat wel!! 6 juli 2018 - 12:00

[…] recept voor gekarameliseerd bananenbrood heb ik van Louise, van keukenatelier. Tenminste, ik ben er door geinspireerd. Ik maakte hem namelijk uit nood net even anders, dus zie […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.