Pruimen-ijs keukenatelier.com

Pruimenijs

by Louise

Pruimenijs keukenatelier.comOnze pruimenboom heeft ons dit jaar nog rijkelijker beloond dan voorheen, met een oogst van ruim 10 kilo! Dit pruimenijs was slechts één van de lekkernijen die ik ermee heb gemaakt. Omdat ik zoveel pruimen had, kon ik er naar hartenlust mee experimenteren. Het lekkerste pruimenijs uit de test is natuurlijk het recept dat ik hier met jullie deel. Daarnaast heb ik twee soorten pruimenchutney gemaakt en zoveel potten pruimenconfituur dat ik er confitureluurs van werd! 🙂

Paarse opal pruimen of andere soorten

De oplettende kijker die de onderstaande foto’s ook al heeft gezien, heeft vast de diverse soorten pruimen ontdekt. Dit komt doordat bij onze pruimenboom twee soorten zijn geënt op één stam: de geel/groen Reine Claude pruim en een paars/blauwe soort. Ik vermoed dat dit een Prunus domestica ‘Opal’ is. Deze Opal pruimen heb ik voor het pruimenijs gebruikt, maar ik denk dat je dit pruimenijs ook prima met andere pruimensoorten kunt maken. Zolang ze maar smaakvol zijn. De kleur en de smaak van het pruimenijs zal dan wel anders kunnen zijn.

Pruimenijs met eenvoudige bereiding

De bereiding van dit pruimenijs is eigenlijk vrij eenvoudig. De pruimen worden kort gekookt met onder andere suiker en water tot een soort confituur (alweer!). Na het afkoelen en pureren wordt room toegevoegd en dan is de ijsbasis al klaar! Ik heb dit ijs gemaakt in mijn (zelfkoelende) ijsmachine. Zonder ijsmachine zou je dit pruimenijs ook kunnen maken, door de ijsbasis een aantal keren te roeren tijdens het bevriezingsproces. Het schijnt zelfs dat je dit ook gewoon kunt laten bevriezen zonder te roeren, wellicht dat de structuur van het ijs dan iets anders is, maar de smaak zal onveranderd zijn: een perfecte balans tussen zoet en zuur met een heerlijk aroma!

◊ Kijk voor meer inspiratie bijvoorbeeld naar deze pruimen-recepten, of deze ijs-recepten ◊

Ingrediënten pruimenijs (voor 1 liter ijsbasis):

  • 750 g pruimen (= 700 g ontpitte pruimen)
  • 150 suiker*
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 60 g water (= 4 el)
  • 2 el vers citroensap
  • 200 g slagroom

*  De hoeveelheid suiker kan variëren. Dit hangt samen met jouw smaak en hoe zoet of zuur de pruimen zijn.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding pruimenijs:

  1. Snijd de ontpitte pruimen in vieren. Breng ze in een pan samen met water en (vanille)suiker aan de kook en laat ze 15 minuten pruttelen tot een gebonden vruchtensaus. Haal ze van het vuur en voeg het citroensap toe. Laat het iets afkoelen en pureer het dan met een staafmixer.
  2. Roer de slagroom erdoor en laat deze ijsbasis helemaal afkoelen voordat je er ijs van maakt. Het bereiden van dit pruimenijs gaat het makkelijkst met behulp van een ijsmachine. Volg hiervoor de handleiding van je eigen ijsmachine.

Zonder ijsmachine: Je kunt deze ijsbasis eventueel ook zonder ijsmachine maken door het af en toe te roeren tijdens het vriesproces. Sommigen vriezen de ijsbasis in zonder te roeren, ik heb dit nog niet geprobeerd. Wellicht dat de structuur van het ijs iets anders is, maar de smaak zal onveranderd lekker zijn!

Dit recept is deels geïnspireerd op dit recept.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Karen 19 augustus 2020 - 13:27

Dank voor dit recept!
Zou het ook lukken met ander fruit?
Ik bedoel ‘ander fruit’ maar met dezelfde hoeveelheden (suiker, water, sap, room)?

Antwoord
Louise 20 augustus 2020 - 09:24

Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik denk dat je het ook met ander fruit zou kunnen maken. Niet alle soorten fruit zijn hiervoor geschikt, maar waarschijnlijk zal het met abrikozen en bosvruchten ook wel lukken. Afhankelijk van hoe zoet of hoe zuur het fruit is, zal je wellicht de hoeveelheid suiker wat moeten aanpassen. Ik ben benieuwd naar je resultaten!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.