Pretzels maken

Pretzels

by Louise

Pretzels makenWie ooit in Duitse bakkerij of op een kerstmarkt is geweest zal ongetwijfeld de warme geur van pretzels herkennen. Ook in Amerika is een warme pretzel een populaire snack, die als warme broodjes over de toonbank vliegen. In Nederland is de pretzel minder bekend, maar wat mij betreft komt daar verandering is. Ze zijn namelijk erg lekker! Gelukkig zijn ze ook vrij makkelijk te maken, dus dat kun je vanaf nu zelf doen met dit recept. Pretzels zijn een heerlijke snack bij een borrel, barbecue of film. En misschien ook als originele tip voor Vaderdag binnenkort. Kortom genoeg aanleiding voor bakpret met pretzels!

Pretzels in diverse soorten

Van pretzels bestaan vele variaties: bestrooid met zout of een andere hartige topping. Of juist zoet, bestrooid met suiker en kaneel. Ook zijn er behalve de bekende krakelingen ook pretzels sticks, in bijvoorbeeld een twister vorm (zie foto). Daarnaast is er nog het onderscheid tussen harde en zachte pretzels. De harde en taaie pretzels vind je vooral in Duitsland en de zachte in Amerika. Ik heb dit keer gekozen voor de zachte pretzels, die overigens ook erg lekker zijn in combinatie met een honing mosterd dip! Daarover straks meer…

Pretzels met of zonder baking soda

Voor het verkrijgen van de authentieke diepbruine kleur en het taaie karakter van de pretzel is een truc met baking soda. De pretzels worden voorafgaand aan het bakken kort gedompeld in een badje van kokend water met baking soda. Dit is vanwege de alkalische eigenschappen van baking soda. Ik zal jullie de chemische uitleg en het Maillard verhaal verder besparen. Ik heb er echter voor gekozen om deze stap over te slaan.

De reden hiervoor is dat ik bij navraag bij diverse pannenfabrikanten en kookwinkels geen eenduidig antwoord kreeg of dit baking soda bad een eventueel effect heeft op pannen. Volgens de ene kun je liever geen emaille pan gebruiken hiervoor. De ander adviseerde juist wel een emaille pan en liever geen RVS pan omdat deze vlekjes zou kunnen krijgen. Het enige eenduidige advies was om zeker geen aluminium pan te gebruiken en ook geen anti-aanbakpan.

Voor mij was deze onduidelijkheid het argument om deze stap te schrappen en te zoeken naar een andere manier. Zoals jullie kunnen zien op de foto’s is het me gelukt. Ze zijn weliswaar minder intens bruin gekleurd en wellicht iets minder taai, maar ik kan je verklappen dat ze heel erg lekker zijn. Vooral als je ze warm opeet! Een bijkomend voordeel bij dit recept zonder baking soda bad is dat de bereiding daardoor (nog) makkelijker is geworden.

Wat is de juiste tarwebloem

Zoals ik in mijn andere brood recepten al heb genoemd, is het voor een goede textuur van brood essentieel om de juiste soort tarwebloem te gebruiken. In dit geval een tarwebloem met voldoende gluten. Ik heb hiervoor tarwebloem gebruikt van Baktotaal dit is een webwinkel waar je behalve de juiste bloem ook allerlei andere bakbenodigdheden kunt vinden. Bij de ingrediëntenlijst hieronder kun je zien welk soort tarwebloem je voor dit recept het beste kunt kiezen.

Pretzels met suiker en kaneelIngrediënten (voor 12 pretzels):

 • 500 g tarwebloem T65
 • 7 g instant gist
 • 1 tl fijn zout (7 g)
 • 260 g water, handwarm (ongeveer 26°C)
 • 2 el donkerbruine suiker of 2 el schenkstroop
 • 50 g zachte roomboter

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

voor de afwerking:

 • 1 ei
 • 1 el honing of 1 el suiker, optioneel*
 • grof zeezout, of andere topping zoals dukkah (zie variatie tips onderaan)
 • gesmolten boter, optioneel

*  Ik heb 2 manieren getest om de pretzels mee te bestrijken voor het bakken. Voor de hartige pretzels heb ik 1 el water en 1 el honing gemengd met ei. Voor de zoete pretzels heb ik 1 el volle melk en 1 el suiker door het ei gemengd. Beide zijn goed, die met honing lijkt een wat donkerder kleur te geven na het bakken.

Pretzels makenBereiding:

 1. Los in een deegkom de schenkstroop (of suiker) op in het warme water. Doe dan alle andere ingrediënten voor het deeg erbij, behalve de boter. Kneed het gedurende 2-3 minuten met de hand of in de machine. Doe dan ook de zachte boter erbij en kneed het nog 7 – 10 minuten. Aanvankelijk zal de boter moeilijk mengen en lijkt het een ramp te worden. Kneed gewoon door want het komt vanzelf goed. Aan het eind van de 7 -10 minuten is het een mooi homogeen deeg dat niet meer plakt.
 2. Laat dan het deeg in de deegkom afgedekt rijzen op kamertemperatuur gedurende 1 uur. Omdat de kamertemperatuur kan verschillen per seizoen, plaats ik de kom meestal in de oven. De oven verwarm ik van tevoren 1 minuut op 50°C en  zet ‘m dan weer uit voordat ik de deegkom erin plaats.
 3. Leg 2 bakplaten klaar met hierop een vel bakpapier. Verdeel het deeg in 12 stukken van ongeveer 70 gram. Maak een balletje van elk stuk en laat deze afgedekt 5 minuten rusten
 4. Neem 1 balletje deeg en rol deze vanuit het midden uit tot een dunne streng (1 cm dik) met een lengte van 70-75 cm. Als er tijdens het uitrollen luchtbellen ontstaan in de streng, knijp de lucht er dan uit. Laat de uiteinden van de streng eindigen in een soort punt. Gebruik bij het uitrollen vooral geen bloem op het aanrecht. Het uitrollen gaat juist makkelijker als het deeg een klein beetje weerstand heeft van het aanrecht.
 5. Het vormen van de pretzels gaat als volgt: leg de lange streng in een U vorm, met de bocht naar je toe wijzend. De poten van de “U” liggen ongeveer 10-15 cm uit elkaar. Pak de twee poten op en laat ze kruisen op ongeveer 5 cm afstand vanaf de punten. Pak de uiteinden weer op en kruis ze een tweede maal. Til dan de twee uiteinden op haal ze naar je toe en druk ze vast op de ronde onderkant van de “U” (op 5 en 7 uur). Herhaal dit met de rest van het deeg tot je12 pretzels hebt gevormd. Laat de pretzels 30 minuten rusten op het aanrecht (afdekken is niet nodig).
 6. Voor de de variatie met de pretzel sticks in twister vorm gaat het begin hetzelfde. Rol van een balletje deeg een streng van 70-75 cm , leg deze daarna in een smallere U vorm en snijd hem in het midden door. Of maak 2 strengen van 35 cm als je dit makkelijker vindt en leg deze evenwijdig naast elkaar. Laat de 2 strengen in het midden kruisen en draai dan aan beide zijden de uiteinden om elkaar heen tot je een twister vorm hebt. Druk de uiteinden van de pretzel stick aan elkaar vast.
 7. Verwarm de oven voor op 230 °C (conventionele oven) tegen het einde van de 30 minuten rijstijd.
 8. Kluts het ei met 1 el water en eventueel 1 el honing of suiker voor een extra bruine kleur. Bestrijk de pretzels hiermee en bestrooi ze met zeezout of eventueel een andere topping naar keuze. Laat de topping achterwege als je voor de zoete variant kiest.
 9. Bak de pretzels in midden van de oven gedurende 10-12 minuten. Dit kan variëren per oven dus hou ze de laatste 2-3 minuten goed in de gaten dat ze niet te donker worden! Smelt ondertussen de boter.
 10. Kwast na het bakken de pretzels in met gesmolten boter. Dit is niet noodzakelijk, maar geeft wel een mooie glans en is ook erg lekker. Laat de pretzels iets afkoelen op een rooster en serveer ze direct daarna want ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. De combinatie met de honing mosterd dip (zie recept hieronder) is een aanrader!

Pretzels zijn warm het lekkerst op de dag dat ze zijn gebakken. Je kunt de pretzels oppiepen in de oven (5-10 minuten op 180°C), maar kijk wel uit dat ze niet te donker worden. Zeker als je dukkah als topping gebruikt kunnen de noten aanbranden. Als je de pretzels wilt bewaren, dan zou ik ze niet met zout bestrooien. Het zout onttrekt vocht en de zoutkristallen lossen hierdoor deels op. Ook pretzels met suiker kun je niet goed bewaren omdat de suiker smelt na verloop van tijd. 

Pretzels met suikerTips voor variaties en serveer suggesties:

 • Zoete pretzels met suiker zijn warm overheerlijk en hebben iets weg van donuts. Bestrijk de pretzels voor het bakken met het eimengsel en doe er geen topping op. Besmeer de pretzels na het bakken met gesmolten boter en bestrooi ze met een mengsel van kaneel en suiker. Misschien ook lekker om te serveren met gesmolten chocolade als dip, zoals hier bij de churros.
 • In plaats van grof zeezout kun je pretzels ook bestrooien met sesamzaad, maanzaad of dukkah (zie foto).
 • In plaats van roomboter kun je ook kruidenboter gebruiken om de pretzels na het bakken mee te bestrijken.
 • Serveer de warme pretzels met honing mosterd dip (recept hieronder). Dit is een aanrader!
 • Ik denk dat pretzels ook lekker zijn om te dippen in gesmolten camembert (lees hier het recept). 

Honing Mosterd dipsaus:

 • 4 el Zaanse mayonaise
 • 2 el Franse mosterd
 • 2 tl honing
 • cayennepeper naar smaak

Pretzels receptHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

1 reactie

Maureen 15 januari 2021 - 15:42

Hallo Louise, ik ben nieuw hier en kom uit België.
Ik ben hier juist het artikel aan het lezen ivm. het gebruik van baking soda, mijn idee zou dan zijn om dan een glazen kom zoals pyrex te gebruiken, maar ik betwijfel of baking soda invloed heeft op email of roestvrij staal daar het veel gebruikt om iets te reinigen.
Als ik de pretzels toch met het loog zou maken dan mag ik het bestrijken achterwege laten of zie ik dit verkeerd.
Bedankt voor de mooie recepten

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.